CE-regelgeving voor vuurwerk: kansen voor de branche of toch niet?

GMP82

Zilveren Member
Wat komt er dan meer?

Verstuurd van mijn LG-E610 met Tapatalk

zie post #96

Overigends is dat stuk tekst al in 2007 opgesteld en geldt uiterlijk in 2017 voor alle Europese lidstaten; zie bijvoorbeeld de ontwikkelingen die nu al gaande zijn in Duitsland. Flashkruit mag daar nu gewoon t/m 2 gram in luchtvuurwerk, ratelbanden en 6 grams buskruitknallers mogen nu uit categorie 2 (wel met BP), en de Weco/Bugano- 250 grams fonteinen mogen daar nu al.
 

DeejayTim

Registered User
De CE consequenties voor België zijn hier te vinden: http://www.polinfo.be/NewsView.aspx?contentdomains=POLINFO&id=VS300119124
Komt erop neer: alles uit categorie 1 en 2 zoals door de EU in http://www.scribd.com/mobile/doc/103902776 is vastgesteld, is in België toegestaan vanaf 4 juli 2013. Dus ook flashknallers, buskruitknallers, zonnen, pijlen en matten uit categorie 2.
Echter mogen oude voorraden zonder CE en met oud toelatingsnummer, zoals de meeste knallers tot 2 gram, nog tot 2017 verkocht worden. Nu mogen er geen nieuwe flashknallers groter dan 0,5 gram of 25 gram per mat met CE geïmporteerd worden voor detailhandels, omdat die in categorie 3 vallen en deze in België niet voor pariculieren is toegestaan.

Concreet voorbeeld: Vuurwerkimporteur Jorge uit Polen heeft sinds dit jaar nieuwe Thunderkings voor categorie 2, die mogen nu ook in België worden verkocht. Fp3 small (sinds 2012 met CE) mogen in België niet, omdat deze meer dan 0,5 gram flash hebben (dus volgens categorie 3, ipv 2).
 
Laatst bewerkt:

DeejayTim

Registered User
Ontwikkelingen voor 2013-2014 (tot 2017), vervolg

België
Voor België gelden dus dezelfde eisen als in Duitsland voor consumentenvuurwerk. Echter mogen in België ook de CE-gekeurde 75-grams pijlen en grondknallers en matten met 0,5 (of 1 gram slow-) flash per knaller (beide maximum uit categorie 2) verkocht worden vanaf 4 juli 2013. CE-gekeurde "Kubischer Kanonenschläge" t/m 6 gram buskruit dus ook (weer).

Duitsland
In Duitsland bijvoorbeeld moet er worden gewacht tot 2017 tot alles "BAM-frei" is. Nu zijn, uitgezonderd vuurpijlen en flashknallers alle artikelen die binnen categorie 1 of 2 vallen met CE én met BAM-nummer daar legaal voor consumenten. Belangrijk om te weten is dat de BAM alleen op vuurpijlen uit categorie 2 een restrictie legt en voorschrijft dat alles boven de normen van categorie 2 spektakelvuurwerk is, iets wat in België vanaf 4 juli 2013 ook het geval is (alleen dan natuurlijk boven alle grenzen van categorie 2, dus ook de 75 gram voor vuurpijlen uit categorie 2).
Echter mag je in Duitsland theater vuurwerk uit T1 als 18-jarige gewoon kopen, waar in België je een speciale cursus moet hebben gevolgd en verzekerd moet zijn; het valt daar sinds juli onder spektakelvuurwerk.
In Duitsland legt de BAM de beperking op vuurpijlen die meer dan 20 gram pts. bevatten (en dus vanaf 2017 75 gram mogen bevatten). Flashknallers blijven daar na 2017 waarschijnlijk ook verboden, omdat deze nu al niet zijn toegestaan.

Belangrijk om te weten is en blijft:
EU lidstaten hebben met de CE het recht om bepaalde keuringsfamillies en of categorieën nationaal te verbieden, ook het verhogen van de minimum leeftijdsgrenzen per categorie mag.


Pro's en cons voor het shoppen in beide landen tot 2017:

Duitsland:

Pro's:
- Vrijwel al het vuurwerk uit categorie 1 en 2 volgens de CE-normen (maximum) is toegestaan;
- Sinds 2010 geldt dit al
- 250-grams fonteinen (Bugano bijvoorbeeld), singleshots en pijlen met enkel een knal en potten, singleshots en vuurpijlen met tot 2 gram flash zijn daar een verademing, ook in prijs vergeleken met Nederland.
- Theatervuurwerk uit T1 is daar zonder vergunning vanaf 18 jaar te koop. Dit betreffen bijvoorbeeld grote rookbommen, grote mines, maar ook flashknallers met elektrische ontsteking (Zink Bodenblitz of Buhnenknall bijvoorbeeld).

Con's:
- Het vuurwerk uit categorie 2 is vanaf 18 jaar te koop, in plaats van de EU voorgeschreven 16 jaar (per lidstaat mag de leeftijdsgrens echter verhoogd worden van de EU).
- Categorie 3 is in Duitsland niet voor consumenten toegestaan (mag eveneens van de EU, een categorie verbieden voor consumenten).
- Alles met CE volgens categorie 1 of 2 mag niet zomaar geïmporteerd worden, het moet in Duitsland ook als verplicht een BAM-toelatingsnummer hebben (dit vervalt dus per 4 juli 2017).
- De BAM legt een beperking op op invoering van vuurpijlen uit categorie 2 die meer dan 20 gram pyrotechnische SAS bevatten (dit vervalt dus eveneens per 2017, omdat de BAM-toelatingsnummers oude toelatingsnummers zijn en toegegane keuringsfamilies niet verder beperkt mogen worden van de EU).


België

Pro's:
- In België is dus al het vuurwerk (dus alle keuringsfamillies) volgens de EU eisen uit categorie 1 en 2 toegestaan (dus ook flashknallers t/m 0,5 gram snelle of 1 gram slome flash/ 25 gram per mat en de 75-grams pijlen). Ook de 6-grams buskruitknallers (100 gram per mat) mogen.
- Vuurwerk uit categorie 2 is in België, net zoals volgens de EU standaard, vanaf 16 jaar te koop.
- In België geldt vanaf 4 juli 2013 al geen oud keuringssysteem meer als verplicht, enkel een CE keurmerk voor categorie 1 of 2 is voldoende.
- Er kunnen dus ook zeer eenvoudig vuurwerkartikelen worden geïmporteerd uit andere EU-landen, welke volgens categorie 1 of 2 zijn gekeurd. Dus ook het invoeren hiervan via particulieren naar België toe vormt daar geen belemmering.
- Vuurwerkartikelen die al voor 2010 op de markt waren en niet volgens de CE gekeurd zijn, mogen tot 4 juli 2017 worden verkocht (dit zijn de flashknallers t/m 2 gram en de matten zoals we ze tot nu kennen).

Con's:
- Categorie 3 is in België niet voor consumenten toegestaan (mag eveneens van de EU, een categorie verbieden voor consumenten).
- Theatervuurwerk uit T1 is alleen te koop met speciale vergunning en papieren; het valt daar dus samen met categorie 3 en 4 onder spektakelvuurwerk. Categorie 4 is altijd spektakelvuurwerk.
- Na 2017 dus geen knallers meer vanaf 0,6 t/m 2 gram flash of 26 gram t/m 250 gram per mat (dat zijn de eisen voor categorie 3, dus na 2017 niet meer te koop in België voor iedereen).
- Geen singleshots meer na 2017 die meer dan 25 gram bevatten (want ook hier geldt dat ze dan in categorie 3 komen te vallen).
- Geen CE-gekeurde strijkers meer met flashkruit, omdat hiervoor door de EU geen goedkeuring is, en die dus geen CE kunnen krijgen. Buskruit strijkers mogen dan nog wel.


2017 en daarna
Vanaf 4 juli 2017 zullen in alle EU-laden alleen de CE-eisen gelden als verplicht keuringsinstrument, ook in Nederland dus. Oude nationale beperkingen en keuringsmethodes/nummers mogen dan niet meer.
Alles moet dan geharmoniseerd zijn wat vuurwerk betreft in de EU; vuurwerk volgens een categorie en keuringsfamilie uit een ander EU-land mag, mits die keuringsfamilie en categorie in eigen land zijn toegestaan, dus gewoon worden geïmporteerd, verkocht en opgeslagen worden.
Vanaf 2017 en nu zijn er nergens CE-gekeurde strijkers met flashkruit te koop onder categorie 2 en 3, omdat hiervoor door de EU geen goedkeuring is, en die dus geen CE kunnen krijgen. Buskruit strijkers mogen wel. Flashknallers mogen volgens de CE alleen nog een zichtbaar lont hebben (visco of timefuse).


Samenvattend

De CE brengt ons zeker meer flexibiliteit voor importeurs en consumenten, vanaf uiterlijk 4 juli 2017 mag iedere EU-burger vuurwerk importeren wat CE gekeurd is en binnen categorie 1,2 of 3 valt (mits die categorie of een keuringsfamilie in eigen land is toegestaan). In België en in Nederland geldt dit al vanaf 4 juli 2013. De Nederlandse RACT vervalt dan ook en anders in 2017.
De EU geeft dus voldoende ruimte in de eisen om voor de consument leuk en veilig vuurwerk mogelijk te maken (zie:http://www.slashdocs.com/kqzrwp/document-met-normen-voor-categorie-1-2-3-vuurwerk-volgens-de-europese-norm-en15947-engels-universeel.html).

In Duitsland is er door de CE een enorme vooruitgang gekomen in het aanbod voor consumenten; siervuurwerk mag daar groter zijn en harder. Waar eerst 200 gram in een batterij was toegestaan, mag nu 500 gram. En flashkruit (tot en met 2 gram) mag nu ook in batterijen en vuurpijlen. Ook mogen fonteinen nu meer kruit bevatten (dit was voor de CE 100 gram, maar nu volgens CE cat. 2 250 gram).

In België is er vergeleken met de oude regelgeving vooruitgang maar ook achteruitgang gekomen.
- Er zijn sinds 2011 500 grams-potten toegestaan, waar dit eerst 250 gram was.
- Er zijn 250 grams fonteinen toegestaan.
- 75-grams vuurpijlen blijven (want volgens cat. 2 is 75 gram het maximum).
- Buskruitknallers CE en 6 gram en 100 gram per mat zijn sinds juli dit jaar toegestaan, waar voorheen een limiet van 2 gram kruit gold per knaller (maakte niet uit of het buskruit of flashkruit was).
- Flashknallers mogen met CE keurmerk voor categorie 2 alleen 0,5 gram flash bevatten en 25 gram per mat bedragen (categorie 3 is dat groter dan 0,5 gram t/m 5 gram en groter dan 25 gram en t.m 250 gram per mat, maar dat is in België als "spektakelvuurwerk" aangemerkt).
Als je de regels voor grondknallers in België vergelijkt met pakweg 10 a 15 jaar terug, dan zijn deze veel strenger geworden voor België. Waar tot 2000 nog 15 gram flash was toegestaan in knallers, 300K klappers en vuurpijlen tot 300 gram en salutepijlen etc. nog onder consumentenspul vielen, is dit nu beperkt tot 0,5 gram flash per knaller (30x zo weinig) en 25 gram per mat (6 gram buskruit of 100 gram buskruit per mat) en 2 gram voor luchtvuurwerk.



- In de hele EU worden er door de CE voor consumenten geen flashknallers met strijkkop meer verkocht, de Weco corsair bijvoorbeeld is dan verleden tijd. Strijkers met buskruit mogen wel worden verkocht. Wat nu nog in EU-landen te koop is van flash-srijkers, zijn voorraden tot 2017.
- Knallers boven de 5 gram flash worden alleen verkocht als categorie 4 (spektakelvuurwerk) en zullen alleen nog in het illegale circuit alsnog verkrijgbaar zijn. Hetzelfde geldt eigenlijk voor al het vuurwerk wat boven de EU-eisen voor categorie 3 uitstijgt. Het zal wel stukken moeilijker gaan worden om eraan te komen, en dat vind ik een goede ontwikkeling. Je kunt dat soort vuurwerk in andere EU-landen dus niet meer zomaar in een gewone winkel krijgen zonder vergunning.

- Met het verkopen en opslaan van keuringsfamilies en categorieën volgens de CE hoeft er dus geen rekening te worden gehouden met de ADR-eisen, alleen als er bulk-transport plaatsvindt.
 
Laatst bewerkt:

DeejayTim

Registered User
Belangrijk detail voor België!!

Er geldt nog steeds (en ook na 2017 voor zover bekend is) dat "jan en alleman" in België maar 1kg kruit mag hebben (dat is volgens de wet op sringstoffen uit 1958 al zo helaas). Als je hier overheen gaat moet je kunnen aantonen dat je op papier en in het eggie zegmaar alles volgens de UN-voorschriften volgens 1.4S en 1.4G verpakt hebt. Producten die dan in 1.3G zouden vallen (zoals de cakes en singleshots uit cat. 2 bijvoorbeeld), moeten dan in de kooiverpakking blijven.
Dat betekent dat je mogelijk een ADR-rijbewijs moet hebben en je auto zodanig ingericht moet hebben dat je dat kan vervoeren, wanneer je over de 1kg pts heengaat. En als Belgische justitie er daar fel op controleert, dan is dat niet best als je ff eerder dan 29 december wat wilt inslaan uit België.

In ons en de Belgen hun voordeel:
Quote van Polinfo.be:
Feestvuurwerk is volgens het nieuwe MB álle vuurwerk van categorie 1 en 2. Er wordt geen onderscheid meer gemaakt naargelang de subklasse die het vuurwerk kreeg in uitvoering van het Europees Verdrag betreffende het Internationaal Vervoer van Gevaarlijke Goederen over de Weg (ADR). En het onderscheid volgens de springlading van de vuurpijlen, valt eveneens weg.

Belangrijk om rekening mee te houden:
Grote hoeveelheden feestvuurwerk

Als de hoeveelheid feestvuurwerk echter hoger is dan wat een particulier bij zich mag hebben (meer dan 1 kilo pyrotechnische sas) in uitvoering van het KB op de Springstoffen, dan moet het vuurwerk verpakt zijn volgens de regels voor de classificatiecodes 1.4G (UN0336) of 1.4S (UN0337) van het ADR. De persoon die verantwoordelijk is voor het transport of de opslag, moet op elk moment een goedkeuringscertificaat voor classificatie kunnen voorleggen. Als het goedkeuringscertificaat niet bevestigt dat aan de 1.4G- of 1.4S-regels is voldaan, wordt het vuurwerk beschouwd als spektakelvuurwerk, in plaats van als feestvuurwerk.
 
Laatst bewerkt:

postvoordennis

Registered User
Vuurwerk importeren uit het buitenland met een CE-keurmerk is volgens deze dienders absoluut geen probleem:

Vanaf 0:40

Vanaf 1:03
 
Laatst bewerkt:

DeejayTim

Registered User
Haha, die kende ik al, maar dat is nu wel veranderd. :sad: Knallers met flash zijn in NL nog steeds verboden en in België mag je dus zonder UN-goedkeuringscertificaat niet meer dan 1kg kruit vervoeren naar Nederland helaas.
 
Laatst bewerkt:

postvoordennis

Registered User
Dat bovenste filmpje dateert van december 2012, dus is nog zeer recent. Toont maar weer eens aan dat dit (ook voor dienders) een ontzettend grijs gebied is. Ik heb dit topic aandachtig gelezen, maar door alle uitzonderingen in de CE-regelgeving, het RACT en de UN-default list zie ik door de bomen het bos niet meer.

Daarom hierbij de vraag die mij al tijden bezig houdt: welk vuurwerk mag ik wel en welk vuurwerk mag ik niet uit België halen?
 

Tony

Administrator
Medewerker
Dat bovenste filmpje dateert van december 2012, dus is nog zeer recent. Toont maar weer eens aan dat dit (ook voor dienders) een ontzettend grijs gebied is. Ik heb dit topic aandachtig gelezen, maar door alle uitzonderingen in de CE-regelgeving, het RACT en de UN-default list zie ik door de bomen het bos niet meer.

Daarom hierbij de vraag die mij al tijden bezig houdt: welk vuurwerk mag ik wel en welk vuurwerk mag ik niet uit België halen?

Het Ract geldt nog steeds in Nederland. En daar hebben wij ons aan te houden. Flash in knallers is hier dus gewoon verboden. De knallers/rollen/ ritsen zijn in Belgie ook niet CE gekeurd en vallen bij hun onder de oude regels.
 

DeejayTim

Registered User
Dat bovenste filmpje dateert van december 2012, dus is nog zeer recent. Toont maar weer eens aan dat dit (ook voor dienders) een ontzettend grijs gebied is. Ik heb dit topic aandachtig gelezen, maar door alle uitzonderingen in de CE-regelgeving, het RACT en de UN-default list zie ik door de bomen het bos niet meer.

Daarom hierbij de vraag die mij al tijden bezig houdt: welk vuurwerk mag ik wel en welk vuurwerk mag ik niet uit België halen?

De RACT vervalt uiterlijk in 2017. De RACT is eigenlijk vergelijkbaar met de Duitse BAM, alleen gaat de RACT nog veel verder helaas. De RACT verbiedt inderdaad flashknallers, maar ook 250 grams fonteinen, 6 grams buskruitknallers en 75-grams pijlen uit categorie 2.
De kans is super klein dat er vanaf 2017 in Nederland flashknallers mogen.
 
Laatst bewerkt:

DeejayTim

Registered User
Ja dat mag wel. De RACT staat deze 1:1 toe. In Nederland mogen 500-grams cakes met 25 gram per tube (2 of 4 gram flash als knal of burst) ook. Deze eisen komen overeen met de EU-eisen voor categorie 2. In België en Duitsland (en al een hoop andere EU-landen) mogen die dus ook.
Singleshots uit België zijn ook net zo zwaar als in Nederland nu, dus dat vormt ook geen probleem.
 
Laatst bewerkt:

postvoordennis

Registered User
Heel erg bedankt voor dit antwoord. Dit was mij al tijden onduidelijk. Toch goed nieuws dat we cakes zoals de Hydra serie gewoon mogen importeren. Wordt alleen wel lastig om het overige 'snoep' in de snoepwinkel te laten liggen :p
 

Tony

Administrator
Medewerker
Ja dat mag wel. De RACT staat deze 1:1 toe. In Nederland mogen 500-grams (600 gram met fontein) cakes met 25 gram per tube (2 of 4 gram flash als knal of burst) ook. Deze eisen komen overeen met de EU-eisen voor categorie 2. In België en Duitsland (en al een hoop andere EU-landen) mogen die dus ook.
Singleshots uit België zijn ook net zo zwaar als in Nederland nu, dus dat vormt ook geen probleem.

De 600 gram inclusief fontein is inDuitsland toegestaan maar in NL volgens mij niet.
 

DeejayTim

Registered User
De 600 gram inclusief fontein is inDuitsland toegestaan maar in NL volgens mij niet.

Je hebt inderdaad gelijk: volgens de CE geldt voor categorie 2 500 gram voor batterijen van tubes, romeinse kaarsen en 600 gram (100 gram fontein) als er fonteinen bijzitten. Categorie 3 is 1000 gram en 3000 gram met fonteinen, 1000 gram anders dan fonteinen. De RACT stelt echter 500 gram als beperking.

Die 600 gram met fonteinen gelden dus inderdaad in België en in Duitsland, maar niet in Nederland vanwege de RACT.
 

GMP82

Zilveren Member
Het is de bedoeling dat het allemaal makkelijker/eenduidiger wordt (gelukkig maar), maar als ik dit allemaal zo lees, is het in ieder geval tot juli 2017 allemaal mogelijk nog ingewikkelder dan voorheen. Maar goed, dat heb je met overgangsperiodes...
 

blackpowder

Registered User
Geachte heer Blackpowder,

In antwoord op uw mail van 14 januari 2012 bericht ik u het volgende.
1. Is het niet in strijd met de Europese regelgeving met betrekking tot vrij verkeer van goederen om als Nederland de handel in vuurwerk te beperken?
Nee. In artikel 6, lid 2 van de Pyrorichtlijn is opgenomen dat lidstaten omwille van de openbare orde en veiligheid maatregelen kunnen nemen om het vuurwerk van categorie 2 en 3 te verbieden of te beperken. Voor Nederland is deze beperking opgenomen in de Regeling aanwijzing consumenten- en theatervuurwerk.

2. Tevens helpt de Nederlandse beperking de overlast en illegaliteit van het vuurwerk niet in de hand?
In artikel 2.1.1. van het Vuurwerkbesluit is opgenomen welk vuurwerk ter beschikking mag worden gesteld aan particulieren voor gebruik. Dit is uitgewerkt in de Regeling aanwijzing consumenten- en theatervuurwerk. Vuurwerk dat niet hieraan voldoet mag niet beschikbaar worden gesteld aan particulieren. Gebeurt dat toch, dan is sprake van illegaal vuurwerk. Het overgrote deel van het illegale vuurwerk is echter vuurwerk dat op basis van de Europese regels nergens in Europa aan consumenten mag worden verkocht. De onderlinge verschillen tussen de Lidstaten zijn daar geen oorzaak van.

3. Waarom gaat Nederland niet mee in de CE met betrekking tot het vrijgeven van een totale categorie en serie?
Zoals hiervoor al is aangegeven, is het merendeel van het echt gevaarlijke illegale vuurwerk in heel Europa verboden voor consumenten. In de landelijke discussie rond te zwaar vuurwerk is derhalve de kans gering dat er ingestemd wordt met het zwaarder maken van legaal vuurwerk om ons te conformeren aan Europese regels.

4. Waarom is een systeem zoals in België niet haalbaar in Nederland. Daar kan het hele jaar vuurwerk verkocht worden ook voor ontbrandingen kunnen vergunningen worden aangevraagd hierdoor is er een goede regulering en is de overlast beperkt.
Nederland heeft er voor gekozen het afsteken van consumentenvuurwerk te verbieden met uitzondering van de laatste dag van het jaar tijdens de jaarwisseling. De voorschriften in het Vuurwerkbesluit strekken er daarbij toe om het aantal ongevallen met consumentenvuurwerk en de ernst van letsel en schade terug te dringen en te beperken. Ten aanzien van professioneel vuurwerk kent Nederland een systeem van toepassingsvergunning aan de beziger waarna deze voor een evenement een ontbrandingstoestemming aanvraagt bij het bevoegd gezag. Bevoegde gezagen hebben daarbij als taak om toezicht te houden en overlast te beperken. Gelet op de toon van de discussie, die eerder minder dan meer gelegenheid tot afsteken van vuurwerk wil zien, is een zeer grote verruiming, namelijk het hele jaar, onhaalbaar.

5. Het te zware "vuurwerk" is ook een doorn in het oog van vele liefhebbers. Zijn er gesprekken met bijv. Polen om de import van dit "vuurwerk" te beperken?
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is belast met de opsporing van illegaal zwaar knalvuurwerk dat onder meer via websites werd aangeboden en via pakketdiensten werd verstuurd. De ILT brengt deze vuurwerkstromen in beeld, zowel de fysieke stromen als de aanbiedingen via Internet. Net als vorig jaar blijkt veel illegaal gevaarlijk vuurwerk afkomstig uit Polen en Tsjechië. De inspectie heeft dit jaar de contacten met deze landen verder uitgebouwd onder meer door het uitwisselen van inspecteurs. Poolse toezichthouders hebben in Nederland gezien hoe dit zware vuurwerk uit Polen naar ons land komt. Hiermee kunnen zij de webshops en andere handelaren in Polen beter aanpakken.


Met vriendelijke groet,
De directie Veiligheid en Risico's
 

DeejayTim

Registered User
Toch lijkt het erop dat de RACT alsnog een (deels) verkeerde interpretatie is van artikel 6, lid 2. Enerzijds is dit een invulling voor lid 6, maar eerder in de richtlijn (artikel 4) wordt genoemd dat de handel niet belemmerd of beperkt mag worden:
artikel 4

Vrij verkeer

1. De lidstaten mogen het op de markt aanbieden van pyrotechnische artikelen die aan de eisen van deze richtlijn voldoen, niet verbieden, beperken of belemmeren.

2. Deze richtlijn laat onverlet dat een lidstaat omwille van de openbare orde of gezondheid en veiligheid, of omwille van milieubescherming maatregelen neemt om het bezit, gebruik en/of de verkoop aan het grote publiek van vuurwerk van de categorieën F 2 en F 3, pyrotechnische artikelen voor theatergebruik en andere pyrotechnische artikelen te verbieden of te beperken.

3. De lidstaten verhinderen niet dat pyrotechnische artikelen die niet met deze richtlijn in overeenstemming zijn worden getoond en gebruikt op handelsbeurzen, tentoonstellingen en demonstraties voor het verhandelen van pyrotechnische artikelen, op voorwaarde dat een zichtbaar teken duidelijk de naam en de datum van de handelsbeurs, tentoonstelling of demonstratie vermeldt en aangeeft dat de pyrotechnische artikelen niet in overeenstemming zijn en niet verkocht mogen worden tot zij in overeenstemming zijn gemaakt. Tijdens dergelijke evenementen worden passende veiligheidsmaatregelen genomen overeenkomstig de door de bevoegde autoriteit van de desbetreffende lidstaat vastgestelde eisen.

Vooral het antwoord op vraag 3 roept bij mij vraagtekens op. Juist in alle omliggende landen is een volledige categorie of serie gewoon toegestaan en het "zware vuurwerk" wat zogenaamd nergens legaal te koop is, waarover de man het heeft, gaat gelet op de context, over professioneel (knal)vuurwerk met de specs voor categorie 4 (altijd professioneel) wat via de zwarte handel bij een particulier komt.

Vooral de ontwikkeling dat er nu in België, maar ook in Duitsland zwaarder consumentenvuurwerk te koop is dan in Nederland wat gewoon 1:1 met de CE overeen komt, roept bij mij vraagtekens op over de Nederlandse situatie. Nu heeft Nederland nog ergere beperkingen dan Duitsland (op alle soorten vuurwerk behalve cakes, vuurpijlen is een apart verhaal tot 2017 in Duitsland). Nu is het zelfs zo dat er in Nederland voor veel soorten consumentenvuurwerk het lichtste van de hele EU en zelfs heel Europa te koop is. Ik blijf het apart vinden.
 
Laatst bewerkt:

Stefan Tetteroo

Registered User
Vooral de ontwikkeling dat er nu in België, maar ook in Duitsland zwaarder consumentenvuurwerk te koop is dan in Nederland wat gewoon 1:1 met de CE overeen komt, roept bij mij vraagtekens op over de Nederlandse situatie. Nu heeft Nederland nog ergere beperkingen dan Duitsland (op alle soorten vuurwerk behalve cakes, vuurpijlen is een apart verhaal tot 2017 in Duitsland). Nu is het zelfs zo dat er in Nederland voor veel soorten consumentenvuurwerk het lichtste van de hele EU en zelfs heel Europa te koop is. Ik blijf het apart vinden.

De overheid is gewoon bang dat er nog meer mensen in Duitsland of Belgie gaan shoppen voor vuurwerk. En dan komt er minder BTW in de schatkist.
 

Tony

Administrator
Medewerker
De overheid is gewoon bang dat er nog meer mensen in Duitsland of Belgie gaan shoppen voor vuurwerk. En dan komt er minder BTW in de schatkist.

Om de klanten hier te houden zouden ze dan toch juist alles moeten toelaten wat onze buurlanden ook toelaten?

En die 14 a 16 miljoen aan btw stelt ook niks voor. We praten tegenwoordig heel makkelijk over 6000 miljoen als een kleine bezuiniging!
 
Bovenaan