CE-regelgeving voor vuurwerk: kansen voor de branche of toch niet?

DeejayTim

Registered User
Zoals jullie misschien al weten is het vanaf dit jaar verplicht voor importeurs in Nederland om ieder nieuw en bestaand vuurwerk-artikel te voorzien van een CE-keuring. Wanneer het artikel de keuring heeft doorstaan, krijgt dat artikel een CE-sticker met een uniek nummer. Hiermee wordt aangegeven dat het artikel voldoet aan of binnende Europese normen en veiligheidseisen voor vuurwerk. Het vuurwerk is dan ook bestemd voor vrije handel binnen de EU.
Het vuurwerk wordt ingedeeld in 4 klassen. Klasse 1: fop/scherts (12+), klasse 2: kleinvuurwerk (16+), klasse 3: middel/tuinvuurwerk (18+), klasse 4: groot/professioneel vuurwerk (enkel voor mensen die een cursus hebbem gevolgd). De klasses zijn opgesteld op grond van de Europese Normen voor vuurwerk (EN15947). Vuurwerk voor "niet-professionals" is volgens de EU-regelgeving klasse 1 tot en met klasse 3.

- De CE-regelgeving geldt voor alle EU-landen.
- De Europese normen voor vuurwerk zijn in 2007 opgesteld en er geldt een doorvoertermijn van 10 jaar. In 2017 moet al het vuurwerk hieraan voldoen (en dus met CE keurmerk) en dat geldt voor alle EU-landen. Knalvuurwerk is dan NIET verboden.
Nederland kiest er, als braafste kindje van de klas, om de CE in 2012 al door te voeren.
Dit jaar hebben we dus alleen CE-gekeurd vuurwerk, afgezien van oude winkelvooorraden.

Nederland is natuurlijk weer wat huiverig en heeft in 2010 de RACT opgesteld, waar natuurlijk beperkingen in staan die niet overeen komen met de EU-norm.
Volgens de EU ma een lidstaat alleen artikelen verbieden of de leeftijd verhogen (tot max 18+ voor klassen 1,2,3). De RACT stelt echter beperkingen aan kruithoeveelheden, en dat is volgens de EU afspraken formeel niet toegestaan.
RACT is gepubliceerd op internet, de EN15749 niet door copyright.

Gezien de ontwikkelingen die er gaande zijn (zoals importeurs met 25 gram per shot), lijkt het erop dat Nederland door het Europees parlement op haar vingers is getikt en er kansen zijn voor de Nederlandse importeurs om zwaarder vuurwerk op de markt te brengen in Nederland (en Europa).
Wie weet hier meer over?



Hieronder enkele EU-normen voor fontijnen, cakes, knallers en vuurpijlen, vanwege copyright.

Fontijnen:
Klasse 1: 7,5 gram pts.
Klasse 2: 250 gram pts.
Klasse 3: 1000 gram pts. (pts. = pyrotechnische SAS)

Cakes klasse 2:
500 gram pts totaal/ 25 gram pts per tube/2 gram perchloraatflash burst of knal.

Cakes klasse 3:
1000 gram pyrotechnische SAS totaal. 250 gram flash totaal.
40 gram pts. per tube met 4 gram perchloraatflash/ 8 gram nitaatflash of 20 gram BP burst.
In Nederland (nog) niet toegestaan.

Vuurpijlen klasse 2:
75 gram pts. totaal/ 2 gram perchloraatflash burst of knal.

Vuurpijlen klasse 3:
200 gram pts. Voor burst of knallading 20 gram nitraatflash, 10 gram perchloraatflash of 50 gram buskruit.
Vooralsnog niet toegestaan in Nederland, welllicht in 2017 wel.

Knallers klasse 2:
Buskruitknallers: 6 gram max per knaller.
Flashkruit knallers: 0,5 gram max per knaller. 25 gram totaal per verpakking of matten.
In NL zijn flashknallers uit deze klasse nog niet toegestaan, misschien binnen een kortere termijn wel. Matten zijn niet volgens de juiste benaming in de RACT vermeld, kans is dus in zekere mate aanwezig dat er meer matjes met dit kruit komen.

Knallers klasse 3
Buskruitknallers:
max 10 gram per stuk.
Flashknallers:
5 gram (perchloraat) of 10 gram (nitraat) flash per knaller, 250 gram voor matten. "Die ene rol van die ene importeur" heeft misschien hiermee te maken.
Knallers uit deze klasse zijn in Nederland niet toegestaan. In Tjechië, Polen, Italië, Spanje en België (tot 2 gram nog) bijvoorbeeld wel.
Matten uit deze klassen zijn volgens de RACT weer wél toegestaan. Onduidelijkheid hierover heerst.


Singleshots:
Hiervoor gelden dezelfde kruitregels als voor shots in cakes.
Klasse 2: 25 gram pts/ 2 gram perchloraatflash of 10 gram BP burst of knal. BP= buskruit
Klasse 3: 40 gram pts/ 4 gram perchloraaatflash of 20 gram BP burst of knal. Max kaliber: 2"
Voor tubes in cakes geldt een kaliber 35mm max.
De burst en knalllading mag bij alle bovengenoemde 2x zoveel gram zijn met nitraatflash.
 
Laatst bewerkt:

Mark1600

Registered User
was het niet Wim van Rubro die het er over gehad heeft dat er aan goede kanonslagen gewerkt wordt,misschien worden die wel volgens de nieuwe regels.
 

DJ-ArSoN

Registered User
In elk geval gunstig dat, zoals ik het begrijp, er nu 'legaal' vuurwerk uit Duitsland en België gekocht en meegenomen mag worden, mits het CE goedgekeurd is. Oh, en die Nederlandse gebruiksaanwijzing zal ook nog steeds verplicht zijn, waardoor misschien niet alles toegestaan is..
 

maartenvincent

Registered User
Staat er nou werkelijk 5 gram voor klasse 3 knallers? 5 gram FLASH??

Nou ja, laten we maar afwachten hoe het allemaal gaat lopen. Over een paar maanden weten we meer.
 

DeejayTim

Registered User
Nederland heeft flashknallers uit zowel klasse 2 en 3 verboden in de RACT. Maar, misschien komt daar verandering in, dat weet ik nog niet. De RACT is in 2010 opgesteld toen er nog veel onduidelijkheid was omtrent het CE-gebeuren. Klasse 3 flashknallers (max 5 gram) zouden, ben ik bang, nooit in Nederland worden toegestaan. Hoe dat precies met rollen zit weet ik ook niet: "die ene importeur" had wel een rol met flash weten te keuren afgelopen jaar. Dat hebben sommigen van ons ondervonden toen ze die rol kochten.
 
Laatst bewerkt:

DeejayTim

Registered User
In elk geval gunstig dat, zoals ik het begrijp, er nu 'legaal' vuurwerk uit Duitsland en België gekocht en meegenomen mag worden, mits het CE goedgekeurd is. Oh, en die Nederlandse gebruiksaanwijzing zal ook nog steeds verplicht zijn, waardoor misschien niet alles toegestaan is..

Jep, inderdaad. Duitsland en België hanteren bij sommige cakes de EU-normen voor klasse 2. EU-normen zijn de maximumnormen voor pyrotechnische SAS per klasse.
De Nederlandse importeurs hebben dus onlangs vermeld dat zij voor cakes uit klasse 2, en singleshots uit klasse 2 en 3 (omdat die volgens RACT zijn toegestaan) de EU-normen mogen hanteren. We zullen tzt zien of ze deze kansen benutten.
 
Laatst bewerkt:

DeejayTim

Registered User
Bedank voor toelichting, Tony. Dat is dus voornamelijk een Nederlands probleem weer. Er is inderdaad nog steeds een hoop onduidelijkheid over. Vooral omdat Nederland weer Roomscher wel zijn dan de Paus. :(

EU-richtlijnen zijn de maximum normen inderdaad.
5 gram flash per knaller wordt inderdaad 1.1G volgens ADR en worden moeilijk tot nooit beschikbaar voor de consument. Maar volgens de meest recente Europese mormen in klasse 3 toegestaan.
 
Laatst bewerkt:

DeejayTim

Registered User
Nogmaals, wij hebben begrepen dat die rol van GBV dus illegaal is en nooit de markt op had mogen komen.
Ik hoop dat het wel een Legale rol is maar op dit moment kan ik alleen naar de controlerende instanties luisteren. Zodra er nog 2 a 3 importeurs met een flash rol komen ga ik een rondje dansen.

5 gram flash in knallers kan niet. Het kan wel maar dan kan het nooit meer voor de consument bedoeld zijn. Maximaal is namelijk 2 gram flash toegestaan voor de consument. Alles boven de 2 gram is 1.1G en dus massa explosief. Zelfs met maximaal 2 gram mag je er geen 100 in een doosje meer doen. Maximaal 5 per doosjes zoals we tegenwoordig in Spanje zien bij de trueno's.

Dat de instanties op de vingers zijn getikt is bekend maar dat betekend niet dat nu ineens alles anders is. De 25gram die je nu ineens voorbij ziet komen is ook niet echt 25gram zoals wij dat graag zouden zien. Het effect/boeket is nog steeds 15gram per schot en daarbij mag je combineren met bijvoorbeeld een mine van 10 gram inclusief lont, burst en stijglading.

Waar we hebben begrepen mogen ze in Belgie in Duitsland wel gewoon meer dan 15 gram in het boeket strooien met een maximaal van 25gram per schot (burst, lont, stijglading). Dus we zijn wel op de goede weg maar het is niet helemaal zoals wij graag willen en zoals het in de CE bedoeld is.

Probleem is wel dat de CE regels in combinatie met de RACT niet helemaal met elkaar overeenkomen, waardoor er best wat importeurs een probleem hebben omdat niet alles is gekeurd zoals zou moeten, ondanks dat er vorig jaar een CE certificaat is gegeven. En daarom zijn er ook rechtzaken aan de gang omdat er nu anders gekeurd ZOU moeten worden wat uiteraard WEER een berg geld kost en dat kan natuurlijk niet.

Er mag nog steeds geen vuurwerk uit het buitenland meegenomen worden omdat Nederland een eigen wetgeving hanteert. Eigenlijk is dit ook een beetje afgesproken toen de CE regeltjes werden ondertekend. Ieder land mag de regels naar BENEDEN afstellen maar nooit naar boven.
Alleen Nederland slaat hier natuurlijk weer in door waardoor we met 2 regelementen zitten waar bijna niemand meer wat van snapt, vooral niet als je als importeur veel geld in de CE hebt gepompt.

Eén ding weet ik nou niet helemaal zeker. Dj spreekt over 2 gram burst maximaal maar volgens mij is het zoveel % van de totaal inhoud van het schot/boeket wat burst mag zijn. Daarom mogen ze in Belgie nu meer in de burst stoppen 2.8 a 3.2 gram flash als ik het goed begrepen heb.

Die 25% flash van het totaalgewicht van en cake geldt voor de transport. Bijvoorbeeld vanaf 2 gram flash per shot, afgezien van het totaalgewicht wordt 1.3G voor transport. In Nederland moet er dan daarom zo'n kooiverpakking omheen om het 1.4G te houden.
Om een cake niet 1.1 te laten worden, stelt de EU voor een klasse 3 cake van 1000 gram maximaal 250 gram flash, dus 25% van de totale pyrotechnische massa van de cake.

Volgens de EU staat er niet dat ieder land haar regels naar beneden mag stellen. Wel mag ieder land bepaalde soorten artikelen verbieden of voor leeftijdsgroepen verbieden. Het is wel vuil dan als dat anders is ondertekend door Nederland. Een paar redenen van de Europese standaard/CE zijn namenlijk "harmonisering van regels voor pyrotechnische artikelen, tegengaan van ongelijke regelgeving voor kruitlimieten."
Het is zo dat Europese afspraken boven nationale afspraken gaan. Daarom hanteren bijvoorbeeld Duitsland en België wél de EU-norm zoals het hoort.
Misschien kan Ronny Vos hier meer over vertellen.
 
Laatst bewerkt:

DeejayTim

Registered User
Heb de ADR en UN-defaultlist bekeken. Ik concludeer dus dat bijoorbeeld een doosje Weco Corsair 1309 of Pirats strikt genomen 1.1G is.. dit kan natuurlijk nooit zo zijn lijkt me. Dat is toch gewoon hooguit 1.3G voor transport en 1.4G voor opslag?
Volgensmij is, afgezien van de 5 gram flash de knaller uit klasse 3, de hele EU wetgeving afgestemd op de ADR, zodat er verder niks binnen klasses 1 t/m 3 1.1G wordt met binnenverpakking.
 
Laatst bewerkt:

mickeyzegtboem

Registered User
Alleen artikelen in een transportverpakking komen in aanmerking voor een classificatie.
Onverpakt vuurwerk is ongeclassificeerd, je kan alleen een richtlijn aanhouden hoe dit vuurwerk zich zou gedragen bij brand, en daar dan een 1.1 of 1.3 aanhangen.
Maar voor de instanties heeft dit geen enkele waarde.

De transportverpakking van een karton strijkers kan dus 1.3 zijn, terwijl ze uitgepakt en weer ingepakt in een andere doos als 1.1 behandeld moeten worden vanwege het flashgehalte.
 

stef

Member
Zoals jullie misschien al weten is het vanaf dit jaar verplicht voor importeurs in Nederland om ieder nieuw en bestaand vuurwerk-artikel te voorzien van een CE-keuring. Wanneer het artikel de keuring heeft doorstaan, krijgt dat artikel een CE-sticker met een uniek nummer. Hiermee wordt aangegeven dat het artikel voldoet aan of binnende Europese normen en veiligheidseisen voor vuurwerk. Het vuurwerk is dan ook bestemd voor vrije handel binnen de EU.
Het vuurwerk wordt ingedeeld in 4 klassen. Klasse 1: fop/scherts (12+), klasse 2: kleinvuurwerk (16+), klasse 3: middel/tuinvuurwerk (18+), klasse 4: groot/professioneel vuurwerk (enkel voor mensen die een cursus hebbem gevolgd). De klasses zijn opgesteld op grond van de Europese Normen voor vuurwerk (EN15947). Vuurwerk voor "niet-professionals" is volgens de EU-regelgeving klasse 1 tot en met klasse 3.

- De CE-regelgeving geldt voor alle EU-landen.
- De Europese normen voor vuurwerk zijn in 2007 opgesteld en er geldt een doorvoertermijn van 10 jaar. In 2017 moet al het vuurwerk hieraan voldoen (en dus met CE keurmerk) en dat geldt voor alle EU-landen. Knalvuurwerk is dan NIET verboden.
Nederland kiest er, als braafste kindje van de klas, om de CE in 2012 al door te voeren.
Dit jaar hebben we dus alleen CE-gekeurd vuurwerk, afgezien van oude winkelvooorraden.

Nederland is natuurlijk weer wat huiverig en heeft in 2010 de RACT opgesteld, waar natuurlijk beperkingen in staan die niet overeen komen met de EU-norm.
Volgens de EU ma een lidstaat alleen artikelen verbieden of de leeftijd verhogen (tot max 18+ voor klassen 1,2,3). De RACT stelt echter beperkingen aan kruithoeveelheden, en dat is volgens de EU afspraken formeel niet toegestaan.
RACT is gepubliceerd op internet, de EN15749 niet door copyright.

Gezien de ontwikkelingen die er gaande zijn (zoals importeurs met 25 gram per shot), lijkt het erop dat Nederland door het Europees parlement op haar vingers is getikt en er kansen zijn voor de Nederlandse importeurs om zwaarder vuurwerk op de markt te brengen in Nederland (en Europa).
Wie weet hier meer over?



Hieronder enkele EU-normen voor fontijnen, cakes, knallers en vuurpijlen, vanwege copyright.

Fontijnen:
Klasse 1: 7,5 gram pts.
Klasse 2: 250 gram pts.
Klasse 3: 1000 gram pts. (pts. = pyrotechnische SAS)

Cakes klasse 2:
500 gram pts totaal/ 25 gram pts per tube/2 gram perchloraatflash burst of knal.

Cakes klasse 3:
1000 gram pyrotechnische SAS totaal. 250 gram flash totaal.
40 gram pts. per tube met 4 gram perchloraatflash/ 8 gram nitaatflash of 20 gram BP burst.
In Nederland (nog) niet toegestaan.

Vuurpijlen klasse 2:
75 gram pts. totaal/ 2 gram perchloraatflash burst of knal.

Vuurpijlen klasse 3:
200 gram pts. Voor burst of knallading 20 gram nitraatflash, 10 gram perchloraatflash of 50 gram buskruit.
Vooralsnog niet toegestaan in Nederland, welllicht in 2017 wel.

Knallers klasse 2:
Buskruitknallers: 6 gram max per knaller.
Flashkruit knallers: 0,5 gram max per knaller. 25 gram totaal per verpakking of matten.
In NL zijn flashknallers uit deze klasse nog niet toegestaan, misschien binnen een kortere termijn wel. Matten zijn niet volgens de juiste benaming in de RACT vermeld, kans is dus in zekere mate aanwezig dat er meer matjes met dit kruit komen.

Knallers klasse 3
Buskruitknallers:
max 10 gram per stuk.
Flashknallers:
5 gram (perchloraat) of 10 gram (nitraat) flash per knaller, 250 gram voor matten. "Die ene rol van die ene importeur" heeft misschien hiermee te maken.
Knallers uit deze klasse zijn in Nederland niet toegestaan. In Tjechië, Polen, Italië, Spanje en België (tot 2 gram nog) bijvoorbeeld wel.
Matten uit deze klassen zijn volgens de RACT weer wél toegestaan. Onduidelijkheid hierover heerst.


Singleshots:
Hiervoor gelden dezelfde kruitregels als voor shots in cakes.
Klasse 2: 25 gram pts/ 2 gram perchloraatflash of 10 gram BP burst of knal. BP= buskruit
Klasse 3: 40 gram pts/ 4 gram perchloraaatflash of 20 gram BP burst of knal. Max kaliber: 2"
Voor tubes in cakes geldt een kaliber 35mm max.
De burst en knalllading mag bij alle bovengenoemde 2x zoveel gram zijn met nitraatflash.

Ik heb alleen het begin gelezen.
Maar volgens mij is het verplicht in 2013 ipv 2012.
Wat ik weet is dat er dit jaar nog uit geleverd kan worden zonder ce maar in 2013 is er een verplichting op het gebied van CE.
Verders weet ik niet in hoe verre er hierin nog verzet zal zijn van de imorteurs.
In dat geval kan het nog wel eens langer gaan duren dan 2013.
We wachten het af.

Groetjes Stef
 
Laatst bewerkt:

DeejayTim

Registered User
Categorie 1,2 en 3 is 2012. In 2013 wordt het in Nederland ook verplicht voor categorie 4 (Prof) en T1 en T2 (theatervuurwerk) om een CE-keurmerk toe te passen. Artikelen die voor 4 juli 2010 op de markt zijn gebracht zonder CE-keurmerk mogen tot 4 juli 2013 worden verkocht (zoals de grondbloem met knal bijvoorbeeld). Dit betekent dus ook dat oudjaar 2012 de laatste keer is dat je bij sommige winkels de oude voorraden kunt opkopen, zoals bijvoorbeeld kartonnen TwisterKnal.
In veel andere Europese landen mogen voorraden van voor 4 juli 2010 nog tot 2017 verkocht worden zonder CE, blijkt.
 
Laatst bewerkt:

DeejayTim

Registered User
Bedankt Wim. Ik wil uiteraard altijd de laatste ontwikkelingen in "vuurwerkland" in de gaten houden, en ik vind het ook leuk om wet- en regelgeving omtrent vuurwerk uit te zoeken en dat met medeforumers te delen ;-)
Succes overigens met het aankomend vuurwerkseizoen, dat mag zéker wel gezegd worden vind ik!
 
Laatst bewerkt:

fat bol

Registered User
Ik lees het nu pas , maar het is goed om te weten dat dit het laatste jaar is om knaltollen en pijltjes te kopen. Die ga ik zeker inslaan voor de komende 5 jaar ! En dat worden aardig wat kartonnen :)
 

USRRobiwan

Registered User
Dus als ik het goed begrijp kan ik een doos knallers met CE keurmerk kopen bij onze zuiderburen. En als ik aangehouden zou worden en daar een boete voor krijg kan ik dat bij het Europese hof aanvechten?
 

Tony

Administrator
Medewerker
Dus als ik het goed begrijp kan ik een doos knallers met CE keurmerk kopen bij onze zuiderburen. En als ik aangehouden zou worden en daar een boete voor krijg kan ik dat bij het Europese hof aanvechten?

Nee, want NL heeft het RACT met de eigen regeltjes binnen de CE certificering en de default list.
 

DeejayTim

Registered User
Dus als ik het goed begrijp kan ik een doos knallers met CE keurmerk kopen bij onze zuiderburen. En als ik aangehouden zou worden en daar een boete voor krijg kan ik dat bij het Europese hof aanvechten?

Nederland heeft grondknallers met flash in de RACT verboden voor het "grote publiek", iets waar zij als lidstaat ook de bevoegdheid voor mag hebben van de EU. Er geldt: "Lidstaten mogen bepaalde soorten vuurwerkartikelen verbieden voor het grote publiek en - indien nodig - leeftijdsgrensen verhogen ten behoeve van de openbare orde of veiligheid."

Hoe het in de toekomst voor Nederland zal uitpakken weet niemand echt helemaal zeker. Maar zoals het er nu uitziet blijven de Nederlandse regels nog bijna hetzelfde als voor de CE-regelgeving, ook al is dit niet de bedoeling van het hele CE-gebeuren...

Als het om "één Europa" gaat is Nederland altijd van de partij, maar wanneer het om "één Europa met betere vuurwerkafspraken" gaat is Nederland weer tegendraads. Spastisch gedoe. Zeker wanneer je ziet hoe het er nu positiever in België en Duitsland (en de rest van de EU-landen) aan toe gaat op vuurwerkgebied.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan