'Vuurwerkverbod is onafwendbaar'

100mm

Registered User
Zulke gemeentes gelijk even flink korten op de bijdrage vanuit provincie/rijk voor hun begroting.
Inzet politie e.d. zal vast veel geld kosten ook bij een gecontroleerd feestje.
Hoeveel verdiend een gemeente aan vuurwerk verkooppunten?
Misschien moeten ze meer doen aan preventieve voorlichting.
Mensen verplichten vuurwerkbrillen te dragen en hier strenger op toe zien.
Bij ons verkooppunt worden brillen massaal weggegeven, maar ik kan me goed voorstellen
dat als je budget voor vuurwerk 20 euro is, je niet voor 2 euro een bril aanschaf.
Wat is de taak van ouders hierin?
 

ifeelfine

Registered User
laten we ons nou aub niet door plaatselijke sufferdjes bangmaken

vuurwerk word landelijk geregeld een gemeente mag helemaal niet alleen op eigen houtje vuurwerk verbieden (alleen bepaalde zones vuurwerk vrij maken kan en gebeurt nu ook al bv bij verzorgingshuizen en kinderboerderijen) en dat weet groen links ook

lees maar eens de antwoorde die staatssecretaris Atsma gegeven heeft in de tweede kamer thread
 

Moontan

Moderator
Medewerker
Een hele goede reactie van een lezer van de Gooi en Eemlander over het verbod van vuurwerk in Hilversum

En weer roept de politiek om meer regels. Eigen keuze en eigen verantwoordelijkheid van mensen worden aan banden gelegd. Sociale cohesie in de straat wordt afgebroken. En dat alles onder het mom van veiligheid.
Kies liever voor een vlucht naar voren. Stimuleer dat mensen met oud&nieuw in hun eigen straat de buren ontmoeten, samen vuurwerk afsteken, samen het nieuwe jaar ingaan en samen eventuele excessen voortijdig in de kiem smoren. Wat voor giga positieve impact zou dat hebben op de buurtcohesie!
Ja, we hebben een maatschappelijk probleem met de overlast met oud&nieuw. Ja, het is absoluut onacceptabel dat er grootschalig vernielingen plaatsvinden. Ja, de milieubelasting en de overlast voor dieren, kinderen, etc is groot.
Wat je vergeet te vermelden is hoeveel mensen genieten van het vuurwerk dat ze zelf afsteken. Hoeveel buurtcohesie er ontstaat wanneer mensen elkaar op straat een goed nieuwjaar wensen. Hoeveel minder vervuilend het reguliere vuurwerk al is door steeds strengere milieu-eisen.
Laat mensen nou gewoon vrij in de afweging wat ze doen, en bedenk slimme manieren om de genoemde problemen te bestrijden. Altijd maar weer direct die roep om meer overheidsregels. Er zijn al jaren heel erg veel regels om de uitwassen aan te pakken. Ze werden gewoon niet toegepast. Jarenlang accepteerden we met z’n allen de vernielingen. Er werd niet gehandhaaft, en daarom liepen de oud&nieuw-vieringen steeds verder uit de klauwen.
Sinds 3 jaar is er een kentering. De overlast neemt al af, en wanneer we doorgaan met voorlichting van de risico’s, doorgaan met het terugdringen van (illegaal) vuurwerk, doorgaan met preventief de raddraaiers erop wijzen dat vernielingen ook met oud&nieuw niet acceptabel zijn (de brandweer weet precies waar problemen gaan ontstaan), en verhaal de financiële schade keihard op (de ouders van) de daders. Dan kunnen we van oud&nieuw een grandioos straatfeest maken.
Beste Frank, je alternatieve idee klinkt mooi, zo’n vuurwerkspectakel in de mediastad. Het zal een leuke duit kosten zo'n show, ook aan inzet van hulpdiensten, maar met een mooie drankomzet kunnen we die wel terugverdienen.
Alle overlast die het zal geven wanneer duizenden mensen met een borrel op, midden in de nacht zich na de show weer over de stad gaan verspreiden moeten we maar voor lief nemen. Of wil je het consumeren van drank ook nog aan banden leggen?
Kortom, waar kiezen we voor? Een anoniem feest-spectakel met nieuwe overlast-problemen, of leggen we de verantwoordelijkheid bij de mensen en nodigen we de mensen uit om van oud&nieuw een buurtfeest te maken (zoals het altijd geweest is).
 

Moontan

Moderator
Medewerker
Burgemeester Aboutaleb beantwoordt vragen van Metro-lezers op 25 januari 2012.

De afgelopen week kwamen veel vragen bij de Metro binnen over het vieren van oud en nieuw in Rotterdam. Zo vroeg Eva Maria Koekkoek welke prijs we bereid zijn te betalen voor de gevolgen van vuurwerk. En ze vraagt waarom het afval van vuurwerk niet sneller wordt opgeruimd. Ook Fien en Theo Kunst maken zich ernstige zorgen over het zware knalvuurwerk dat dichtbij hun appartement afgestoken wordt. Zij vragen om een vuurwerkverbod.

Laat ik beginnen met het laatste, van meneer en mevrouw Kunst die in Nesselande wonen. Net zoals zij maak ik me zorgen over de zwaarte van het vuurwerk. Dat levert ernstige verwondingen op en veel schade. Maar een totaalverbod op al het vuurwerk gaat mij te ver. Oud & Nieuw is een mooie traditie en dat moet zo blijven. Daarom bespreek ik met de burgemeesters van Den Haag, Utrecht en Amsterdam hoe we het mooie van deze traditie kunnen behouden. En paal en perk kunnen stellen aan zwaar vuurwerk en vandalisme.

In het Oogziekenhuis Rotterdam kunnen ze meepraten over vuurwerkslachtoffers. Vrijdag was ik daar met het gemeentebestuur op bezoek en hoorden we de trieste cijfers van de oogartsen in Nederland. Dit jaar zijn 207 mensen behandeld voor oogletsel. Het letsel is vaak blijvend en 21 mensen zijn aan één oog blind geworden. De helft is gewond geraakt door vuurwerk van anderen. De behandeling van de vuurwerkslachtoffers heeft 1,5 miljoen euro gekost.

Mevrouw Koekkoek heeft het over de schade die de stad geleden heeft. Bushokjes, lantaarnpalen en vuilnisbakken vernield, de straten vol met afval. Een treurige aanblik. Het kost de stad tonnen aan reparaties. Van belangrijke verkeersborden is wel een kleine voorraad, dus die kunnen snel vervangen worden. Ander materiaal zoals een speeltoestel moet besteld worden. Zij vraagt zich ook af waarom het zo lang duurt voordat de rommel is opgeruimd. Dat komt omdat het schoonmaken een enorme klus is. Een groot gedeelte gaat met de hand. Als alles nat is, is het nog lastiger. De ploegen van Roteb zijn er weken mee bezig.

Maar waarom ruimen de vuurwerkliefhebbers hun rommel zelf niet op? Je kunt ook zelf je straat schoonvegen. Daar worden we allemaal beter van. Want al die medische en maatschappelijke kosten betalen we uiteindelijk zelf. In de vorm van zorgpremies en gemeentebelastingen. En dat geld kunnen we wel beter besteden.

http://www.rotterdam.nl/vuurwerkondervuur
 

Moontan

Moderator
Medewerker
Mannen, het blijft oppassen en alert blijven maar ik heb het gevoel dat de grote storm inmiddels al weer geluwd is.
Weinig tot geen berichten over een verbod de afgelopen week en het is inmiddels eind januari.
Of heb ik het mis?
 

stef

Member
Mannen, het blijft oppassen en alert blijven maar ik heb het gevoel dat de grote storm inmiddels al weer geluwd is.
Weinig tot geen berichten over een verbod de afgelopen week en het is inmiddels eind januari.
Of heb ik het mis?

Hoi Fred.
Waarop moeten wij oppassen en alert blijven als wij ''liefhebbers'' er wel mee omgaan zoals het hoort.
Voor die genen hier op het forum die dat dus niet zijn mag je jezelf dus aangesproken voelen!
Het zijn dus de raddraaiers en de vandalen die er een puinhoop van maken, ''LETTERLIJK''
Het is voor ons alleen maar billen bij elkaar en hopen dat dit tuig het voor ons niet gaan verzieken, TOCH???

Stef
 

Hairy Harry

Registered User
Het is inderdaad gelukkig weer wat rustiger met alle negatieve aandacht, maar de GroenLinkse tegenstanders zullen het blijven proberen. Het is nu wachten tot enkele reacties op vragen die gesteld zijn in de tweede kamer nav een verbod.
 

Moontan

Moderator
Medewerker
CDA Nieuwegein wil van zwaar vuurwerk af

NIEUWEGEIN - Nieuwegein moet zwaar vuurwerk hard gaan aanpakken. Dat vindt het lokale CDA. De coalitiepartij maakt zich zorgen over het steeds zwaarder worden van vuurwerk en de lange periode waarin dat afgestoken mag worden.

Het zware vuurwerk zorgde afgelopen jaarwisseling voor veel overlast in onder meer de wijken Doorslag en Batau-Noord. Het CDA heeft het college nu gevraagd om met maatregelen te komen.

Eerder vroegen de vier grote steden al om een verbod op zwaar vuurwerk.

geplaatst: 13-02-2012 06:07:53

http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/418831/cda-nieuwegein-wil-van-zwaar-vuurwerk-af.html
 
Bovenaan