Vrees voor toename illegaal vuurwerk
DEN HAAG - Het kabinet voelt weinig voor de invoering van een extra milieubelasting op vuurwerk om de overlast tijdens de jaarwisseling te beteugelen. Dat hebben de ministers Ter Horst (Binnenlandse Zaken) en Cramer (Milieu) gisteren gezegd in een reactie op het rapport van de commissie Overlast jaarwisseling.
De commissie onder leiding van de Nijmeegse burgemeester De Graaf pleit wel voor een hoge belasting op rotjes en vuurpijlen.
De bewindslieden vrezen dat hogere prijzen voor legaal vuurwerk leidt tot extra vraag naar illegaal vuurwerk. Ook de commissie ziet dat gevaar en wil daarom dat politie en justitie extra mankracht vrijmaken voor de bestrijding van illegaal vuurwerk.
Ter Horst neemt wel de aanbeveling over om relschoppers rond oud en nieuw harder aan te pakken. Ook is ze bereid extra geld uit te trekken voor camera’s op ambulances, politie- en brandweerauto’s. Die maatregel moet de agressie tegen hulpverleners tegen gaan. De afwijzing van de belasting op vuurwerk is voor de vuurwerkbranche een opluchting. Volgens de branche is niet het vuurwerk, maar zijn relschoppers de oorzaak van geweld en overlast. ,,Consumentenvuurwerk maakt geen verkeersborden kapot. Het probleem zit ‘m in wie het vuurwerk afsteekt en in het illegale circuit,’’ zegt woordvoerder Kees van de Beek. ,,De taks heffen ze bij de verkeerde. Misschien moeten ze een belasting heffen op alcohol, want daar worden sommige mensen nogal agressief van.’’
Dat de belasting er volgens de commissie ook moet komen, omdat het afsteken van vuurwerk sterk vervuilend zou zijn, wuift de branche weg. ,,Vuurwerk wordt vooral het uur voor en het uur na middernacht afgestoken. Moet je voor die twee uur de consument echt meer laten betalen?’’