Bij Lesli gaat het vuurwerk dag en nacht de weg op: 'Je moet een beetje gek zijn om hier te werken'

Moontan

Moderator
Medewerker
Bij Lesli gaat het vuurwerk dag en nacht de weg op: 'Je moet een beetje gek zijn om hier te werken'

LICHTENVOORDE - Bij vuurwerkimporteur Lesli wordt deze dagen dag en nacht gewerkt. In korte tijd moeten vijfhonderd winkels in heel Nederland bevoorraad worden.

,,Je moet een beetje gek zijn om hier te werken’’, zegt Saskia Jongma (46) lachend terwijl ze een doos vuurwerk op een pallet zet. De doos komt uit één van de bunkers van de vuurwerkopslag van
Lesli, even buiten Lichtenvoorde. Lesli is één van de grootste importeurs van vuurwerk van Nederland en dit zijn de meest hectische dagen van het jaar. Miljoenen kilo's rotjes en vuurpijlen, cakes en fonteinen liggen hier opgeslagen in loodsen van gewapend beton.

Ook in Duitsland en Oostenrijk
Ze worden met vrachtwagens en bestelbusjes over Nederland verdeeld. Dat gebeurt van woensdag 27 tot en met zaterdag 30 december in een continudienst, 24 uur per dag.
,,We leveren aan 1.200 verkooppunten in Nederland, Duitsland en Oostenrijk’’, vertelt directeur Jasper Groeneveld (38) van Lesli. ,,We beginnen op 1 september. Duitsland en Oostenrijk zijn al helemaal
beleverd. In Nederland bevoorraden we vijfhonderd winkels. Zij hebben driekwart van het vuurwerk voor de kerst binnen.

Het laatste kwart wordt nu geleverd. De verkoop is begonnen, dus de winkeliers zien wat hard gaat. Dat kunnen ze bij ons bijbestellen.
Voor twaalf uur 's middags besteld betekent die zelfde middag geleverd, in heel Nederland.’’

Geoliede machine
Om dat voor elkaar te krijgen moet de organisatie werken als een geoliede machine. Het begint allemaal op het kantoor, waar de bestellingen binnenkomen.
,,Ik maak de orders klaar’’, vertelt Maaike Klomps. ,,Dan stuur ik ze door naar hen’’, zegt ze, wijzend op Mitch Nijenhuis en Roy Tolkamp. Zij werken bij transportbedrijf Aloys Roemaat, dat een paar honderd meter verderop gevestigd is. Deze dagen houden ze kantoor bij Lesli. Beiden hebben drie computerschermen voor zich. ,,Wij stellen de ritten samen’’, zegt Nijenhuis. ,,Zo gauw we een
rendabele rit hebben, gaat de wagen de weg op.’’

Zwaar beveiligd
Buiten rijden elektrische steekkarren af en aan. Ze worden bestuurd door mannen en een enkele vrouw met pakbonnen in de hand, waarop precies staat welke klant welke soort vuurwerk wil, en hoe
veel. Het gevraagde materiaal wordt uit de bunkers gehaald en op pallets gezet. Een van deze orderpickers is Saskia Jongma.
,,Sommige dozen zijn wel zwaar, maar de sfeer is erg goed deze dagen. We werken in shifts van twaalf uur. Je bent zo druk bezig dat je je hele besef van tijd kwijtraakt.’’

Het complex is uiteraard zwaar beveiligd. Zichtbaar en onzichtbaar. Neem de sprinklerinstallatie. ,,We hebben een ondergronds reservoir met twee miljoen liter water’’, vertelt Barnt Masselink,
vuurwerkontwerper bij Lesli. ,,We hebben twee grote dieselpompen die ieder 5.000 liter water per minuut kunnen verpompen. Die pompen moeten elke week getest worden.’’

Chauffeur Patrick Klein Egelink van Aloys Roemaat staat klaar om met zijn vrachtwagen de weg op te gaan, richting Malden, bij Nijmegen, en dan langs een aantal adressen terug tot Doetinchem.
,,Dit zijn leuke dagen, ze zijn toch anders dan in de rest van het jaar.
Alle klanten worden blij als wij komen. Oké, het is druk, er is stress, maar het is leuke stress.’’

https://www.gelderlander.nl/achterh...n-beetje-gek-zijn-om-hier-te-werken~a71d73e8/
 

Moontan

Moderator
Medewerker
Lesli in Lichtenvoorde laat vuurwerk zelf maken in 'vuurwerkhoofdstad' Liuyang

694


LICHTENVOORDE - Nederland is een vuurwerkland. "Er is, na China, geen land ter wereld waar met oud en nieuw per hoofd van de bevolking zo veel vuurwerk wordt afgestoken als Nederland", zegt Barnt Masselink van Lesli in Lichtenvoorde, een van de grootste vuurwerkimporteurs van Nederland.

Het bedrijf uit Lichtenvoorde laat het vuurwerk op bestelling in China maken. Masselink reist daarvoor twee à drie keer per jaar samen met een andere vuurwerkontwerper en het hoofd verkoop naar Liuyang, dé vuurwerkstad van China. "Er zijn daar echt honderden fabrieken", zegt Masselink. "Daar blijven we een week. Aan het begin van de week leggen we onze ideeën bij de fabrieken neer. Ze gaan meteen aan de slag. Aan het eind van de week hebben ze het vuurwerk gemaakt. Dan wordt het voor ons afgestoken en kijken we of het 'naar ons zin' is. Dan kunnen we nog wijzigingen aanbrengen en dan wordt het geproduceerd."

Hoge prijs
De relatief hoge prijs van het vuurwerk wordt voor een groot deel veroorzaakt door de hoge transportkosten. "Bepaalde cakes moeten per stuk in een ijzeren omhulsel vervoerd worden. Dat maakt het duur. De transportkosten van een container met tuinmeubelen, waar wij ook in handelen, zijn 1.500 euro. Het vervoer van een container met vuurwerk kost 9.000 euro."

Lesli verkoopt ook vuurwerkpakketten waar van alles wat in zit. Maar Masselink is er geen fan van. "Het lijkt alsof je heel wat hebt, maar vaak valt het tegen. Er zitten lichte cakes in die gemakkelijk omvallen. We gaan ze op den duur vervangen door pakketten waar stabiele, veilige cakes en fonteinen in zitten."

Compound
Consumentenvuurwerk gaat meer en meer op professioneel vuurwerk lijken. "Dit jaar mogen er voor het eerst stukken vuurwerk met elkaar gecombineerd worden", vertelt Barnt Masselink. "Zo kun je een compound maken. Dat is een plank met daarop verschillende cakes en mines, met verschillende effecten. Zo kun je een kleine vuurwerkshow opbouwen. Je steekt hem een keer aan en je hebt minutenlang plezier. Een enkele cake mag maximaal 500 gram
brandbaar materiaal bevatten, maar een compound 2 kilo. Compounds kosten gemiddeld 100 euro."

Lesli begon vorig jaar een proef met 'showbricks': losse cakes die als legoblokken in elkaar geklikt kunnen worden. Zo kun je ook je eigen show opbouwen. De bricks hebben verschillende effecten en kosten 15 tot 20 euro per stuk. Ook een trend is het gebruik van pyromould, geperst papiervezel, als basismateriaal voor cakes.
"Cakes worden normaal van opgerold papier gemaakt. Papier kan vochtig worden, vervormen. Dat kan invloed hebben op de baan van het vuurwerk dat erin zit. Pyromould is keihard, vormvast en niet vochtgevoelig. De cakes van pyromould zijn laag en breed, dus stabiel. Het is beter en veiliger dan papier."

https://www.tubantia.nl/achterhoek/...-maken-in-vuurwerkhoofdstad-liuyang~a085740a/
 

Koetje

Registered User
Leuk artikel. mbt de ontwikkeling van Pyromould, ik zie niet dat meer en meer cakes op deze manier worden geproduceerd..?
 
Laatst bewerkt:

maartenvincent

Registered User
Pyromould is zwaar dus zit je eerder aan je kilo's, dat geldt voor ons maar ook voor winkeliers. Lijkt me dat die er ook niet heel happy mee zijn.
Zelf vindt ik het (op het gewicht na) fijne cakes met goede kwaliteit uitwerkingen.
Is er iemand die toelichting kan geven waarom er niet meer pyromould is?
 

GMP82

Zilveren Member
Ik las elders op het forum dat de papierprijs booming is, dan weegt het wellicht toch weer op om papier/karton te recyclen.
 
Bovenaan