Vuurwerk in de Tweede kamer

magnolia

Registered User
We kunnen maar een ding doen: wachten. Aanbellen bij de Tweede Kamer met de vraag of wij aan het debat deel mogen nemen zal weinig kans van slagen hebben. Misschien wel een leuke actie om met een aantal man op de tribune te gaan zitten en de Tweede Kamer vol met partypoppers te knallen. BOTS ;-)

wat kan wachten toch een frustrerend zijn .
want je kunt totaal niks doen .
alhoewel je daar wel een suggestie hebt .
party poppers op de tribune is iets wat je niet vaak ziet in de tweede kamer .
heel misschien is dat wel de manier om de aandacht te trekken .
alleen de vraag is dan hoeveel mensen gaan er dan .
 

Moontan

Moderator
Medewerker
Verruiming Vuurwerkbesluit
GESCHREVEN OP VRIJDAG, 13 APRIL, 2012 - 15:18
Staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu gaat het Vuurwerkbesluit wijzigen om de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid te verbeteren. Dat moet op 1 juli in werking treden.
Hij stelt een aantal ingrijpende wijzigingen voor, vooral in de toegestane hoeveelheden voor melding en opslag. De grens voor het melden van vuurwerkopslag gaat van 1.000 kilo naar 10.000 kilo. In de verkoopruimte mag dan 500 kilo aanwezig zijn (was 250) en een koper mag 25 kilo meenemen, in plaats van de huidige 10 kilo. Verder komen er extra bepalingen om de strafrechtelijke vervolging van de handel van illegaal, gevaarlijk vuurwerk te verbeteren.
Na de vuurwerkramp in Enschede is de wet- en regelgeving rond vuurwerk op alle fronten verscherpt. Het jongste voorstel tot wijziging is opgesteld na een evaluatie van het Vuurwerkbesluit. Zo moet de verkoophoeveelheid alleen al worden bijgesteld omdat sommige vuurwerkartikelen per stuk al zo’n 10 kilo wegen.
De bedoeling is ook de lasten voor overheid en bedrijfsleven te verminderen, zonder dat afbreuk wordt gedaan aan het beschermingsniveau dat sinds de ramp in Enschede in het besluit is vastgelegd.
Na die ramp van twaalf jaar geleden is lang gezocht naar een goede testlocatie voor vuurwerk. Het ontbreken daarvan bemoeilijkt de handhaving op sommige onderdelen. Atsma streeft dat nu niet meer na: het plan stuitte op ruimtelijke, financiële en milieuproblemen.
De Tweede Kamer houdt woensdag 18 april een hoorzitting over vuurwerkoverlast. Dan geven onder meer vuurwerkexperts, politie en burgemeesters, oogartsen en milieuspecialisten hun visie op het afsteken van vuurwerk. In de weken daarna volgt een debat over een eventueel vuurwerkverbod voor het afsteken van consumentenvuurwerk rond de jaarwisseling.
Voorstanders van zo’n verbod, waaronder de Partij voor de Dieren, stellen dat er professioneel georganiseerde vuurwerkshows voor in de plaats kunnen komen: ‘Dan kan iedereen genieten van mooi vuurwerk, zonder grote schade aan mens, dier en milieu.’


http://vngmagazine.nl/nieuws/4919/verruiming-vuurwerkbesluit
 

Moontan

Moderator
Medewerker
Agenda Veiligheid en Justitie
26 april 2012 Openbaar
Tijd: 10:00 -13:00 uur
Soort: Algemeen overleg
Voortouwcommissie: Veiligheid en Justitie
Status: Verplaatst
Jaarwisseling 2011-2012 en consumentenvuurwerk (verplaatst naar 15 mei 2012)
 

stef

Member
Ik denk dat het (dit) vuurwerkbesluit een jaar op gaat schuiven mids het al getekend is/was.
Want nu de premier demisionair is mag er niks getekend worden met de val van het kabinet!
Althans, zo heb ik het begrepen.
Iemand toevallig meer info hierover???

Stef
 

Moontan

Moderator
Medewerker
Stef:

Bevoegdheden demissionair kabinet
Het demissionaire kabinet is bevoegd om alles te doen wat een kabinet normaal doet, zoals besluiten nemen en voorstellen voor nieuwe wetten doen. In de praktijk komt het er echter op neer dat het rompkabinet geen nieuw beleid meer ontwikkelt. Ook behandelt de Kamer niet meer omstreden (controversiële) onderwerpen. Bij een demissionair kabinet geven de Eerste Kamer en de Tweede Kamer aan welke onderwerpen omstreden of controversieel zijn.

http://www.rijksoverheid.nl/onderwe...antwoord/wat-is-een-demissionair-kabinet.html
 

stef

Member
Stef:

Bevoegdheden demissionair kabinet
Het demissionaire kabinet is bevoegd om alles te doen wat een kabinet normaal doet, zoals besluiten nemen en voorstellen voor nieuwe wetten doen. In de praktijk komt het er echter op neer dat het rompkabinet geen nieuw beleid meer ontwikkelt. Ook behandelt de Kamer niet meer omstreden (controversiële) onderwerpen. Bij een demissionair kabinet geven de Eerste Kamer en de Tweede Kamer aan welke onderwerpen omstreden of controversieel zijn.

http://www.rijksoverheid.nl/onderwe...antwoord/wat-is-een-demissionair-kabinet.html

Wat houd dat dan concreet in voor dit vuurwerkbesluit in normaal nedrlands? :huh:
Stef
 

Michel_G

Zilveren Member
Fred had het linkje ook al geplaatst, had het net in een ander topic al willen plaatsen.

Maar wat ik gister van iemand (met verstand van zaken) begreep, is het nieuwe vuurwerkbesluit al door de tweede en eerste kamer heen en heeft het ook al reeds in de Staatscourant gestaan, wat dus inhoud dat het er al doorheen is en in werking gaat treden.

Ik heb trouwens nu meteen maar even ge-googled en inderdaad, de wijzigingen omtrent het vuurwerkbesluit hebben in de staatscourant gestaan en zijn daarmee geldig/definitief, zie volgende links:
http://www.rijksoverheid.nl/bestand...erkbesluit-stb-2012-127/lp-i-m-0000001927.pdf

En de daadwerkelijke wijzigingen:
http://www.rijksoverheid.nl/bestand...maatregelen-van-bestuur/lp-i-m-0000001928.pdf
 
Laatst bewerkt:

Moontan

Moderator
Medewerker
De voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Datum 12 juli 2012
Betreft Aanbieding rapport van TNS NIPO "Vuurwerk opnieuw
gepeild"

Ministerie van
Infrastructuur en Milieu
Plesmanweg 1-6
2597 JG Den Haag
Postbus 20901
2500 EX Den Haag
T 070-456 0000
F 070-456 1111

Ons kenmerk
IENM/BSK-2012/119384
Bijlage
1

Geachte voorzitter,
Zoals aangekondigd bij de beantwoording van de vragen van de leden Ouwehand en Thieme (Aanhangsel Handelingen 2011-2012, nr. 1265) is het onderzoek naar de beleving van vuurwerk uit 2008 inmiddels geactualiseerd. Hierbij bied ik u het betreffende rapport van TNS NIPO "Vuurwerk opnieuw gepeild" aan, mede naar aanleiding van de brief van de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie van 1 juni 2012 (kenmerk 33000-VI-88/2012D23201).
De resultaten van het onderzoek bevestigen in hoofdlijnen de resultaten van het onderzoek uit 2008: voor- en tegenstanders van het afsteken van consumentenvuurwerk tijdens de jaarwisseling houden elkaar in evenwicht. Er is geen duidelijke meerderheid voor of tegen het afsteken.
Uit het rapport valt geen noodzaak af te leiden tot aanpassing van het kabinetsbeleid terzake, dat laatstelijk is verwoord in de brief van 17 februari 2012 van de minster van Veiligheid en Justitie aan uw Kamer (Kamerstukken II, vergaderjaar 2011-2012, 33000 VI, nr. 88).
Het rapport bevat de aanbeveling om op sommige plaatsen te ‘experimenteren’ met de alternatieven voor het afsteken van vuurwerk met Oud en Nieuw, met name door het organiseren van een vuurwerkshow door de gemeente. In dit verband merk ik op dat het voor gemeenten wettelijk gezien geen probleem is om nu reeds een vuurwerkevenement tijdens de jaarwisseling te organiseren. De provincies kunnen hiervoor vergunning verlenen. In genoemde brief van de minister van V&J van 17 februari jl. is ook al geconstateerd dat zo’n evenement behulpzaam kan zijn bij het beperken van overlast tijdens de jaarwisseling.

Hoogachtend,
DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU,
Joop Atsma
 

gizmo75

Registered User
"Het rapport bevat de aanbeveling om op sommige plaatsen te ‘experimenteren’ met de alternatieven voor het afsteken van vuurwerk met Oud en Nieuw, met name door het organiseren van een vuurwerkshow door de gemeente."

Ik zie het op dit moment niet gebeuren dat de centrale shows er op korte termijn gaan komen. Een paar grote steden doen het waarvan Rotterdam natuurlijk de bekendste, maar overal moet op bezuinigd worden. In tal van gemeenten staat het Koninginnedag Vuurwerk en/of Bevrijdingsdag Vuurwerk al ter discussie, vaak puur vanwege het geld. Wil je het aantrekkelijk maken dan moet je toch wel een redelijke show neerzetten maar dat betekent dat een gemeente zichzelf direct op kosten jaagt. Het houdt immers niet op bij alleen de show zelf, het gaat ook om veiligheidsmaatregelen, inzet van allerlei personen, etc. Maar we zullen zien!
 

Moontan

Moderator
Medewerker
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Datum 14 januari 2013
Onderwerp Landelijk beeld jaarwisseling 2012-2013

Hierbij bied ik u het landelijk beeld aan van de incidenten die tijdens de jaarwisseling 2012-2013 hebben plaatsgevonden.
Uit het door de politie op 7 januari jl. opgestelde landelijk beeld van de incidenten tijdens de jaarwisseling 2012-2013 kan de indruk gewekt worden dat de jaarwisseling wederom relatief beheersbaar is verlopen. Dit is mede te danken aan
de inzet van politie, brandweer, ambulancepersoneel, gemeenten en andere betrokkenen, die zeer groot is geweest. Ik ben echter van oordeel dat de jaarwisseling nog steeds niet goed is verlopen. De hoeveelheid en de aard van de
incidenten en de mate van geweld tegen werknemers met een publieke taak zijn nog steeds onacceptabel. Datzelfde geldt voor het letsel, de schade en de maatschappelijke kosten.

Het aantal incidenten is in vergelijking met de vorige jaarwisseling nagenoeg gelijk gebleven (4.254 in 2013/4.061 in 2012).
Daarbij is een daling te zien van openlijke geweldpleging/samenscholing (139 in 2013/265 in 2012) en (poging) tot zware mishandeling/dood door schuld (114 in 2013/120 in 2012).
Een stijging is te zien bij vernielingen (2.661 in 2013/2.452 in 2012),mishandelingen (524 in 2013/492 in 2012) en brandstichtingen (816 in 2013/732 in 2012).
Het aantal incidenten van geweld tegen politie, brandweer en ambulancepersoneel is afgenomen (114 in 2013/186 in 2012).
De politie heeft 1.098 personen aangehouden, waarvan er, volgens de voorlopige cijfers van het OM, 723 zijn aangebracht bij het OM.
Hiervan zijn er inmiddels 419 door het OM beoordeeld, met name via de ZSMwerkwijze.
Hiervan is in 167 zaken besloten tot een OM-strafbeschikking, een transactie of een voorwaardelijk sepot, 19 gevallen zijn verwezen naar HALT of Veiligheidshuis, 48 zaken zijn geseponeerd en 185 personen zijn gedagvaard. Hiervoor zijn
inmiddels 16 supersnelrechtzittingen gehouden.

In drie zaken die via supersnelrecht zijn afgehandeld en waarin de rechtbank lager vonniste dan het OM had geëist, gaat het OM in hoger beroep. Over zaken die nog onder de rechter zijn, kan ik uiteraard geen mededelingen doen. Wel kan ik u
melden dat binnenkort nog 16 snelrechtzittingen, 48 themazittingen en 105 reguliere zittingen zullen volgen.
Op dit moment zijn nog niet alle gegevens voorhanden om een totaal beeld van de afgelopen jaarwisseling te kunnen schetsen. Dit betreft bijvoorbeeld de definitieve cijfers van het OM en cijfers over in beslag genomen vuurwerk, vuurwerkletsel en
schade.
Ik zal u hierover in februari een brief toesturen, mede namens de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu.
Ik zal u in die brief ook informeren over de stand van zaken m.b.t. de toezeggingen die zijn gedaan in het Algemeen Overleg van 19 december jl.
Het functioneren van het alarmnummer 112 tijdens de jaarwisseling is, dankzij de in gang gezette verbeteringen, naar verwachting en behoren geweest. Eerder heb ik uw Kamer gemeld dat de Inspectie Veiligheid en Justitie onderzoek doet naar
het functioneren van het alarmnummer 112 naar aanleiding van een aantal grote incidenten. Dit onderzoek zal dit voorjaar aan uw Kamer aangeboden worden.
Het vorenstaande maakt duidelijk dat de jaarwisseling nog niet overal het feest is dat het moet zijn. De huidige aanpak moet worden voortgezet. Ik ben ervan overtuigd dat een krachtige, eenduidige en integrale aanpak uiteindelijk zijn
vruchten zal afwerpen.

De Minister van Veiligheid en Justitie,

I.W. Opstelten
 

blackpowder

Registered User
Ik hoop dat ze ook gaan doorkrijgen dat veel van deze overtredingen/misdrijven te maken hebben met alcohol.
Er zou daar eens beter naar gekeken moeten worden.
 

SQUEAK!

Registered User
Geachte minister Opstelten,
"De jaarwisseling is nog steeds geen feestje". Dat was uw reactie op de onrustbarende - maar jammer genoeg gebruikelijke - cijfers die na de jaarwisseling bekend werden. Vele gewonden, heftige explosies, tientallen auto's in de brand, een stijging van het aantal belaagde hulpverleners: u kunt zich voorstellen dat we uw constatering volledig kunnen onderschrijven.
Als raadsleden en wethouders merken ook wij jaar in, jaar uit welke enorme inspanningen worden geleverd door hulpdiensten, welzijnsorganisaties en schoonmakers om de aanloop en afwikkeling van de jaarwisseling in goede banen te leiden. Zeker in
tijden waarin fors bezuinigd wordt, steekt het dat miljoenen euro's gemeenschapsgeld opgaan aan het voorkomen van deze ellende of aan het herstellen van schade aan publieke eigendommen. Ook het belagen van hulpverleners is ons een doorn in het oog.


Wat hebben brandende auto's en belaagde hulpverleners met vuurwerk te maken? Het feit dat er continu niet terzake doende feiten als argument tegen een vuurwerkverbod worden aangedragen geeft toch wel aan dat meneer Bonte niet zo'n heel sterk punt heeft. Het is ook mooi om te zien hoe hij steeds weer het argument dat vuurwerk een traditie is weet te verdraaien (het is geen traditie, het is geen eeuwenoude traditie, oh wacht... het is een vrij jonge traditie).... Het blijft vreemd dat een partij als Groen Links de waarheid zo structureel verdraait om koste wat kost z'n gelijk maar te halen..
 
Laatst bewerkt:

sprinkhaan

Registered User
Daarom houd ik me hart vast voor het gesprek straks gevoerd gaat worden met meneer de Bonte op het stadshuis van Rotterdam. :huh:
 

Moontan

Moderator
Medewerker
Vragen van het lid Marcouch (PvdA) aan de minister van Veiligheid en Justitie
over de handhaving van de regelgeving over de verkoop van vuurwerk


1. Kent u de berichten “Kids kunnen rugzakken vol knallers kopen” en “Onder de
16 en vuurwerk kopen? Makkelijk” (NOS-site 1 )

2. Herkent u het beeld uit deze uitzendingen namelijk dat kinderen vuurwerk kunnen kopen waar dat volgens wet- en regelgeving verboden is? Zo ja, hoe komt het dat kinderen hiertoe in staat zijn? Zo nee, wat klopt er dan niet aan
dat beeld?

3. Is het waar dat de verkopers van vuurwerk in eerste instantie verantwoordelijk zijn in het geval zijn vuurwerk aan kinderen verkopen? Zo ja, wie moet die vuurwerkverkopers dan wijzen op hun verantwoordelijkheid en handhavend
optreden? Zo nee, waarom niet en wie is er dan wel in eerste instantie verantwoordelijk?

4. Wie is of zijn precies verantwoordelijk voor de handhaving van de wet- en regelgeving rondom vuurwerk in het algemeen en die over de leeftijd van de kopers in het bijzonder?

5. In welke gevallen is de politie en is de gemeenten verantwoordelijk voor handhaving van wet- en regelgeving rondom vuurwerk? Hoe vindt er afstemming en prioriteitsstelling plaats?

6. Kan er misverstand bestaan over wie er moet handhaven als het gaat om overtredingen van wet- en regelgeving ten aanzien van de verkoop van vuurwerk aan minderjarigen? Zo ja, hoe komt dat? Zo nee, hoe kan het dan
toch dat er vuurwerk aan kinderen wordt verkocht?

7. Deelt u de mening dat zelfs al zijn de verantwoordelijkheden over de handhaving van wet- en regelgeving ten aanzien van vuurwerk op papier mogelijk goed vastgelegd (bijvoorbeeld in het Handhavingsdocument
Vuurwerk) dat het er vooral om gaat dat afspraken ook in de praktijk worden gebracht en dat daarbij de benodigde capaciteit wordt vrijgemaakt? Zo ja, hoe gaat u er voor zorgen dat de handhaving in de praktijk wordt verbeterd? Zo
nee, waarom niet?

8. Bent u bereid om in uw overleg met de VNG ook het aspect van handhaving en verdeling van verantwoordelijkheden daarbij mee te nemen? Zo nee, waarom niet?
 

GMP82

Zilveren Member
En dat zijn weer 16-32.000€ belastinggeld (een kamervraag beantwoorden kost gemiddeld tussen de 2.000 en 4.000€)
 

ifeelfine

Registered User
zijn toch erg belangrijke vragen GiveMePowder minder op kooien en sprinklers letten en meer op het goed gebruik van vuurwerk. Dat lijkt me de juiste inzet van capaciteit
 

Moontan

Moderator
Medewerker
Kamervragen PvdD over vuurwerk tijdens inhuldiging

ARNHEM - De Partij voor de Dieren (PvdD) stelt Kamervragen over het afsteken van vuurwerk tijdens het broedseizoen.
De rechtbank van Amsterdam heeft het traditionele Koninginnedagvuurwerk in de gemeente Weesp verboden. Ook in diverse plaatsen in Gelderland wordt op die dag vuurwerk afgestoken.
In de Flora- en Faunawet staat dat verstoring van vogels in het broedseizoen is verboden. 30 april en Bevrijdingsdag vallen in het broedseizoen en dus wil de Partij voor de Dieren van de staatssecretaris weten of er een landelijk verbod komt voor vuurwerk in die periode van het jaar.
In het radioprogramma Vroege Vogels kondigde Esther Ouwehand van de PvdD aan dat ze maandag Kamervragen gaat stellen: “Het lijkt me dat de overheid zich aan haar eigen regels moet houden.”

http://www.omroepgelderland.nl/web/...vuurwerk-tijdens-inhuldiging.htm#.UQ42Jx0mZ2A
 
Bovenaan