EU- eisen voor consumentenvuurwerk

Sweet Laker

Registered User
Zou dan wel de spelfouten eruit halen :)

De gemiddelde Nederlander moet het begrijpen he en met al die breezertaal sms jargon tegenwoordig vind ik die gebruiksaanwijzing meer dan voldoende :)

75 grams pijlen zou overigens een hele mooie toevoeging zijn aan het assortiment hier in Nederland.
 

joszie

Bronzen Member
bedankt voor de zeer nuttige bijdrage! Ik vind het onbegrijpelijk dat er (voor zover ik weet) niemand op staat en de fouten in de RACT aanpakt. De EU regelgeving overtreft toch de nationale regelgeving?
Degene die dit bij de rechter aanvecht kan dan toch eigenlijk niet verliezen?
 

blackpowder

Registered User
Zie onderstaande regel uit:  
RICHTLIJN 2013/29/EU VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD
van 12 juni 2013
betreffende de harmonisatie van de wetgevingen van de lidstaten inzake het op de markt aanbieden van pyrotechnische artikelen (herschikking)
 ​
 
(16) Wat het gebruik van pyrotechnische artikelen en met name van vuurwerk betreft, bestaan er in de verschillende lidstaten sterk uiteenlopende culturele gebruiken en tradities. Daarom moeten de lidstaten nationale maatregelen kunnen nemen om het gebruik of de verkoop van bepaalde categorieën pyrotechnische artikelen aan het publiek te beperken voor redenen zoals de openbare veiligheid of gezondheid en veiligheid.

en regel :

(5)
De wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen van de lidstaten kunnen de handel in de Unie belemmeren en moeten worden geharmoniseerd om het vrije verkeer van pyrotechnische artikelen in de interne markt te garanderen en tegelijkertijd een hoog niveau van bescherming van de gezondheid van de mens en de veiligheid en de bescherming van de consument en de professionele eindgebruiker te bieden. Tot een hoog niveau van bescherming moeten ook de relevante leeftijdsgrenzen behoren die moeten gelden voor gebruikers van pyrotechnische artikelen.

Er gaat dus weer het een en ander veranderen... Hieruit lijkt het dat de Europese lidstaten niet meer hun beperkende maatregelen mogen hebben op het gebied van kruitinhoud. en enkel omwille van nationale veiligheid catergorien en types mogen uitsluiten.
 

bridge

Bronzen Member
Ik verwacht dat nederland de nieuww regels zal respecteren, behoudens dat de catogorie knallers met flash zal worden uitgesloten. Dat betekent dus concreet dat pijlen max 75 gr mogen hebben (mss zelfs wel tot 200 gr,maar die categorie kan uitgesloten worden). Ook fonteinen mogen meer kruit bevatten.

Het algeheel verbieden van vuurpijlen ligt niet voor de hand gelet op wens illegaliteit tegen te gaan.
 

DeejayTim

Registered User
Ook de buskruitknallers gaan van 2,5 naar 6 gram (of misschien zelfs 10 gram omdat rollen uit categorie 3 zijn toegestaan). Ook zijn buskruitknallers met timefuse en strijkkop volgens de EU-eisen toegestaan (zie tabel op pagina 1), dus dat zal kunnen betekenen dat de Kubischer Kanonenschläge ook naar Nederland kunnen komen..
Verder zullen er ook nog andere soorten vuurwerk wat zwaarder worden, ik weet deze even niet uit mijn hoofd. De singleshots uit categorie 3 mogen dan ook 4 gram flash (of 8 gram nitraatflash of 20 gram BP) bevatten, in plaats van de voorgeschreven 2 gram in de RACT.
 
Laatst bewerkt:

krommenek

Registered User
Of we hebben tegen die tijd een algeheel vuurwerk verbod. Hopen dat deze regels allemaal nog toegepast kunnen worden.:smiling:
 

DeejayTim

Registered User
Als de Nederlandse overheid vooral veel illegaal vuurwerk en veelal foutief zelbouwvuurwerk wilt, moeten ze vooral een vuurwerkverbod invoeren :hehe!: Dat gaat dus niet gebeuren, maak je daar maar geen zorgen om ;-)
 
Laatst bewerkt:

Scav

Registered User
Er is nog ruimte zat om te verbieden als ik het zo lees.....gezondheid en veiligheid is ontzettend breedt....
een hoog niveau van bescherming van de gezondheid van de mens en de veiligheid en de bescherming van de consument en de professionele eindgebruiker te bieden.



Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
 

blackpowder

Registered User
Ja dat klopt scav.

Alleen is het ook zo dat er veel over harmonisering gesproken wordt in het artikel van de Europese unie.
Wat naar mijn idee inhoud is dat ze het dus voor de landen gelijk willen trekken en er geen verschillen meer zijn. alleen op het gebied van uitsluitingen en categoriebeperking.
Hierdoor is het dus voor alle landen in de unie gelijk en is het ook makkelijker voor vuurwerk producenten / importeurs om vuurwerk in verschillende landen aan te bieden.

We zullen zien wat er gebeurd. voor 30 juni 2015 moet het nieuwe vuurwerk besluit van kracht gaan worden.
 

blackpowder

Registered User
Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van 28 oktober 2013, nr. IENM/BSK-2013/232103, ter aanwijzing van professioneel vuurwerk op grond van artikel 1.1.1, derde lid, Vuurwerkbesluit (Tijdelijke regeling ex artikel 1.1.1, derde lid, Vuurwerkbesluit)

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu,
Gelet op artikel 1.1.1, derde lid, van het Vuurwerkbesluit;
Besluit:

Artikel 1

Onder professioneel vuurwerk wordt mede verstaan vuurwerk dat niet behoort tot categorie 1, 2 of 3 en wel behoort tot:

  • a.professioneel vuurwerk als bedoeld in artikel 1.1.1 van het Vuurwerkbesluit, zoals dat artikel luidde op 3 juli 2010,
  • b.vuurwerk bestemd voor particulier gebruik als bedoeld in artikel 1.2.2, zevende lid, van het Vuurwerkbesluit of
  • c.vuurwerk waarvan de bestemming niet kan worden vastgesteld.

Artikel 2

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en vervalt op een door de Minister van Infrastructuur en Milieu te bepalen tijdstip.

Artikel 3

Deze regeling wordt aangehaald als: Tijdelijke regeling ex artikel 1.1.1, derde lid, Vuurwerkbesluit.


Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu,W.J. Mansveld.

TOELICHTING

Deze regeling heeft tot doel te voorkomen dat particulieren rond de jaarwisseling vuurwerk voorhanden hebben dat in Nederland niet is aangewezen als consumentenvuurwerk in de Regeling aanwijzing consumenten- en theatervuurwerk. Dit belang vereist een regeling die effectief kan worden gehandhaafd. Daartoe voorziet deze regeling in eenzelfde bepaling als artikel 5.3.5, tweede lid, van het Vuurwerkbesluit, zij het met een andere datum.
Het Vuurwerkbesluit kent de verplichting dat consumenten- en professioneel vuurwerk door de fabrikant of importeur is ingedeeld in categorieën. Dit uitgangspunt volgt uit richtlijn 2007/23/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 23 mei 2007 betreffende het in de handel brengen van pyrotechnische artikelen (PbEU L 154; verder: de Pyrorichtlijn). Het Vuurwerkbesluit sluit voor wat betreft de definities van consumenten- en professioneel vuurwerk aan bij deze categorie-indeling.
De Pyrorichtlijn kent overgangsrecht in artikel 21, vijfde lid. Op basis daarvan is het voor vuurwerk van categorie 4 en overige pryotechnische artikelen voor theatergebruik, afhankelijk van de nationale regelgeving van de lidstaat, mogelijk dat nog tot 4 juli 2017 vuurwerk in de handel wordt gebracht dat nog niet is ingedeeld.
Het is het voornemen om gebruik te maken van dit overgangsrecht. Het streven is om door een wijziging van het Vuurwerkbesluit tot 4 juli 2017 uitstel te verlenen van bovengenoemde verplichting tot categorie-indeling voor vuurwerk dat voor 4 juli 2010 in de handel is gebracht en voldoet aan de eisen van professioneel vuurwerk overeenkomstig het Vuurwerkbesluit dat gold op 3 juli 2010. Deze wijziging is nog in voorbereiding.
Andere Europese lidstaten maken ook gebruik van dit overgangsrecht. Dit heeft tot gevolg dat er op de Europese markt nog tot zeker 2017 vuurwerk beschikbaar is dat niet is ingedeeld. Daaronder valt ook het vuurwerk dat naar zijn aard slechts geschikt is om uitsluitend in bezit te zijn van personen met gespecialiseerde kennis als bedoeld in het Vuurwerkbesluit. Het is van groot belang voor de openbare orde en veiligheid dat dergelijk vuurwerk niet in handen komt van particulieren.
Het Vuurwerkbesluit voorziet in een overgangsbepaling (artikel 5.3.5, tweede lid) als gevolg waarvan het hiervoor bedoelde vuurwerk tot 4 juli 2013 in Nederland werd aangemerkt als professioneel vuurwerk dat particulieren niet voor handen mogen hebben. Deze overgangsbepaling was relevant voor de verbodsbepalingen van het Vuurwerkbesluit waar op wordt gehandhaafd. Door het verlopen van deze bepaling per 4 juli 2013 is het bewijstechnisch gezien moeilijker om effectief strafrechtelijk op te treden tegen het door particulieren in bezit hebben, importeren, vervaardigen, toepassen, aan een ander ter beschikking stellen of tot ontbranding brengen van dergelijk vuurwerk dat gevaarlijk kan zijn. Gelet op het belang van een effectieve handhaving is dit zeer onwenselijk.
Artikel 1.1.1, derde lid, van het Vuurwerkbesluit voorziet in de mogelijkheid voor de Minister van Infrastructuur en Milieu om bij regeling te bepalen wat naast de definitie van ‘professioneel vuurwerk’ in het eerste lid van artikel 1.1.1. nog meer onder professioneel vuurwerk wordt verstaan. Artikel 1.1.1, derde lid, geeft de minister de bevoegdheid om mede tot ‘professioneel vuurwerk’ te bestempelen door hem aan te wijzen categorieën van stoffen, preparaten of (onderdelen van) voorwerpen, die kennelijk zijn bestemd of worden gebruikt om voor vermakelijkheidsdoeleinden effecten te bewerkstelligen. Op deze basis wordt in deze regeling al het vuurwerk waarvoor de overgangsbepaling in artikel 5.3.5, tweede lid, van het Vuurwerkbesluit gold,aangewezen als professioneel vuurwerk. Met deze tijdelijke regeling is overigens geen wijziging beoogd in de waardering van de strafwaardigheid van het verboden gedrag.
Deze regeling geeft derhalve uitvoering aan artikel 1.1.1, derde lid, van het Vuurwerkbesluit. Deze tijdelijke regeling vervalt op een nader te bepalen tijdstip. Dat tijdstip zal samenvallen met het tijdstip waarop de voorgenomen wijziging van het Vuurwerkbesluit in werking zal treden.

De ontwerpregeling is op 1 oktober 2013 gemeld aan de Commissie van de Europese Unie, notificatienummer 2013/0544/NL, ter voldoening aan artikel 8, eerste lid, van richtlijn nr. 98/34/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 22 juni 1998 betreffende een informatieprocedure op het gebied van normen en technische voorschriften en regels betreffende de diensten van de informatiemaatschappij (PbEG L 204), zoals gewijzigd bij richtlijn nr. 98/48/EG van 20 juli 1998 (PbEG L 217; notificatierichtlijn). Een beroep is gedaan op de spoedprocedure op grond van artikel 9, zevende lid, van de notificatierichtlijn vanwege het belang van bescherming van de openbare orde en de veiligheid. Op 15 oktober heeft de Commissie ingestemd met deze spoedprocedure.
Door deze regeling wordt onder ‘professioneel vuurwerk’ weer hetzelfde verstaan als wat daaronder werd verstaan voor 4 juli 2013. Er is geen sprake van onverenigbaarheid met het vrij verkeer van goederen.
De regeling strookt met de uitgangspunten en bepalingen van de Pyrochtlijn. Waar het gaat om vuurwerk dat als het wel was ingedeeld in categorie 2 of 3 zou vallen, geeft de richtlijn de lidstaat de mogelijkheid omwille van de openbare orde of veiligheid, of omwille van milieubescherming maatregelen te nemen om het bezit, gebruik en/of de verkoop aan het grote publiek te verbieden of te beperken. Dit strookt met artikel 6, tweede lid, van de Pyrorichtlijn, want juist dit artikel beoogt de verdere bescherming van de consument mogelijk te maken.
In Nederland is hiervan gebruik gemaakt in de Regeling aanwijzing consumenten- en theatervuurwerk, waarin het vuurwerk is aangewezen dat door particulieren gebruikt mag worden. Waar het gaat om vuurwerk dat onder categorie 4 zou vallen, volgt al uit de richtlijn zelf dat dit niet in handen mag komen van particulieren.

Deze regeling brengt geen lasten met zich voor burgers en bedrijfsleven, noch leidt deze regeling tot een verhoging van de uitvoeringslasten, aangezien deze regeling de effectiviteit van de handhaving ten goede komt en het een continuering is van hetgeen tot en met 3 juli 2013 op grond van het Vuurwerkbesluit gold en daarom geen nieuwe of extra lasten met zich meebrengt.
Er is in deze regeling afgeweken van het systeem van vaste verandermomenten omdat deze regeling in werking dient te treden vóór de periode waarin particulieren het betreffende vuurwerk kopen, in bezit hebben en opslaan, te weten in november en december.
De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu,W.J. Mansveld.

 
Laatst bewerkt:

DeejayTim

Registered User
Bedankt Blackpowder, maar betekent bovenstaand bericht dus concreet dat Nederland alsnog de RACT in huidige vorm gewoon doorzet (helaas)? Dit omdat ik ook "stoffen en preparaten" lees...
Of betekent dit dat bijvoorbeeld glasvezelmortieren ook onder de noemer "professioneel vuurwerk" komen te vallen- wat natuurlijk enigszins begrijpelijk is van de minister?
Anderzijds lees ik dat de RACT dus een soort van overgangsbepaling is tot 4 juli 2017...
 
Laatst bewerkt:
R

Ronny Vos

Guest
Beste Leden,

Ik heb veel gesprekken gehad met diverse instanties,en allemaal schuilen ze tot nu toe achter "het is een pyro richtlijn".
Elk land mag zijn eigen landelijke regels hanteren,maar ik ben van mening dat dit de langste tijd heeft gehad.(RACT)
Als je het RACT goed leest,zie je veel overeenkomsten met het CE van nu naar voren komen,het RACT is een betutteling.

Wanneer je als land lid bent van de europese unie,zou je ook verwachten dat de pyro richtlijn 1 op 1 wordt omgezet,nederland heeft hier ook voor getekend.

Het kromme in nederland is ze stellen eisen aan een importeur,omtrent CE keuren en batchtesten,en toch wil het ministerie van I&LT ook nog graag even batchtesten in nederland.
Het batchtesten moet door een NoBo gebeuren en zijn erkend,het ministerie van I&LT heeft zijn bedenkingen bij de NoBo's van europa.

Vergeet niet wanneer we flash mogen gebruiken in de knallers,de decibels blijven 120DB,is voor CAT2 op 8meter en voor CAT3 12 meter.
Met de juiste samenstelling van zwart buskruit,en een goede wikkeling kun je zelfs al aan de 120DB komen.
 

DeejayTim

Registered User
Apart dat alleen Nederland de CE niet letterlijk neemt. Zelfs Duitsland neemt de eisen gewoon helemaal over voor categorie 2 en heeft besloten om flashknallers uit categorie 2 en categorie 3 niet toe te staan.
Ik ken tot nu toe geen ander land dan Nederland binnen de hele Europese unie welke nog beperkendere eisen stelt aan de EU voorgeschreven eisen.
Het lijkt me stug dat er voor een EU-gekeurd product geen toestemming kan worden ontleend voor Nederland. Het nieuwe ontwerpvurwerkvesluit ligt nu nog bij de Europese Commissie ter goedkeuring en het is dus nog maar de vraag of deze wordt goedgekeurd.
 
Laatst bewerkt:

blackpowder

Registered User
@ Ronny Vos

Het gaan niet perse om flash naar mijn idee maar meer om dat we hier in Nederland achterlopen op de europese regelgeving op dit gebied ( pyrorichrlijn ). Knallers met flash zijn geen must maar een mooie fontijn met 250 gr sas zou ik zeker waarderen hier in NL.
 

USRRobiwan

Registered User
Wat ik er uit lees is dat ze alles wat ze willen verbieden aan de 'professioneel vuurwerk categorie' hangen. En dat ze na 2015 dit veranderen in een milieu order en alles onder het mom van 'bescherming van de gezondheid van de mens en de veiligheid' hangen.

Schiet nog niet op dus. Of lees ik verkeerd.
 
Bovenaan