'Sail-vuurwerk hindert eieren ooievaars niet'

Moontan

Moderator
Medewerker
'Sail-vuurwerk hindert eieren ooievaars niet'

KAMPEN - Het vuurwerk tijdens Sail is in de uiterwaarden van de IJssel, pal naast een bewoond ooievaarsnest. Toch gaat de show door. Eieren liggen er nog niet en worden die wel gelegd, dan wordt er ook bij het wegblijven van de ooievaars goed voor gezorgd.

Bij een groot feest hoort vaak een groot vuurwerk. Tijdens Sail Kampen zelfs twee keer: vrijdagavond is er een show en maandagavond volgt een tweede. Maar het vuurwerk wordt afgestoken in de uiterwaarden van de IJssel, waar een ooievaarsnest wordt bewoond. Na overleg tussen Sail, natuurvereniging IJsseldelta en burgemeester Bort Koelewijn is besloten het vuurwerk door te laten gaan.

Het vuurwerk wordt afgestoken tussen de bunker en de Stadsbrug. Volgens de Flora- en faunawet mogen broedende vogels niet worden gestoord. Direct gevaar voor de ooievaars is er niet, maar het risico bestaat dat de geschrokken vogels niet terugkeren op het nest. Dat is funest als er eieren zijn gelegd. "De natuurvereniging heeft deze week vastgesteld dat die er nog niet liggen", zegt Koelewijn. "Zo wel, dan zou het vuurwerk niet zijn doorgegaan."

Dinsdag wordt opnieuw gekeken of in de tussentijd eieren zijn gelegd. Is dat het geval en blijven de ooievaars langere tijd weg - "anderhalve dag kan nog wel zonder risico voor de eieren" -, dan worden de eieren naar de broedmachine van ooievaarsstation De Lokkerij bij De Wijk gebracht.

Ondertussen heeft de fractie van GroenLinks politieke vragen gesteld over het vuurwerk afsteken in het broedseizoen. Voor de burgemeester is de kwestie reden om de plek van het ooievaarsnest nog eens onder de loep te nemen. "Vroeg of laat kan het gevolgen hebben voor evenementen. We gaan het bekijken en daarbij wil ik ook de natuurvereniging betrekken."

http://destentor.nl/regio/kampen/sail-vuurwerk-hindert-eieren-ooievaars-niet-1.4322327
 

USRRobiwan

Registered User
Betutteling ten top. Al 5000 jaar wordt er vuurwerk afgestoken. in de jaren 1914-1918 en 1939-1945 zijn er miljoenen bommen in europa gedropt, dodelijke gassen verspreid en van 1946-1963 zijn er duizenden nucleaire testen geweest. In de jaren 70 en 80 vlogen er wekelijks straaljagers over de Veluwe en werden er tot 1992 wekelijks schietoefeningen gehouden door tanks en ander geschut. En overal in het land waren er wel vuurwerkshows veelal met een veel groter kaliber dan nu toegestaan is.

En toch zijn alle 'wilde' dieren zowel vliegend, kruipend en lopend nog steeds overal te vinden.
 
Laatst bewerkt:

smilli

FPM Filmer
We mogen blij zijn dat het nog is door gegaan, zul je zien dat er ook na 2 showtjes niets aan de hand is met welk dier dan ook.
 

Moontan

Moderator
Medewerker
Ooievaars terug na vuurwerk Sail Kampen

KAMPEN - Het grootse vuurwerk waarmee Sail Kampen maandag werd afgesloten heeft de ooievaars in de uiterwaarden er niet van weerhouden terug te keren op hun nest.

Het koppel stond en zat dinsdagochtend alweer in alle rust aan de Frieseweg. Waarschijnlijk nog steeds zonder eieren, maar dat zal een kwestie van tijd zijn: zaterdag werd het stel parend gespot.

2015
Of het ooievaarsnest er volgend seizoen nog staat, is maar zeer de vraag. Voor zulke hoge bouwsels moet een vergunning worden aangevraagd en dat is hier niet gebeurd. Het levert zo'n mooi plaatje op, een ooievaarsnest met misschien wel een koppel jongen zo pal op de stad, maar met het oog op toekomstige grote evenementen lijkt de plek in de uiterwaarden op zijn minst onhandig.

Aanpassing
Aan de andere kant lijkt het gebied juist bevolkt door 'stadse' vogels, die wel tegen een stootje kunnen. Op zo'n twintig meter van de drukke Frieseweg broeden drie kieviten en aan de oevers van de IJssel zit normaal gesproken een aardige kolonie meerkoeten. Nu even niet, want door de buien van een paar weken geleden zijn de nesten en eieren goeddeels weggespoeld. "Maar goed, het is daar altijd hartstikke lawaaierig", zegt Henk Kloosterman van de Vereniging tot Behoud van de Vrije Natuur.

Hij inventariseerde vorige week welke vogels in de uiterwaarden zaten te broeden. "Je hebt daar aan de ene kant de Frieseweg met zijn drukte en aan de andere kant de rivier. Als er een schip langs vaart, weerkaatst dat geluid tegen de huizen en de kademuren over het water. De vogels die er zitten weten niet beter, ze zijn wel wat gewend. Had er alleen een zwaan gezeten, dan had je er makkelijk met een helikopter kunnen landen. Die dieren gaan echt geen kant op."

Kort
De gewenning geldt overigens (nog) niet voor de ooievaars, want het nest staat er pas een paar maanden. "Het verbaasde mij dat er al zo snel een ooievaarspaar op zat. Vaak duurt dat wel een jaar", weet Kloosterman. "Nou nog hopen dat er ook jongen komen. Dat zou de klap op de vuurpijl zijn." Hij begrijpt de bescheiden ophef en de vragen die GroenLinks heeft gesteld. "Maar om zo'n groot evenement hier nou van af te laten hangen. Straks krijgen we ook nog de internationale Hanzedagen."

http://www.destentor.nl/regio/kampen/ooievaars-terug-na-vuurwerk-sail-kampen-1.4327939
 

GMP82

Zilveren Member
Mogen we dit even officieel noteren?
VOGELS LATEN ZICH DUS NIET WEGJAGEN DOOR EEN VUURWERKSHOWTJE!!
 

MichelAngelo

Registered User
Je kan het hier roepen, maar ik hoor het nergens in de media. Alleen als een vogel een dag later een ei legt staat het in de kracht. Dat slechte vuurwerk!
 

Moontan

Moderator
Medewerker
Ooievaarspaal Pieterhoeve moet mogelijk verdwijnen !

Naar aanleiding van vragen van de fractie van Groen Links aan het college van B & W omtrent het afsteken van vuurwerk voorafgaand aan Sail 2014 heeft het college geantwoord dat voor het ontsteken van vuurwerk de Provincie Overijssel het bevoegd gezag is… Kort voor aanvang van het evenement bleek dat er een ooievaar nestelde dichtbij de plek waar het vuurwerk werd afgestoken.

Bij het verlenen van een ontbrandingstoestemming door de provincie moet op grond van artikel 3B.3 van het Vuurwerkbesluit worden getoetst “aan het belang van de bescherming van de gezondheid van mens en milieu”. De aanvraag van het bedrijf wat het vuurwerk verzorgde tijdens Sail is volgens de gemeente hieraan getoetst.

Vervolgens heeft Gedeputeerde Staten als bevoegd gezag beoordeeld of het evenement Sail Kampen 2014 vergunningplichtig is in het kader van de Natuurbeschermingswet. Vastgesteld is dat het evenement geen negatieve effecten op de kwalificerende habitattypen heeft en niet leidt tot significante verstoring van kwalificerende soorten. Op grond daarvan is vervolgens geconcludeerd dat er geen sprake is van vergunningplichtige activiteit conform artikel 19d en 16 van de Natuurbeschermingswet.

In feite ging het niet alleen om de ooievaar, maar leven er in de directe omgeving van de vuurwerklocatie diverse soorten vogels die daar broeden of een nest bouwen ( waaronder (beschermde)weidevogels, zoals tureluurs en kieviten

Volgens de gemeente kenmerkt het ontbrandingsgebied zich als een open vlakte waar zich vooral weide- en watervogels bevinden. Al meerdere jaren wordt dit gebied gebruikt voor het ontsteken van evenementenvuurwerk. Bij een eerdere editie van Sail is er volgens de gemeente voor en na het evenement onderzoek gedaan naar de effecten van het vuurwerk op broedvogels. Dat onderzoek is uitgevoerd door de heer Kloosterman van de Vereniging Behoud Vrije Natuur (VBVN). Zijn conclusie was dat er geen negatieve effecten voor de broedvogels aanwezig waren.
De effecten zijn getoetst door voor en na het evenement de nesten van broedvogels te inspecteren. Uit het feit dat er na het evenement meer eieren in de nesten aanwezig waren mag volgens Kloosterman geconcludeerd worden dat er geen negatieve effecten zijn opgetreden en dus ook geen sprake is van ernstige verstoring. De gemeente is van mening dat de hoeveelheid broedvogels in dit deel van de uiterwaarden bovendien niet zodanig is dat geen vuurwerk op deze plek kan worden gehouden.

Feit is wel dat het verstoren van broedende vogels en van vogels die een nest bouwen wettelijk verboden is door de Flora en Faunawet! De gemeente wijst in dit verband op een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van vragen aan het Ministerie van Economische Zaken in relatie tot vuurwerk tijdens het broedseizoen. In veel gemeenten
wordt tijdens Koningsdag (voorheen Koninginnedag) vuurwerk ontstoken. De staatssecretaris geeft aan dat het ontsteken van vuurwerk niet per definitie betekent dat dit in strijd is met de bepalingen in de Flora en Faunawet.

Dit jaar bleek dat er een ooievaarsnest bij de Pieterhoeve was geplaatst. Kort voor Sail werd een ooievaarskoppel waargenomen op het nest. Volgens de VBVN werden er voorbereidingen getroffen, maar was er nog geen sprake van broedsel in het ooievaarsnest. In overleg met de Natuurvereniging IJsseldelta is vervolgens afgesproken dat wanneer er op de dinsdag voor het evenement sprake was van broedsel het vuurwerk zou worden afgelast. Bij geen broedsel zou het evenement doorgaan en de dag na het evenement bekeken worden of er eieren in het nest lagen. In het geval dat het ooievaarspaar niet zou terugkeren, dan zouden de eieren overgebracht worden naar het ooievaarstation in Meppel om uit te worden gebroed in een broedmachine. Direct na Sail bleek dat de ooievaars terugkeerden op het nest en verdere actie niet nodig was. De ooievaars zaten nog gewoon op het nest.

Ook is er door de gemeente voor het vuurwerk overleg geweest met de eigenaar van de broedpaal. Er is afgesproken dat er overlegd word over verwijdering of verplaatsing van de broedpaal. Voor de broedpaal is namelijk geen omgevingsvergunning aangevraagd. Bovendien had de bewoner zich niet gerealiseerd dat door de broedpaal evenementen in het geding dreigen te geraken.

Afgesproken is dat in 2014 samen met o.a. natuurvereniging IJsseldelta bekeken wordt welke maatregelen er kunnen/moeten worden genomen om in de toekomst vuurwerkevenementen in de uiterwaarden nabij de Pieterhoeve te kunnen houden, welke onderzoeken er moeten worden gedaan etc. Ook alternatieve locaties zullen worden bekeken.

http://kampenonline.com/ooievaarspaal-pieterhoeve-moet-mogelijk-verdwijnen/
 
Bovenaan