'Vuurwerktraditie gaat langzaam in rook op'

Moontan

Moderator
Medewerker
'Vuurwerktraditie gaat langzaam in rook op'

DEN HAAG - Net zoals dat met roken in openbare ruimtes is gegaan, lijkt de Nederlandse vuurwerktraditie ook langzaam in rook op te gaan, vermoedt de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV). „Steeds meer mensen vinden dat je er wel heel veel voor over moet hebben om deze traditie nog in stand te houden”, zegt directeur Ingrid de Jong van SMV.

Zij wijst op onder meer letsel veroorzaakt door vuurwerk, de grote schade voor gemeenten aan straatmeubilair en de enorme inzet van hulpdiensten. Bovendien wordt het illegale vuurwerk steeds zwaarder. De Jong vermoedt dat de nieuwe regels rond vuurwerk een opmaat zijn naar nog strengere regels de komende jaren. Ze durft geen voorspelling te doen over of er een totaalverbod komt op het afsteken van vuurwerk in Nederland.

„Je ziet wel in steeds meer plaatsen evenementen ontstaan waar vuurwerkshows worden georganiseerd, zoals in Amsterdam, Hilversum en Rotterdam”, aldus De Jong. Dit jaar wordt er na eeuwen ook weer één in Den Haag gehouden. Hiermee proberen gemeenten onder meer de bewoners te stimuleren zelf geen vuurwerk te gaan afsteken. In Rotterdam komen al een aantal jaren honderdduizenden mensen af op de vuurwerkshow bij de Erasmusburg.

De Stichting Maatschappij en Veiligheid stimuleert op allerlei manieren de eigen verantwoordelijkheid bij burgers. „Veiligheid is een kerntaak van de overheid, maar burgers hebben daarin ook een verantwoordelijkheid. Een goede invulling van die eigen verantwoordelijkheid zie je in de aanpak van vuurwerkoverlast door vrijwilligers. Rotterdam is daar een mooi voorbeeld van. Daar surveilleren buurtvaders in wijken om vuurwerkoverlast aan te pakken of tegen te gaan.”

Volgens een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars ligt de schade aan particuliere eigendommen in Nederland jaarlijks tussen de 10 en 20 miljoen euro. Het gaat dan alleen nog maar om schade aan woningen en auto's en niet aan gemeentelijke eigendommen, zoals straatmeubilair als parkeermeters. Die lopen soms op tot in de honderdduizenden euro's per gemeente. Alleen al de stad Rotterdam heeft de laatste jaren een schadepost die ligt tussen de 400.000 en 700.000 euro per jaar.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/23492332/___Traditie_gaat_in_rook_op___.html
 

KoenL

Registered User
Een artikel schrijven over het vermoeden van een persoon...waar kan ik het artikel vinden waarin een vuurwerkliefhebber zijn 'vermoeden' mag uitspreken en toelichten? Inderdaad Fred, stemmingkwekerij!
 

Moontan

Moderator
Medewerker
Nog een voorbeeld van "stemmingmakerij" :

Vuurwerk: komt er een einde aan een lange traditie?


Kunnen we zonder rotjes, pijltjes en voetzoekers met de jaarwisseling? Volgens een meerderheid van de Nederlanders wel. Uit onderzoek van Q&A Research & Consultancy blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders wel wat ziet in een vuurwerkverbod.

Er wordt al jaren steeds minder vuurwerk verkocht. In 2011 kocht nog 29 procent van de Nederlanders vuurwerk, nu is dat nog maar 21 procent. Ingrid de Jong van de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SVM) denkt dan ook dat de vuurwerktraditie langzaam zal verdwijnen.

‘Steeds meer mensen vinden dat je er wel heel veel voor over moet hebben om deze traditie nog in stand te houden’, zegt ze. Haar verwachting is dat de regels de komende jaren alleen maar strenger zullen worden.

Ook komen er meer gemeentelijke vuurwerkshows om het particuliere afsteken te ontmoedigen. ‘Je ziet in steeds meer plaatsen evenementen ontstaan waar vuurwerkshows worden georganiseerd, zoals in Amsterdam, Hilversum, Den Haag en Rotterdam’, aldus De Jong.

Geen vuurwerk zou in ieder geval flink schelen in de kosten. De schade alleen al aan particuliere eigendommen bedraagt tussen de 10 en 20 miljoen per jaar, zegt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars. Schade aan gemeentelijke eigendommen kan oplopen tot honderdduizenden euro’s per gemeente. Rotterdam kost het vuurwerk jaarlijks tussen de 400.000 en 700.000 euro per jaar.

http://www.welingelichtekringen.nl/...komt-er-een-einde-aan-een-lange-traditie.html
 

cracker

Registered User
ik denk dat het wel los zal lopen met een algemeen vuurwerkverbod in NL.
1. NL is het enige land waar zoveel problemen worden ervaren met vuurwerk
2. We gaan naar een EU-regelgeving voor wat betreft vuurwerk. Ik zie het niet gebeuren dat andere landen zich gaan aanpassen aan een klein landje wat als enige punt 1 ervaart. Speelt mee dat NL als enige land in de EU een zeer tolerant beleid heeft ten aanzien van (soft)drugs. iets waar vele EU-landen zich mateloos aan storen dus waarom zouden andere landen hun beleid ten aanzien van vuurwerk strenger maken als ze geen grote problemen ervaren
3. De aanvoer van illegaal vuurwerk zal bij een algemeen verbod alleen maar toenemen
4. Gecentraliseerde vuurwerkshows lijken een leuk idee maar a) geen capaciteit bij politie en pyro-bedrijven b) ongewenst dat de belastingbetaler gaat betalen voor dit soort shows. Ik denk niet dat de belastingbetaler en politieke partijen zich daar in kunnen vinden. De anti-vuurwerk roeptoeters denken alleen aan de kosten van het vuurwerk. In werkelijkheid zullen de kosten factoren hoger zijn dan alleen de aanschaf van wat vuurwerk, denk aan infrastructuur, beveiliging etc voor zulke massale evenementen c) we hebben op oudejaarsavond een veel grotere traditie dan vuurwerk. dat is de alcohol die rijkelijk vloeit. Onwenselijk dat mensen in hun auto stappen om dit te kunnen aanschouwen en het openbaar vervoer ligt plat. Dan kan er wel geroepen worden dat er niet met alcohol achter het stuur mag worden gekropen, de realiteit is nu ook al anders ondanks dat verbod.
5) In Nl is de traditie om oud en nieuw in huiselijke kring te vieren

Nee zal wel los lopen
 
Laatst bewerkt:

GMP82

Zilveren Member
Stichting Maatschappij en Veiligheid?

En wie zijn dat dan helemaal? Nooit van gehoord...

Bestuursleden A. Bonte, T. Faber, P. Broertjes I pressume?
 

Hairy Harry

Registered User
Zo, en dat in de telegraaf? Nu.nl meld al dat het aantal meldingen op het meldpunt is afgenomen.
Het lijkt de goede kant op te gaan.
Ik merk het zelf ook bij de reacties op diverse nieuwsberichten, er komen steeds meer reacties van mensen die vinden dat het wel meevalt met de overlast, mensen die moe worden van de berichtgeving omtrent vuurwerk, mensen die het consumentenvuurwerk niet als probleem zien, maar het harde illegale knalvuurwerk wel. Gaat lekker!
 

Robin84

Registered User
Laten we vooral de positieve trend doorzetten. Wellicht dat onze grote vriend Arno Bonte dan ook eens stopt met zijn volgelingen het antivuurwerkevangelie te verkondigen.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

cracker

Registered User
ik ga zodirect lekker met mijn zoon in de achtertuin legaal vuurwerk afsteken. Laat ze het rambam krijgen. De schade en overlast van volwassenen door het jaar heen is vele factoren hoger dan dat dagje vuurwerk afsteken van 10-0200 door de doorsnee puber
 
Bovenaan