Vuurwerk een traditie? Dan wel een heel korte traditie'

Status
Niet open voor verdere reacties.

Moontan

Moderator
Medewerker
Vuurwerk een traditie? Dan wel een heel korte traditie'

INTERVIEW | Het Haagse raadslid David Rietveld (GroenLinks) noemt het 'onbegrijpelijk' dat de overheid vuurwerk rond de jaarwisseling voor consumenten blijft toestaan. Rietveld strijdt sinds 2009 voor een verbod. Staatssecretaris Atsma (CDA) kondigde zijn voornemen deze week aan na onderzoek van TNS NIPO. Conclusie: de groep Nederlanders die een verbod wil, is net zo groot als de groep die dat níet wil. Voor een verbod zou daarom geen draagvlak zijn.

"Volgens mij heeft Atsma het onderzoek niet goed willen lezen. TNS NIPO heeft ondervraagden voorgelegd of ze iets zien in een verbod, zo lang er op een centrale plek wél vuurwerk afgestoken mag worden. Zestig procent blijkt hier voor, maar Atsma besluit deze uitkomst naast zich neer te leggen."

Die vraag over dat centraal afsteken is heel specifiek. Als TNS NIPO mensen vraagt wat ze van vuurwerk vinden, zeggen nét iets meer mensen (50 om 49 procent, red.) dat ze het leuk vinden - omdat het traditie is.

Eind jaren zeventig
"De meeste mensen denken dat inderdaad. Maar als het een traditie is, is het wel een van de kortste van Nederland. Het afsteken van vuurwerk door consumenten is pas eind jaren zeventig echt op gang gekomen."

Atsma wijst centraal afsteken niet af. Hij zegt dat het gemeenten vrij staat om hiermee te experimenteren.

"Dat is karig als zestig procent zich hiervoor uitspreekt. Maar ik begrijp het wel. Eerder dit jaar heeft hij besloten om regels voor vuurwerkverkoop te verruimen. Zo mogen tankstations straks vuurwerk verkopen. Tankstations! Ook kunnen Nederlanders dadelijk 25 in plaats van 10 kilo kopen. En voor thuis opslaan is de meldplicht verruimd van duizend naar tienduizend kilo. (Door deze nieuwe grens hoeft vaak geen vergunning meer te worden aangevraagd, red.) Atsma loopt aan de leiband van deze branche."

Volgens het ministerie is het initiatief tot dat besluit genomen door Atsma's voorganger, Jacqueline Cramer, en was dat op advies van het RIVM.

"Het maakt me niet uit van wie dat advies kwam. Ik word er niet vrolijk van. Het lijkt erop alsof er eerst een ramp moet gebeuren willen ze de ernst van de situatie inzien. Het slaat toch nergens op dat er op één avond net zo veel incidenten met vuurwerk gebeuren als in een jaar met drugs?"

http://www.trouw.nl/tr/nl/4500/Poli...raditie-Dan-wel-een-heel-korte-traditie.dhtml
 

myrmidon

Registered User
Nu is het nog wachten tot Bonte moet een soortgelijke reactie komt, GroenLinks, de naam alleen al geeft me slokdarmweeën!
 

vonk

FPM Moderator
Medewerker
TraditieUit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken Een traditie (Latijn: trádere, overleveren) is een gebruik of gewoonte die van de ene generatie op de andere wordt doorgegeven. De functie hiervan is het in stand houden van de maatschappelijke stabiliteit. Tradities kunnen als waardevol worden beschouwd en boven alle kritiek verheven, maar ook als conservatisme dat remmend werkt op de vooruitgang. Hoewel tradities statisch kunnen lijken, veranderen en vernieuwen deze voortdurend.

Soms worden tradities geschapen om een nationale identiteit en daarmee nationale eenheid te bevorderen, wat Eric Hobsbawm en Terence Ranger uitgevonden tradities noemden.

Er zijn vele soorten tradities, zoals:

doorgeven van bepaald cultureel erfgoed, kennis en praktijk;
feesten voor goden of godinnen, voor doden of levenden;
sporten in een bepaald gebied;
herdenkingen van belangrijke mensen uit de geschiedenis;
het zingen van liederen bij speciale gelegenheden;
het overleveren van de leermeester op de leerling van bepaalde kenmerken in een kunststijl.
In de katholieke Kerk is de traditie een begrip dat als bron voor het verstaan van de openbaring geldt. Tradities zijn echter niet altijd verweven met en eigen aan een bepaalde religie.

Tradities kunnen op grote en kleine schaal voorkomen. Zo viert men over de hele wereld Oud en Nieuw, maar kent niet iedereen het Sinterklaasfeest en wordt niet overal Kerstmis gevierd. Ook inzake zeden en gewoonten of gebruiken (zoals bij geboorte, huwelijk of begrafenis) en bij gelegenheid van bepaalde kalenderdagen zoals oudejaarsdag of -avond en nieuwjaarsdag zijn er bepaalde tradities (in de Westerse wereld het hierboven genoemd Oud en Nieuw, en in bijvoorbeeld Iran, Koerdistan en Afghanistan het Noroez).


Bron: Wikipedia.

Stelletje mierenneukers!
 

Moontan

Moderator
Medewerker
Vuurwerk afsteken is al veel langer een traditie in Nederland. Ik ben in de archieven gedoken van oude kranten en zeker honderd jaar geleden werd er al vuurwerk door particulieren afgestoken!!
Alleen door armoede werd het vuurwerk vooral door de rijken gekocht. De armere mensen hadden er geen geld voor over en zochten andere mogelijkheden om het feest met knal en vuur bij te staan. (Carbid, kerstbomenbrand etc)
Na de wederopbouw na de tweede Wereldoorlog ging het economisch goed met Nederland.
Eind jaren 50 ging Nederland massaal vuurwerk afsteken en begon de detailhandel in vuurwerk te bloeien
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Bovenaan