Techniek achter magische vuurwerk

Moontan

Moderator
Medewerker
Techniek achter magische vuurwerk

Voor de achtste keer is de Erasmusbrug in Rotterdam tijdens de jaarwisseling het spectaculaire toneel voor het Nationale Vuurwerk. Hier komt echter geen aansteker of sigaar aan te pas. Wel een zorgvuldig gecomponeerd computerprogramma, samengesteld door een professionele vuurwerkprogrammeur.

Drieduizend vuurwerkbommen afsteken in tien minuten. Een jongensdroom voor vuurwerkliefhebbers. Voor Klaas Rohde, directeur van creatief concept- en organisatiebureau Fjuze, is dit elke nieuwjaarsnacht realiteit. In 2006 was Klaas tijdens oud en nieuw op de Dam in Amsterdam. Waar hij bedacht dat er eigenlijk een nationaal vuurwerk zou moeten komen in Nederland, zoals we dat kennen uit Sydney, Australië.

Oud en nieuw in Rotterdam

“Op zoek naar een geschikte locatie kwamen
we bij de Erasmusbrug in Rotterdam. De burgemeester, destijds Ivo Opstelten, was meteen enthousiast.” vertelt Klaas. “Waarom daar? Om te beginnen is een iconische plek in een grote stad een must. Daarin zijn Rotterdam en de Erasmusbrug uniek. Met zo’n groots vuurwerk moet je daarnaast de ruimte hebben. Je schiet vuurwerkbommen af vanuit een lanceerpijp met 360 km/u. Om die pijp moet een cirkel zijn van,
in ons geval, 165 meter. En natuurlijk moet het een plek zijn waar veel mensen het kunnen zien.” Fjuze doet het niet alleen; voor de vuurwerkshow werken ze samen met JMR Produkties en het Nederlandse vuurwerkbedrijf Dream Fireworks.

ShowSim
Vuurwerk kun je niet repeteren. Maar omdat je toch wil weten hoe het eruit komt te zien, gebruikt de vuurwerkprogrammeur het programma ShowSim. Hiermee is alles uit te rekenen en te timen. Ook kun je de locatie toevoegen. Het schrijven van de show is een gigantisch werk. Voor een show van tien minuten is het team zo’n 40 uur bezig.

In ShowSim zie je letterlijk de ‘cues’ die gegeven worden. Shells, candles, fonteinen; alles wat
je maar kunt bedenken zit erin. Klaas: “Je
kunt zelfs je eigen muziek in het programma stoppen. Muziek hebben we wel, maar los van het computerprogramma. Synchronisatie op deze locatie is namelijk lastig, Het is in het systeem echter gewoon te timen. Ook hebben we tien grote skybeamers op de Erasmusburg staan, die als schijnwerpers de lucht in projecteren. Deze worden ook aangestuurd door computersystemen.”...


http://www.elinea.nl/artikel/techniek-achter-magische-vuurwerk
 
Bovenaan