Scholen en politie treden hard op tegen vuurwerk

KoenL

Registered User
WESTLAND- Scholen die leerlingen betrappen met vuurwerk grijpen keihard in. Ze melden het bij de politie zodat de boosdoeners een taakstraf riskeren. Scholieren en ouders worden gewaarschuwd met brieven of via de website. Ook controleer de politie lockers op school op vuurwerk.

Frans van de Sman, directeur van Lentiz Dalton mavo in Naaldwijk, laat weten dat er stevig zal worden opgetreden. "Meteen na het vertrek van Sinterklaas hebben we een brief naar de ouders gestuurd en een mededeling op het bord geplaatst. Daarin staat dat leerlingen die vuurwerk afsteken, in het bezit hebben of verhandelen geschorst worden en dat we de politie informeren."

De schooldirectie ziet het als haar verantwoordelijkheid om samen met de ouders de leerlingen te begeleiden in hun gedrag rond het vuurwerk. "We geven de onderbouw daarom voorlichting over vuurwerk."

Op het Lentiz Floracollege worden jaarlijks onaangekondigd de achthonderd kluisjes van de leerlingen gecontroleerd. Wie daar onverhoopt vuurwerk in bewaart, wordt door de politie gehoord en geschorst. Vorig jaar werd tijdens de controle niets aangetroffen.

Cor van Dalen, directeur van het ISW, zegt te controleren op vuurwerk waar dat nodig wordt geacht. "We houden het inde gaten, want die rotzooi willen we natuurlijk niet op school. Dat is brandgevaarlijk. We houden goed contact met de leerlingen en stiekem gedoe bij de lockers valt natuurlijk op."

De strafmaat voor leerlingen die worden betrapt met pijlen of knallers wordt per locatie bepaald. "Dat hangt af van de context. Het gaat dan om een pedagogische straf en we betrekken altijd de ouders erbij."

Ouders
Zo is er voor de scholen ne politie ene grote rol weggelegd. Volgens politiewoordvoerder Cor Spruijt wordt er dit jaar ook een grote verantwoordelijkheid verwacht van ouders. "kijk als ouders eens wat voor vuurwerk je kind in huis heeft. Wat geeft het kind eraan uit en waar kopen ze het? Je zal het jezelf nooit vergeven als er iets gebeurt en je moet zeggen dat je geen idee had wat je kind aan het doen was met vuurwerk?"

Ondanks alle waarschuwingen en campagnes als "Je bent een rund als je met vuurwerk stunt" is de ervaring van veel schooldirecteuren dat de realiteit op school soms anders is. Een aantal leerlingen is zich absoluut niet bewust van de gevaren van bezit en afsteken van vuurwerk.

Ook de jongeren website van de politie, www.vraaghetdepolitie.nl, worden alle aspecten van vuurwerk behandeld. Zo wordt onder meer duidelijk gemaakt dat de boete 100 euro is. Daders onder de 18 jaar gaan naar Halt voor een alternatieve straf.

Bron: Algemeen Dagblad Westland editie
 

Mystifying Sage

Registered User
Goed initiatief samenwerking tussen school en justitie...goed informeren van te voren wat je gaat doen en het ook daadwerkelijk doen.

Al gaat het preventief controleren van de lockers mij iets te ver...en zou ik eerder pas controleren bij gerede twijfel.
Maar zeer goed dat zowel politie en de school in deze samenwerken, want immers vuurwerk hoort niet op een school...
 

sw0rdys

Registered User
inderdaad goed initiatief, k hoor vaak dat grensdorpen van belgie dit al veel doen, des te beter dat dit vaker gebeurt!

toch blijf ik zon taakstrafje niks vinden, gewoon 15 jaar 1 nitraat 800 euro boete, 18 jaar 1 nitraat 1 jaar cell, dat zou pas helpen :D
 
Bovenaan