Mol (Belgie) Vier de feestdagen zonder vuurwerk en wensballonnen!

Moontan

Moderator
Medewerker
Vier de feestdagen zonder vuurwerk en wensballonnen!

De burgemeesters van Balen, Dessel en Mol raden iedereen af om tijdens de aankomende feestdagen vuurwerk te kopen of af te schieten. De burgemeesters uiten zo hun bezorgdheid over het massaal afschieten van vuurwerk in de eindejaarsperiode. Deze oproep moet een duidelijk signaal geven en iedereen oproepen om zijn of haar gezond verstand te gebruiken.

De afgelopen jaren schieten steeds meer inwoners vuurwerk af om de overgang van oud naar nieuw te vieren. De kracht en de grootte van de pijlen groeit jaar na jaar. Ook de burgemeesters waarderen de pracht van dit kleurrijke spektakel op oudejaarsnacht, maar maken zich grote zorgen dat deze groeiende traditie stilaan uit de hand loopt. Vele inwoners respecteren de nodige voorzorgsmaatregelen en steken de pijlen op een veilige manier af. Dit is evenwel niet overal het geval. Het risico dat een beschonken feestvierder zichzelf of omstanders ernstig of zelfs dodelijk kwetst is niet gering en stijgt elk jaar.

Juridische gevolgen

Inwoners die vuurwerk afsteken en hiermee zichzelf of anderen verwonden, riskeren grote juridische gevolgen. Ook het ongewild veroorzaken van een brand kan onoverkomelijke financiële consequenties krijgen. Wanneer er in woongebieden massaal vuurwerk wordt afgestoken, is het brandrisico niet ondenkbaar.

Het afsteken van vuurwerk gebeurt daarom best door professionals in een veilige en gecontroleerde omgeving. Ook de gemeentebesturen organiseren regelmatig zelf vuurwerken. Dit gebeurt dan altijd door een erkende en gespecialiseerde firma.

Paniek bij (huis)dieren

Veel (huis)dieren zijn bovendien bang van vuurwerk. Hou je van dieren, laat dit dan een extra reden zijn om geen vuurwerk af te schieten. De onverwachte, luide knallen lokken bij veel dieren paniek uit. Gestresseerd en verward vluchten dieren soms ver weg van de lichtflitsen en het geluid. Elk jaar opnieuw lopen dieren verloren of raken ze gewond.

Wensballonnen

Officieel zijn wensballonnen in België niet verboden, maar gelden de waarschuwingen meer als een gevaar van principiële aard. Naast het brandgevaar van de nabijheid van gebouwen, bomen en andere brandgevaarlijke situaties, leveren de wensballonnen ook een gevaar op voor het vliegverkeer. De ballonnen mogen daarom niet opgelaten worden binnen een straal van 15 kilometer van een (zweef)vliegveld. Bij schade, een ongeval of lichamelijk letsel die het gevolg zijn van de wensballon is de eindgebruiker altijd volledig verantwoordelijk en aansprakelijk.

Meer info:

> Mol: communicatiedienst, 014 33 07 11, informatie@gemeentemol.be

> Balen: kabinet burgemeester, burgemeester@balen.be, 014 81 99 27

> Dessel: 014 38 99 20, secretariaat@dessel.be

http://www.gemeentemol.be/nieuwsdetail/363/vier-de-feestdagen-zonder-vuurwerk-en-wensballonnen
 
D

Deleted member 17038

Guest
:surprised: Ik ben benieuwd of dit experiment in België nog vervelende gevolgen gaat hebben..
 

Poziloc

FPM Hangouderen
Vier de kerstdagen zonder een kerstboom.
De verlichting kan kortsluiting maken en zeer grote brandschade veroorzaken, waar ook oliggende panden grote schade kunnen oplopen.
Veel kinderen en volwassenen kunnen hier een trauma van oplopen die ze hun hele leven mee dragen.
 

KruitFreak

Registered User
Ze hebben het over beschonken feestvierders maar ze roepen toch ook niet om niets te drinken?

Misschien een idee om eerst vuurwerk af te steken en daarna pas te gaan drinken.
 

dominique

Registered User
:surprised: Ik ben benieuwd of dit experiment in België nog vervelende gevolgen gaat hebben..

Dit is geen experiment hoor, dit is al verschillende jaren zo en in heel wat meer dorpen dan de drie die hier staan. De kans dat je effectief een boete krijgt is eerder klein denk ik want zo veel politie is er niet op de baan met o&n in de kleinere dorpen maar het zal toch wel heel wat mensen afschrikken.
En dit is natuurlijk de ideale manier om als burgemeester onder je verantwoordelijkheden uit te komen want als er dan iets gebeurd met vuurwerk kunnen zij onmiddellijk zeggen dat zij het verboden hebben.
Er zijn zelfs nog maar heel weinig gemeentes in Vlaanderen waar je zomaar vuurwerk mag afsteken, zelfs met o&n. Bijna overal is een toelating van de gemeente nodig. Ze zeggen er meestal wel bij dat er dan niet op gecontroleerd wordt maar als er iets misgaat kan je er van op aan dat ze als eerste gaan zeggen dat je geen toelating hebt.
 

Steef-Kaboom

Registered User
Bij schade, een ongeval of lichamelijk letsel die het gevolg zijn van de wensballon is de eindgebruiker altijd volledig verantwoordelijk en aansprakelijk.


Je schrijft ook echt je naam op die ballon.:hehe!:
 

ifeelfine

Registered User
roep al jaren dat je geen belg moet zijn als je vuurwerkliefhebber bent. Mijn schoonzus komt van Antwerpen en die verwonderd zich ieder jaar over het vuurwerkaanbod hier. Antwerpen is al min of meer 10 jaar lang platgelegd door het gemeentebestuur (niet dat het te handhaven is maar dat is weer een ander verhaal).
 
Bovenaan