Lidl wil vuurwerk opslaan en verkopen

Tony

Administrator
Medewerker
Extra Bericht

Bron: Nieuwsblad.Be

Wij willen hier geen tweede Enschede

ANTWERPEN - Bewonersgroep Helo is met een petitie gestart in de sociale woonwijk Europark op Linkeroever. De bewoners willen niet dat de supermarktketen Lidl een vergunning krijgt voor een opslagplaats voor vuurwerk. ‘Het is nodig om nu actie te ondernemen, voor het te laat is', zegt initiatiefneemster Marita Wuyts.
Marita Wuyts was geschokt toen ze aan de gevel van het Lidl-filiaal aan de Carl Van Manderstraat op Linkeroever een fluogele affiche zag hangen. ‘Lidl maakt daarin bekend dat ze een milieuvergunning aanvragen voor een opslagplaats van feestvuurwerk', vertelt Wuyts van Helo (Huisvesting Europark Linker Oever).

De buurtbewoners vinden het niet kunnen dat er explosieven gestapeld worden in de sociale woonwijk Europark en starten daarom met een petitie. ‘We hopen 1.000handtekeningen te verzamelen vóór 5 november. Tegen die datum moet ons bezwaarschrift binnengebracht worden bij de dienst Stedenbouwkundige Vergunningen op de Jan Van Rijswijcklaan', weet ze. ‘We zijn ervan overtuigd voldoende krabbels te sprokkelen omdat er hier veel gezinnen met kinderen wonen. Als de kleintjes het in hun hoofd halen kattenkwaad uit te steken, kunnen er hier rampen gebeuren.'

Arlette Lodeweyckx maakt zich vooral zorgen over mogelijke dievenbendes die de opslagplaats vol vuurwerk zouden kunnen teisteren. ‘Hier in de buurt wordt er dikwijls ingebroken, ook bij Lidl. Wat als een zot de boel laat ontploffen? De schade zal niet te overzien zijn.'

Om hun onrust te temperen, informeerden de wijkbewoners alvast bij het sociale huisvestingsbedrijf van de stad, Woonhaven. ‘Zij schrokken, net als wij', zegt Marita Wuyts. ‘Zij hebben meteen geïnformeerd bij de stad. Lidl zou, volgens de stad, meer voorzorgen nemen dan gevraagd. Het vuurwerk – een palet van 150kilogram – zou niet in de winkels liggen. Voorts zou alleen de magazijnier toegang hebben tot de opslagplaats via brandwerende deuren.'

Marita Wuyts kan zich niet van de indruk ontdoen dat de stad het probleem wil minimaliseren. ‘Als het vuurwerk niet in de winkels ligt, waar wordt het dan wel verkocht? En wat als die bewaker vakantie heeft?' ‘Trouwens, die 150kilo, dat is nog maar een begin', onderstreept Arlette. ‘Want zodra ze de vergunningen hebben, zullen ze het aanbod willen uitbreiden.'

Bart Govaert, woordvoerder van burgemeester Patrick Janssens (SP.A), zegt begrip te hebben voor hun paniekreactie, maar benadrukt dat de vergunningsaanvraag volgens geijkte procedures verloopt. ‘In totaal heeft Lidl negenvergunningen aangevraagd voor evenveel filialen in Antwerpen. De stad wint hier momenteel advies over in bij de brandweer en andere veiligheidsdiensten. Het is op basis van die raad dat het college uiteindelijk een beslissing neemt over het al dan niet toekennen van de vergunningen.'

Lidl zelf blijft op de vlakte en voegt er, in een schriftelijke mail, aan toe dat het volledige concept voldoet aan alle wettelijke bepalingen zoals voorgeschreven en goedgekeurd door de federale dienst Springstoffen. De supermarktketen is ook van plan om elke koper, via veiligheidsvoorschriften, te informeren over het gebruik en de gevaren van vuurwerk. Voorts onderzoekt de Duitse prijzenkraker de mogelijkheid om vuurwerk te verkopen in nog meer Belgische filialen om aan de stijgende vraag in ons land te beantwoorden.

Op de Helo-bewonersgroep maakt hun statement alvast weinig indruk. ‘Veiligheidsvoorschriften of niet, wij willen hier geen vuurwerk in de straat. Wij willen geen tweede Enschede. En als het er ooit komt, zullen we nooit nog een product kopen in die supermarkt.'
 

KoenL

Registered User
Klanten mogen ook niet meer dan 1 kilo vuurwerk kopen.

1 Kilo? Ligt het aan mij of is dat niet meer dan 1 pakje sterretjes ( bij wijze van spreken!)? Met andere woorden; dat is toch niets?:blink:

Als de kleintjes het in hun hoofd halen kattenkwaad uit te steken, kunnen er hier rampen gebeuren.'

Dat zegt dan meer over de opvoeding dan over de opslagplaats van de Lidl.

Bewonersgroep Helo is met een petitie gestart in de sociale woonwijk Europark op Linkeroever.
‘Hier in de buurt wordt er dikwijls ingebroken, ook bij Lidl. Wat als een zot de boel laat ontploffen? De schade zal niet te overzien zijn.'

Hoe bedoel je ik spreek mezelf tegen. Enerzijds is het een sociale woonwijk, en anderzijds wordt er veel ingebroken. Dat klinkt wat tegenstrijdig in de oren als je het mij vraagt.
 
Laatst bewerkt:

dominique

Registered User
Die 1 kilo slaat op 1 kg kruit, wat dus overeenkomt met 4 max gevulde potten.

Met een sociale woonwijk wordt in België een wijk bedoeld met huisjes die mensen met een laag inkomen voor een zacht prijsje van de staat kunnen huren. Dit maakt dat er in zo'n wijken vaak een hoop marginalen bijeen zitten die nogal eens voor overlast zorgen.

Wat de Lidl betreft weet ik toch niet of het zo'n vaart gaat lopen als in Duitsland. Met 25 kg opslag kan je in een warenhuis nooit aan de vraag voldoen lijkt me, en ze mogen dan nog maar 4 kilo in de winkel hebben liggen. Als je er een mannetje op na moet houden in iedere winkel om bij het vuurwerk te staan, dan zullen ze die lage prijzen van in Duitsland toch ook niet kunnen aanhouden.
 

messiertje

Registered User
150kg is nog lang geen 2de enschede.
Voor vele mensen zou het net goed zijn dat er gewoon vuurwerk word verkocht in hun nabijgelegen supermarkt.
Niet iedereen kan even naar Olen of kapellen karren om daar vuurwerk te gaan halen.
Maar natuurlijk 25Kg per winkel is toch wel een pak te weinig om de mensen die vuurwerk willen hen vuurwerk te geven want na 25 klanten is alles al op :wacko:

Ik weet niet wat hier van komt maar waarschijnlijk zal het weer niet mogen(spijtig genoeg :unsure:)

grtzz:cool:

Edit:Op www.gva.be worden er zeer negatieve reacties op het artiekel geplaatst ; als het aan hen lag , gewoon helemaal geen vuurwerk meer!
Maar bij de poll zie je dat toch 35.65% er voor is dat er vuurwerk in een supermarkt verkocht mag worden.
64.35% stemt tegen...
 
Laatst bewerkt:

Tony

Administrator
Medewerker
Bron: http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=AV2HL4CS

Vuurwerk naast kinderspeeltuin is onverantwoord'

MEULEBEKE/TIELT - Warenhuisketen Lidl vraagt een vergunning voor de opslag en detailverkoop van vuurwerk in haar vestiging aan de Astridlaan in Meulebeke. Tot 10november kunnen bezwaren worden ingediend bij het gemeentebestuur. Alfons Demeere en enkele andere buren deden dat al. 'Onverantwoord', vinden zij.
Met een aangetekend schrijven bracht het gemeentebestuur van Meulebeke de bewoners van de Astridlaan en van een deel van de verkaveling Ter Borcht op de hoogte van de vergunningsaanvraag waarmee warenhuisketen Lidl in zijn vestiging in de Astridlaan vuurwerk wil opslaan en verkopen aan particulieren.

Dat Lidl in enkele Belgische vestigingen tijdens de eindejaarsperiode vuurwerk wil gaan aanbieden, geraakte eerder al bekend. In 'thuisland' Duitsland doet Lidl dat al jaren en nu zegt Lidl met het aanbod ook te willen voldoen aan de vraag van de Belgische klanten. Volgens communicatieverantwoordelijke Lien Truwant voldoet Lidl daarbij aan alle wettelijke bepalingen.

De hoeveelheid vuurwerk wordt beperkt tot maximaal vijfentwintig kilogram, die in een speciale ruimte wordt gestockeerd. Lidl leidt haar personeel extra op om met het vuurwerk om te gaan. Het vuurwerk mag niet verkocht worden aan jongeren onder de zestien en per klant mag niet meer dan één kilo verkocht worden.

Toch zet het initiatief op diverse plaatsen in het land kwaad bloed. In Antwerpen rees al verzet en startte een bewonersgroep van de sociale woonwijk Europark op Linkeroever met een petitieactie. Ook in Meulebeke zien de buurtbewoners zo'n opslagplaats niet zitten. Het gaat om een soort mini-bunker van 1,60 bij 1,40meter met wanden van 19centimeter dik en een plafond van 13centimeter.

'Onverantwoord om vuurwerk in een dichtbevolkte buurt op te slaan', protesteert Alfons Demeere, die al jaren in de Astridlaan22 woont en samen met enkele andere buren een bezwaarschrift indiende. Met de vuurwerkramp in het Nederlandse Enschede in het achterhoofd -waarbij op 13mei 2000 drieëntwintig doden vielen, bijna duizend mensen gewond geraakten en tweehonderd woningen volledig werden vernield- wijst Demeere in eerste instantie op het veiligheidsrisico. 'Een ongeval kan bijzonder zware gevolgen hebben. Bovendien bevindt zich in hetzelfde bedrijfspand naast de Lidl de indoorkinderspeeltuin Play City. Ik mag er niet aandenken dat er iets fout loopt. Een explosie kan catastrofale gevolgen hebben.'

'Bovendien', gaat Demeere verder, 'de maximale hoeveelheid van vijfentwintig kilogram zou wel eens een 'rekbaar' begrip kunnen zijn. Voorbeelden van winkels in de grensstreek met Nederland illustreren dat. En wie zal dat controleren?'

Demeere voegt daar nog een sociaal aspect aan toe. 'In deze crisistijden is het niet verantwoord om burgers tot nutteloze uitgaven aan te zetten. Vaak zijn het net de minst gegoede mensen die zich tot de aankoop van vuurwerk laten verleiden en een deel van hun OCMW-steun letterlijk de lucht inschieten. Om nog niet te spreken van het risico op brandwonden, het storend effect voor oudere mensen en dieren, en de kans op diefstal.'

Hij wil alvast dat het schepencollege van Meulebeke de vergunning weigert.

Burgemeester Daniël Vanpoucke (CD&V) zegt de resultaten van het openbaar onderzoek af te wachten. 'Daarna moeten wij nog het advies van de federale dienst Reglementering Springstoffen en Gas inwinnen', aldus de burgemeester.

Eerder kondigde minister van Economie Vincent van Quickenborne (Open VLD) aan dat hij streng op de naleving van de veiligheidsvoorschriften zal toezien.

Ook het stadsbestuur van Tielt kreeg een gelijkaardige vergunningsaanvraag binnen voor de Lidl in de Bedevaartstraat.
 

jetztgehtslos

Registered
1 Kilo? Ligt het aan mij of is dat niet meer dan 1 pakje sterretjes ( bij wijze van spreken!)? Met andere woorden; dat is toch niets?:blink:



Dat zegt dan meer over de opvoeding dan over de opslagplaats van de Lidl.




Hoe bedoel je ik spreek mezelf tegen. Enerzijds is het een sociale woonwijk, en anderzijds wordt er veel ingebroken. Dat klinkt wat tegenstrijdig in de oren als je het mij vraagt.



Dat is de wetgeving in Belgie.
Je mag als consument maar 1kg pts kopen per keer.
Komt inderdaad neer op maximaal 4 maximum gevulde potten of rollen.
 

hutter

Registered User
ik zie het al helemaal voor me 100 dolle nederlanders die daar gelijk de winkel instormen en elkaar verdringen want de een gunt de ander niks .want met zo'n kleine voorraad krijg de problemen vanzelf wel

nee ik koop m'n vuurwerk wel in nederland
 

Tony

Administrator
Medewerker
Geen vuurwerk in Lidl tijdens eindejaar

Begin vorige maand heeft de supermarktketen Lidl in de stad Antwerpen negen vergunningen aangevraagd om vuurwerk te verkopen. De kans dat er bij Lidl nog dit jaar knallers in de rekken liggen, is wel klein. Burgemeester Patrick Janssens (SP.A) liet namelijk verstaan dat de aanvragen momenteel worden bekeken door de betrokken stadsdiensten, zoals de politie en de dienst Milieu. De termijn waarbinnen die diensten dat moeten doen, overschrijdt de eindejaarsperiode. Janssens voegde daar wel aan toe dat de aanvragen correct en volgens de regels waren opgesteld.

'Mogelijk moeten we dus een vergunning leveren, ook al doen we het liever niet', zei de burgemeester gisteren. De Lidl-vestiging aan het Europark zou namelijk vuurwerk willen verkopen. 'Wat me meer zorgen baart dan de komst van verkooppunten, is de toename van het gebruik. Als Lidl begint met de verkoop, neemt die vraag alleen maar toe en moet de concurrentie ook volgen. Nochtans is het afsteken van vuurwerk verboden in de stad, tenzij met toestemming van de burgemeester. Helaas is de verkoop van vuurwerk wel toegelaten.'
 
Bovenaan