Illegaal vuurwerk? Huurcontract verscheurd!

Tony

Administrator
Medewerker
Illegaal vuurwerk kan net zo worden bestreden als drugshandel. Zoals het verhalen van kosten of het opzeggen van de huur als vuurwerk in een huurwoning ligt.

Over deze nieuwe manieren van aanpak van vuurwerkoverlast wordt momenteel heel voorzichtig nagedacht binnen landelijke opsporingsdiensten, zeggen Pieter van Veen en Tim Mossel, vuurwerkcoördinator en taakaccenthouder vuurwerk van de politie Noord-Nederland. „Het zijn ideeën die worden geopperd, maar juridisch moet dat nog worden uitgewerkt en besproken met alle partijen.”

Bestuursmaatregelen
Leidraad in dit nieuwe denken over de aanpak van vuurwerkoverlast, is dat niet alleen strafrechtelijk wordt opgetreden, maar ook bestuursrechtelijk. Bij de strijd tegen hennepteelt en xtc-productie heeft de overheid al erg veel ervaring met bestuursmaatregelen.
Robbert Salome, woordvoerder van de nationale politie, erkent dat nieuwe mogelijkheden worden verkend. „Voorheen zaten we puur op de strafrechtelijke aanpak: opsporen, aanhouden en vervolgen. Maar de handel is zó omvangrijk, dat lukt niet alleen met strafrecht. Dus frustreren we nu de handel door online handel tegen te gaan, en accounts en websites te sluiten. En bestuursrecht is ook inderdaad één van de mogelijkheden, een van de opties in de strijd tegen illegaal vuurwerk. Maar uiteindelijk bepalen de gemeenten dit zelf.”

Huurcontract ontbinden
Nu al kan een huurovereenkomst worden ontbonden bij de vondst van wapens of drugs. Burgemeesters kunnen woningen sluiten bij drugsoverlast via een ontbindings- en ontruimingsvordering. De wet bepaalt dat als een woning door de burgemeester is gesloten in verband met drugsactiviteiten, de verhuurder de huurovereenkomst buitengerechtelijk mag ontbinden. Thuistelers vrezen met name uithuiszetting.

Overlast
Diezelfde aanpak kan worden gekopieerd naar de bestrijding van vuurwerkoverlast, aldus de politiedeskundigen. Volgens hen is het aantreffen van een partij extreem explosief vuurwerk in essentie niks anders dan het vinden van een hennepkwekerij in een woning. „Dan zou je iemand uit huis kunnen zetten. Het afvoeren van dat materiaal moet worden gedaan door een ADR-gecertificeerd transportbedrijf, gespecialiseerd in het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg.”

Rekening presenteren
Waarom zou je de rekening daarvoor niet presenteren aan de veroorzaker, redeneren deze politiedeskundigen, net zoals bij het dumpen van xtc-afval? De kosten voor het saneren van vervuilde grond probeert justitie nu ook te verhalen op pillenproducenten die het giftige drugsafval dumpen. Ook zouden verzekeringsbedrijven maatregelen kunnen nemen tegen de verkopers van illegaal vuurwerk.

Dé trend momenteel zijn postpakketten met illegaal vuurwerk die vanuit het buitenland worden opgestuurd naar Nederlandse afnemers. „Dat is booming”, zegt Van Veen. Veel ervan wordt onderschept bij de centrale en regionale distributiecentra. Naast speciale scanners hebben sorteerders „een gevoel ontwikkeld” welke pakketten niet pluis zijn, aldus Van Veen. Bepaalde barcodes, herkomstlanden als Polen en Italië en soms de wijze van verpakking zijn aanwijzingen.

Centrale vuurwerkopslag politie
Het onderschepte vuurwerk gaat naar een centrale vuurwerkopslagplaats, in het Brabantse Ulicoten. Van daaruit gaan geregelde transporten naar een Duitse energiecentrale, waar het in beslag genomen vuurwerk na een speciale behandeling wordt gebruikt als brandstof. „Dat transport, onder speciale begeleiding, kost heel veel geld.”

Die online handel is niet van de laatste weken in het jaar. „Dat begint al in mei, juni, dan worden grote partijen in kleine trances binnen gehaald.”

Totaalverbod
Van Veen, die al meer dan tien jaar de vuurwerkaanpak coördineert van de politie Noord-Nederland, is voorstander van een totaalverbod op vuurwerk. „Het vuurwerk is zó explosief geworden. Een ‘Astronaut’ van vroeger is onvergelijkbaar met een ‘Cobra’ van nu. Een ‘Cobra’ die in een auto ontploft, maakt die wagen in één dreun total-loss.”

„Bovendien zit er flitspoeder in, dat instabiel is en door een schok, wrijving of statische elektriciteit kan ontploffen. We hebben een zaak gehad dat 1500 kilo van dat spul was gestald bij opa en oma door een kleinzoon.”

Vuurwerkshow per plaats
Van Veen ziet het liefst één grote, professionele vuurwerkshow per plaats: „De schade en het gevaar door consumentenvuurwerk staat totaal niet meer in verhouding tot het ‘plezier’ dat we eraan beleven. De eerste slachtoffers zijn alweer geopereerd, waar zijn we mee bezig? Vuurwerk is helemaal geen traditie, dat heeft de handel ervan gemaakt.”

Tim Mossel, taakaccenthouder vuurwerk, voert geregeld controles uit bij woningen waar informatie over is dat er illegaal vuurwerk ligt opgeslagen. „We vorderen het, en als de bewoner weigert, dan doorzoeken we zelf het huis, met een ‘machtiging tot binnentreden’. Bij een recente doorzoeking in het Groningse Ten Boer vonden we niks. We namen wel alle gegevensdragers in beslag, zoals laptop en telefoons, omdat we aanwijzingen hadden dat er heel veel pakketten waren afgeleverd. Dat leidde ons naar een opslag in de stad Groningen waar 280 kilo lag.”

Politie wil meer meldingen
Via Meld Misdaad Anoniem krijgt de politie tips, maar de politiemannen willen meer meldingen krijgen van burgers. „Men moet beseffen dat het grote consequenties heeft als de buurjongen illegaal vuurwerk opslaat in de woning naast je. Ik heb regelmatig gezien dat een dak eraf werd geblazen.”

De agenten hopen dat vuurwerk besproken wordt binnen gezinnen. „Ouders beseffen soms te laat waar zoonlief mee bezig is. Een jongen gebruikte de betaalpas van pa om online te bestellen. De vader kreeg de bevestigingsmail van de bestelling, maar kon de zending niet annuleren.” De politie trof tachtig kilo vuurwerk aan onder zijn bed, dat door een gespecialiseerd transportbedrijf moest worden afgevoerd.

Melden heeft altijd strafrechtelijke consequenties, zeggen de politiemannen. „Maar je kan in de toekomst mogelijk ook bestuursmaatregelen nemen, zoals meldplicht. Dat iemand zich bij het politiebureau moet melden tijden Oud & Nieuw of verplicht thuis moet blijven. Daar moeten we heen. Of een bestuurlijke boete, en natuurlijk uithuiszetting, bij gevaarlijk opslag thuis, net zoals nu bij hennepteelt gebeurt.”

1500 kilo aangetroffen; drie arrestaties
De grootste opslag illegaal vuurwerk die de mannen ooit aantroffen, was in de omgeving van Klazienaveen, vier weken geleden: 1500 kilo. Dat rechercheonderzoek loopt momenteel nog. Drie mannen zijn aangehouden. „We willen weten waar dat spul vandaan kwam.”

Bron: https://www.dvhn.nl/groningen/Illegaal-vuurwerk-Huurcontract-verscheurd-23837604.html
 

htevents

Registered User
Daar gaan we weer, het artikel begon heel positief, er wordt namelijk naar oplossingen gezocht die daadwerkelijk effectief kunnen zijn, om de illegale handel aan te pakken, die toch voor 90% van alle problematiek zorgt, maar dan moet er weer worden benoemt dat een politie coördinator voor een vuurwerk verbod is, omdat het vuurwerk zo zwaar is geworden. Hij laat zichzelf wel heel erg dom overkomen, door een verbod te wensen door iets wat al verboden is en daarmee de illegale vuurwerk handel alleen maar aantrekkelijker maakt.
 

rodepo

Registered User
"Ik heb regelmatig gezien dat een dak eraf werd geblazen.”

Ik kan mij geen enkel bericht herinneren waarin sprake was van dat verschijnsel. Heb ik iets gemist? Zo nee, dan vliegt deze politiemeneer ernstig uit de bocht.

Wat dacht je van deze

Een ‘Astronaut’ van vroeger is onvergelijkbaar met een ‘Cobra’ van nu.

Een astronaut van nu is nog steeds onvergelijkbaar met een Cobra van nu. Op deze manier insiniueerd deze man dat een Cobra legaal is.
 

htevents

Registered User
Onderstaande brief heb ik naar de politie gestuurd:


Geachte heer/mevrouw,

Ik las met verbazing het artikel uit de volgende link: https://www.dvhn.nl/groningen/Illegaal-vuurwerk-Huurcontract-verscheurd-23837604.html

Dhr. van Veen heeft hier uitspraken gedaan die hem, maar hierdoor ook de Politie enigszins twijfelachtig maakt over de kennis omtrent het scheiden van soorten vuurwerk. Zoals de uitspraak: "de astronaut van vroeger is onvergelijkbaar met een cobra van nu" volgend door de uitspraak dat de schade en het gevaar van consumentenvuurwerk niet meer in verhouding tot het "plezier" staat wat men eraan beleefd. De astronaut (kanonslag. dus legaal en relatief onschuldig) is nog steeds onvergelijkbaar met de cobra (zwaar illegaal) van nu. Het lijkt erop dat óf de heer van Veen geen kennis heeft van het verschil tussen consumenten vuurwerk en professioneel, dus tussen legaal en illegaal vuurwerk óf hij probeert het consumenten vuurwerk bewust in een kwaad daglicht te zetten, wat de neutraliteit van deze man in twijfel brengt, gezien hij hier nu eigenlijk zegt dat een cobra legaal is en verboden zou moeten worden, terwijl die al verboden is. Wanneer stoppen vooraanstaande partijen zoals de politie, politiek en medici, nou eens met het verkondigen van onzin en haatzaaierij door illegaal vuurwerk (lees explosieven) te linken aan onze traditie, die niets meer met het consumenten vuurwerk heeft te maken, dat ruim 99% van afstekend Nederland, enkel op 31-12, zonder ongelukken en gevaar afsteekt. De cobra is al verboden, het vernielen is al verboden, het vroegtijdig afsteken is al verboden en dat zal een algeheel verbod niet tegen gaan, gezien de handhaving daar voor al niet toereikend genoeg is, laat staan bij een totaal verbod en alleen de welwillende burger die zich aan de regels houdt en er veilig mee omgaat (meer dan 99% dus), wordt ermee beboet.



De vraag/roep van voorstanders, welwetenden en liefhebbers van vuurwerk (dus niet de raddraaiers, vernielers en overlast bezorgers) is dan ook uw woordvoerders/collega's op het hart te drukken erop te letten GEEN uitspraken meer te doen die de lezer van het artikel onterecht een verkeerde mening op kan leggen door onjuiste uitspraken (bewust of onbewust), zoals in hierboven beschreven. Hebben jullie er al eens aan gedacht dat wanneer zo'n verbod er door komt, de illegale handel waarschijnlijk alleen maar meer aan trekt, het helemaal niet meer te handhaven is en de kans op overlast, schade en gewonden nog groter wordt? En dan wordt de politie er op aangekeken er niet genoeg aan te doen. Moeten medewerkers van de politie vooral om een algeheel verbod roepen, dat is gewoon niet slim.



Het is geen aanval, maar het viel mij erg op tijdens het lezen van dat artikel en de uitspraken die vooral dhr. van Veen heeft gedaan en ik hoop van harte dat jullie hier iets mee doen, gezien jullie misschien nog helemaal niet aan bovenstaande hebben gedacht.



Mvg. Tinjo Klein Severt
 
Bovenaan