Culemborg ..Ter herinnering

Vinnie

FPM Kalender Beheer
Medewerker
----- Ter herinnering aan de vuurwerk ramp bij MS vuurwerk in Culemborg. -------


21 Jaar geleden ........

14 februari 1991: Explosie bij MS Vuurwerk, Culemborg - 2 doden
Ver buiten de bebouwde kom van Culemborg, heeft het evenementen vuurwerkbedrijf MS Vuurwerk 3 gebouwen met vuurwerkopslag-bunkers. In deze bunkers bevindt zich vuurwerk in de gevarenklasse 1.3, maar er is ook zwart kruit in de klasse 1.1 aanwezig. In de werkplaatsen bij de bunkers wordt het vuurwerk voor de evenementen geprepareerd.
Op de koude winterochtend van 14 februari 1991, rond 11.50 uur, explodeert vuurwerk bij gebouw C, bestaande uit 3 opslagbunkers en 2 werkbunkers. Er volgt direct daarop een tweede, veel zwaardere explosie die gebouwen tot 5 kilometer in de omtrek zwaar beschadigd. 2 pesoneelsleden komen om het leven, de directeur van MS Vuurwerk raakt zwaargewond, tientallen mensen in de omgeving raken lichtgewond door rondvliegend glas en puin.

Uitvoerig onderzoek van TNO brengt aan het licht dat de combinatie van een paar kilo zwart kruit in combinatie met veel vuurwerk in de klasse 1.3 tot een massa explosie kan leiden, die in Culemborg een kracht van 2000 tot 8500 kilo TNT moet hebben gehad. Journalist Simon Vuijk laat in zijn boek "De waarheid achter de vuurwerkramp" zien dat er na de explosie in Culemborg in 1991, ondanks de heldere onderzoeksresultaten van TNO, door de overheid geen lering is getrokken ten aanzien van de regelgeving voor de vuurwerkbranche, zodat in 2000 de vuurwerkopslag van SE Fireworks door precies dezelfde combinatie van 1.1 en 1.3 vuurwerk kan exploderen.
 

Vinnie

FPM Kalender Beheer
Medewerker
Ter herinnering aan de vuurwerk ramp in Culemborg (MS Vuurwerk) waarbij 2 mensen om het leven kwamen.
Als gevolg van een zware explosie verdween op 14 februari 1991 vuurwerkfabriek MS Vuurwerk in Culemborg praktisch van de aardbodem. ,,Het bedrijf voldeed technisch aan alle veiligheidsvoorwaarden, daar waren álle geleerden het over eens'', zegt J. Koedam, die destijds als loco-burgemeester de hulpacties in het Gelderse stadje coördineerde. Koedam herinnert zich dat een langdurig onderzoek dan ook nimmer heeft geleid tot een antwoord op de schuldvraag.

Bij de explosie in de fabriek van vuurwerkspecialist H. Koolen verloren diens dochter en schoonzoon het leven, moesten vier andere werknemers worden behandeld voor ademhalingsmoeilijkheden, glasverwondingen en psychische problemen en raakten enige tientallen mensen gewond. Dertig nabijgelegen woningen en boerderijen liepen zware schade op. ,,Voorzover ze verzekerd waren, kregen de getroffenen uiteraard een financiële vergoeding van hun eigen assurantiemaatschappij'', zegt Koedam. ,,Directeur Koolen stortte een geldsom in een fonds, waaruit de schade werd betaald die niet door een verzekeraar was gedekt. Ik meen dat ook de gemeente Culemborg nog met geld over de brug is gekomen.''

MS Vuurwerk had kort voor de ramp een hinderwetvergunning gekregen, zeer tot ongenoegen van de buurtbewoners. Die tekenden in 1986 ,,met alle mogelijke middelen'' protest aan, toen het stadsbestuur besloot MS Vuurwerk een hinderwet- en bouwvergunning te verlenen. Ze gingen zelfs in beroep bij de Raad van State. ,,Maar het was voor de gemeente onmogelijk Koolen tegen te houden. Nogmaals: hij hield zich perfect aan alle normen, het vuurwerk lag in speciale kluizen van bunkers'', aldus Koedam.

Koedam zegt dat de gemeente na de ramp in 1991 onaangenaam was getroffen toen Koolen aankondigde zijn bedrijf op dezelfde plek te herbouwen. ,,Culemborg verzette zich daartegen via een nieuw onderzoek naar de Hinderwet, maar het was de vraag of hij uiteindelijk tegengehouden kon worden. Koolen stoorde zich aan de vertraging en koos voor een andere locatie. Niet lang daarna is hij overleden.''
 

Vinnie

FPM Kalender Beheer
Medewerker
hier wat fotos ( niet al te beste kwaliteit) van het Ontplofte MS Vuurwerk.

001-Vuurwerk%20ramp.jpg


002-Vuurwerk%20ramp.jpg


006-Vuurwerk%20ramp.jpg


020-%20Langs%20de%20dijk.jpg


022-Vuurwerk%20ramp.jpg


024-Vuurwerk%20ramp.jpg


025-Vuurwerk%20bunker.jpg


Meer fotos http://www.digitaalculemborg.nl/diefdijk_vuurwerk.php?dir=vuurwerk_foto
 

HocusPocus.Pyro

Registered User
Niet te vergeten de docu van VARA "Impact: Vuurwerk aan de Diefdijk". Geeft redelijk aardig beeld van de omgeving, maar ook de slachtoffers. Ik kan me nog goed herinneren dat ik het nieuws hoorde van m'n oma. Tsja, in 1991 ging dat echt allemaal anders, geen IPhone's etc, geen internet {jaheur, wijsneus, het bestond wel, maar wij gewone burgers zaten er nog niet massaal op!}
 

Moontan

Moderator
Medewerker
Hocus Pocus@ die documentaire waar jij het over hebt stond lange tijd online op You tube maar is verwijderd van You Tube wegen schending auteursrechten.
Volgens mij nog wel verkrijgbaar op dvd via Beeld en Geluid.
 

Vinnie

FPM Kalender Beheer
Medewerker
@Hocus Pocus. ja de tam tam in de Klomp en in mijn sas startte ook pas in Augustus '92
daar vind ik verder ook geen info in.
 

HocusPocus.Pyro

Registered User
Hocus Pocus@ die documentaire waar jij het over hebt stond lange tijd online op You tube maar is verwijderd van You Tube wegen schending auteursrechten.
Volgens mij nog wel verkrijgbaar op dvd via Beeld en Geluid.

Thanks Moontan, maar ik heb deze uitzending echt heel vaak bekeken, en nog eens en nog eens. Hij was best triest. Volgens mij was het een paar jaar nadat Koolen het prachtige Vier Jaargetijden vuurwerk in Amsterdam had geschoten... Dat was zo'n beetje het meest bijzondere vuurwerk dat ooit in NL is afgeschoten. En dan ontplofte de boel ineens in 1991... Anyway, dus die oude VHS tape waar ik dit op had staan heb ik afgedraaid totdat hij vergruisde tot stof... En deze uitzending is trouwens vaak herhaald, tot recent toe als dit klopt http://reload2.geschiedenis.vpro.nl/gids/2012week03/
Trouwens, ik heb nog steeds een aantal VHS tapes met vuurwerk docu's er op die ik nog moet digitaliseren... Heb inmiddels mijn VHS video spelers het huis uitgepleurt, dus ik weet niet of dat nog gaat lukken... :)
 

HocusPocus.Pyro

Registered User
@Hocus Pocus. ja de tam tam in de Klomp en in mijn sas startte ook pas in Augustus '92
daar vind ik verder ook geen info in.

Inderdaad Vinnie. Vroeger had ik n hele knipselmap waar ik al deze shit in bewaarde. Geen idee waar dat is gebleven na alle verhuizingen. Maar nu zijn toch veel archieven van kranten online, dacht ik. Anway, goed om weer ff bij stil te staan, maar ik zou er zelf niet weer in gaan duiken.
 

Moontan

Moderator
Medewerker
DIEFDIJK NOORD EN VUURWERK
Mitrailleurkazemat Diefdijk Noord wordt verkocht aan Skylight Vuurwerkevenementen en krijgt daarmee een nieuwe bestemming. De kazemat krijgt een nieuwe buitenmuur van rode baksteen en is daardoor bijna onherkenbaar geworden. Het jaartal boven de ingang (1935) blijft zichtbaar en op het dak is de schacht voor de periscoop nog zichtbaar. Er worden nieuwe gebouwen bij gebouwd waarin de vuurwerkfabriek gehuisvest is. Tot op het moment van die enorme explosie...............

Op 14 februari 1991 worden de omwonenden van een vuurwerkfabriek in de polder van Culemborg opgeschrikt door een enorme klap. Bij de één slaat een brok beton als een projectiel in de woning, bij een ander stort een muur in en bij een derde wordt het dak uit zijn voegen getild.

Zelfs het verkeer op de A2, dat zo'n 100 meter verderop voorbijraast, ondervindt de gevolgen van de klap. Een drukgolf duwt passerende auto's bijna van de weg af. Tot op een kilometer of 5 van de plaats van de explosie springen ruiten of trillen ze vervaarlijk.

Dat de ravage niet veel groter is, is vooral te danken aan de lage bebouwingsgraad in de directe omgeving van de vuurwerkbunker. Er staan hooguit een twintigtal boerderijen en huizen in een straal van 500 meter. Bij het ongeluk komen wel twee mensen om het leven: een dochter van de eigenaar en haar man.
Het terrein van de voormalige vuurwerkfabriek is afgesloten en niet toegankelijk voor publiek. Het dient als laatste rustplaats voor de twee doden die nooit terug gevonden zijn.

foto:
http://www.kazemat-diefdijk.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=11&Itemid=11
 

Richardus

Registered User
Ik was zo jong dat ik me het nieuws nog wel herinner, maar niet de eventuele tamtam er omheen. Dus ik vraag me af wat er toen qua gedoe na was? Zijn er toen regels aangescherpt, veranderd? Het is dus blijkbaar niet zo geweest als na Enschede, maar die impact van een verwoeste wijk was natuurlijk groter.
 

Moontan

Moderator
Medewerker
Gepubliceerd op 28 aug 2012 door culemborgtv
Uitzending in de serie IMPACT van de VARA uit 1991. In deze aflevering de documentaire Vuurwerk aan de Diefdijk, met achtergronden over de vuurwerkramp in Culemborg die toen 2 maanden daarvoor was gebeurd.

 

kingmokum

Banned
Had de fabriek in enschede maar op een locatie als deze gezeten dan stond onze hobby er nu heel anders voor.

Tuurlijk geeft het een rotklap en springen de ramen in de omgeving, waren er in culemborg 2 doden te betreuren maar het laat zien waar een vuurwerkopslag/fabriek thuis hoort.

Ik blijf het jammer vinden dat we in nederland geen eigen fabrieken meer hebben, uiteraard op de plekken waar ze thuis horen!
 
Bovenaan