Vuurwerkliefhebbers starten De Vuurwerk Federatie

Moontan

Moderator
Medewerker
Vuurwerkliefhebbers starten De Vuurwerk Federatie

Vanwege de aanhoudende negativiteit omtrent vuurwerk, zijn de grote vuurwerkfora en facebookpagina’s een samenwerking aangegaan
om namens de vuurwerkliefhebber een tegengeluid te laten horen.
Mede ook namens de Rijswijkse en Zoetermeerse Vuurwerkhal is de Vuurwerk Federatie opgericht.

“Wij zijn het zat dat vuurwerk ieder jaar negatiever in het nieuws komt. De roep om een algeheel vuurwerkverbod groeit. Dit is niet terecht. Het wordt tijd dat Nederland inziet dat consumentenvuurwerk niet gelijk is aan professioneel vuurwerk. Vuurwerkliefhebbers veroorzaken geen vuurwerkoverlast en vandalisme. Deze samenwerking focust op de bewustwording hiervan, zodat er eindelijk een eerlijk beeld over vuurwerk kan worden gevormd.”

De melding op de facebookpagina vervolgt: “In de media wordt vuurwerk vaak neergezet als iets slechts. Oorzaken hiervan zijn onjuiste informatie en onwetendheid, maar ook negatieve framing. Bijvoorbeeld; een veelgehoorde aanleiding om consumentenvuurwerk te verbieden is de overlast die vuurwerk veroorzaakt. Men ervaart veel overlast van harde knallen in november en december. Volgens de wetgeving mag consumentenvuurwerk enkel op oudejaarsavond worden afgestoken tussen 18:00 en 2:00. Mensen
die nu al vuurwerk afsteken zijn per definitie strafbaar bezig, met uitzondering van categorie 1 vuurwerk indien daar geen overlast mee wordt
veroorzaakt. Een verbod op consumentenvuurwerk heeft dus geen invloed op de overlast die in november en december wordt ervaren. Wij vinden dat er strenger moeten worden gehandhaafd om zo overlast te beperken. Daarbij is in onze ogen de handhaving de afgelopen jaren ernstig te kort geschoten.”

De vuurwerkfederatie zegt volledig onafhankelijk te zijn en geen commercieel belang te hebben, zij spreken namens de liefhebbers van
vuurwerk. Volgens hen is het nodig een tegengeluid te geven tegenover de anti-vuurwerklobby.

Dit gaan zij doen door:


Te laten zien waar overlast wél door veroorzaakt wordt en wat er moet gebeuren om dit te laten afnemen.
• Polls en peilingen onder de aandacht te brengen om eerlijkere verdeling in resultaten te krijgen.
• Aan te tonen dat je bij een vuurwerkverbod niet de overlast laat afnemen, maar enkel de liefhebber raakt die zich wél aan de regels houdt.
• Te verduidelijken wat het verschil is tussen consumenten- en professioneel vuurwerk en toelichten welke termen correct zijn, en welke
niet (denk aan nitraatbommen of mortierbommen).
• Handvaten te geven om oud en nieuw voor iedereen een leuk en veilig feest te maken.

Vóór december zal de Vuurwerk Federatie met de mogelijkheid komen om lid te worden van een panel. Leden van dit panel worden direct op de hoogte gebracht van polls en peilingen. Zo kan iedereen die dat wil gelijk zijn mening kwijt bij deze polls.
“Een vuurwerkverbod is geen oplossing. Consequenter de huidige regels handhaven wel.”

https://rijswijksdagblad.nl/vuurwerkliefhebbers-starten-de-vuurwerk-federatie/
 

Plum Bloom

Registered User
Beste Plum Bloom,

2020 was een turbulent jaar waarin eenieder van ons de ellende van Corona heeft ondervonden. Niet alleen werden mensen beperkt in contacten met naasten, ook werden we beperkt in hetgeen waar wij allen ontzettend naar uitkijken en van genieten: vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Wij zijn nog steeds van mening dat het verbieden van consumentenvuurwerk voor de komende jaarwisseling geen oplossing is voor het verlagen van de druk op de zorg en dat Corona is misbruikt om een tijdelijk verbod in te stellen. We zullen de partijen die verantwoordelijk zijn voor dit verbod dan ook verantwoordelijk houden voor de ellende die veroorzaakt is door dit wanbeleid.

We begrijpen dat jullie graag concrete acties zien op de voorgrond, maar zeker dit jaar is gebleken dat de vuurwerkdiscussie zich voor 95% op de achtergrond afspeelt. Het is als een ijsberg, waar wij onder water steeds meer meespelen in de besluitvorming. Wellicht hebben jullie daardoor de indruk gekregen dat wij niet heel actief zijn geweest de laatste tijd. Dat is echter zeer zeker niet het geval. We zijn voor komend jaar bezig om ons opnieuw keihard te maken voor onze mooie traditie. Ook komend jaar zullen wij jullie hulp meer dan ooit nodig hebben. Wij hopen dat eenieder van jullie net zo strijdbaar is! We vragen jullie dan ook de mailbox en onze Facebookpagina goed in de gaten te houden om de laatste ontwikkelingen te volgen.

Wil jij ook een steentje bijdragen aan de vuurwerktraditie? Alle hulp is meer dan welkom! Ben jij gespecialiseerd in regelgeving, heb jij ervaring met de politiek of bent je sterk in het schrijven van brieven en contacten met de media? Stuur dan een e-mail naar ikwilhelpen@vuurwerkfederatie.nl en we zullen kijken of we jouw hulp in één van onze werkgroepen kunnen inzetten.

Voor nu wensen wij jullie het allerbeste voor 2021 en mocht je er toch voor kiezen om vuurwerk af te steken; doe dit dan veilig en vergeet je vuurwerkbril niet.

Met feestelijke groet,
De Vuurwerkfederatie
 

Baron van lunt zu sas

Registered User
Tussen november 2019 en nu het eerste teken van leven.
Dikke duimen omhoog voor jullie gepassioneerde inzet, mochten jullie ooit toekomen aan het lezen van al je emailberichten dan kom je ook mijn aanbod tot bijdrage tegen.
Door mijn kruitdepressie ivm het vuurpijlenverbod is dat motivatie-vlammetje wel uitgewaaid.

Misschien kom ik er nog eens op terug, ik heb een aantal eindejaarsloten gekocht, centjes geven vrijheid.
 
Bovenaan