Voorlichting scholen Veilig omgaan met vuurwerk

RoYvette

FPM Filmer
Rond oktober/november beginnen we met de voorbereidingen om voorlichting te geven op scholen. Dit kost flink wat tijd, maar zo leuk om te doen.
Dit jaar hebben we voor de 2e ronde voorlichting gegeven op scholen.
Vorig jaar was het een test om te kijken of er animo voor was. Dit jaar werden we weer benaderd door de scholen of we terug wilde komen omdat het ze het zo super vonden. Puur om het feit dat het een goede voorlichting is, dus niet enkel de bangmakerij en het verbieden wat de GGD of Bureau Halt doet.
We nemen de nieuwsgierigheid weg, laten zien dat het super is zolang je er goed mee omgaat. Wat we nu ook echt benadrukken is om de traditie in ere te houden door je aan de regels ze houden zodat zo min mogelijk mensen dan in opstand komen. Van de 150 kids die we hebben gehad zijn er vast en zeker die toch verder gaan, maar beter iets doen dan niets doen is onze gedachte en nogmaals t is gewoon kei leuk om te doen. Het is echt ongelofelijk als je de verhalen van 11-12 jarige hoort hoeveel ze weten van vuurwerk. Met name het illegale spul.

De voorlichting bestaat uit: ons voor te stellen, dit doen we door een paar foto's van het opbouwwerk wat we doen en een filmpje (official FPM aftermovie van de trophy 2015). Je merkt dat ze hierdoor echt geïnteresseerd raken in wat je doet en het belangrijkste, ze zien dat je zelf ook van vuurwerk houd. Hierdoor nemen ze de info wat je vertelt ook echt aan. Vervolgens laten we de volgende onderwerpen aan bod komen dmv Powerpoint ter ondersteuning.

1. Hoe word vuurwerk gemaakt:(in samenwerking met bedrijf Japan hoe het kruit gemaakt wordt)
2. Hoe ziet vuurwerk er van de binnenkant uit: o.a (met dank aan PyroDummys!) doordat je daadwerkelijk kunt laten zien wat er kan gebeuren als je vuurwerk uit elkaar haalt wat de gevolgen kunnen zijn als je op een verkeerde plek met een schroevendraaier blijft wrijven
3. Veiligheid en voorschriften: bv o.a Dat een keuring steekproefsgewijs gebeurd en er dus toch fouten in kunnen zitten. Daarom aan de regels houden die erop staan en een bril op, ook met toekijken.
4. Categorie-indeling consumentenvuurwerk. bv o.a Wat mogen ze officieel gezien wel/niet. Wat is er zoal te krijgen.
5. Wat zijn de gevaren. bv o.a Openbreken van vuurwerk, geen meeloper zijn. Dit door een spiegeling om een cobra te geven en te kijken als de andere gewond raakt wat het met beide doet en wie er het meeste last van heeft. Je ziet ze van gezicht vertrekken omdat ze er eerder niet bij nadenken.
6. Wat zijn de regels. Geen dingen vernielen enz
7. Verboden/Illegaal/zwaar vuurwerk. bv. o.a Door de dummy's van schells en Cobra's te gebruiken kun je spiegelen wat het vuurwerk kan doen. bv viscolontje is kort maar duurt lang, schietlont is erg lang maar is snel. Lengte en soort lont is dus niet altijd wat het lijkt.
8. Wat zijn de straffen. bv o.a Spiegelen wanneer je een straf krijgt kans hebt om rotzooi van andere op te ruimen, en geen tijd om te chillen met vrienden.
9. Hoe steek je veilig vuurwerk af. bv o.a Kids zelf laten voordoen hoe zij denken dat het moet. Indien nodig raad geven.
10. Gevolgen. Foto van oogletsel wanneer je geen bril draagt en foto van iemand die vingers kwijt is door zwaar vuurwerk te gebruiken.
We sluiten af met een kleine quiz en vervolgens een vragen rondje.

Dit alles duurt zo'n 1 uur en 15 minuten per klas, meestal is het net wat te kort. De kids zijn gewoon gedurende hele voorlichting muisstil en daarna mega enthousiast met vragen en verhalen. Leerkrachten bevestigen dat dit best uitzonderlijk is om kids zo lang stil te houden. Dat bewijst maar weer hoe belangrijk het is. Het leeft enorm bij ze en om er op een relaxte manier mee om te gaan, blijft de info echt hangen.
De kids krijgen nog een goodiebag mee die we maken, waar een veiligheidsbril en flyer in zit. (met onwijs veel dank aan Zena en Wolff Vuurwerkland!!!) Nog een los blaadje van ons wanneer ze nog vragen hebben of ouders, ze deze kunnen stellen via een privebericht op FB. We hebben een aantal reacties gekregen van kids en ouders hoe onwijs super en leerzaam het was.

De aanvragen voor volgend jaar zijn in ieder geval weer vastgezet.
Hieronder een indruk hoe het er dan uitziet.







 

Bijlagen

  • 20161214_084135_resized_1.jpg
    20161214_084135_resized_1.jpg
    761,3 KB · Weergaven: 1
  • 20161213_102444_resized_1.jpg
    20161213_102444_resized_1.jpg
    814,8 KB · Weergaven: 0
  • 20161213_102458_resized_1.jpg
    20161213_102458_resized_1.jpg
    675,5 KB · Weergaven: 0
  • 20161213_082616_resized.jpg
    20161213_082616_resized.jpg
    755,5 KB · Weergaven: 0

adgertic

Registered User
Super dat jullie dit doen! Ik heb overwogen om dit ook te gaan doen op de school van mijn dochter. Zelf heb ik geen dummy's in mijn bezit en zou ik eerst wat meer een duidelijk verhaal moeten kunnen neerzetten.
Maarrrrr ik hoop vooral dat die kinderen er daadwerkelijk iets mee doen....
 

htevents

Registered User
Dit zou ik ook zeer graag willen opzetten, voor de scholen in de Achterhoek. Juist doordat we hier afgelegen zitten, is de pakkans klein en neemt vooral de jeugd veel te vaak het risico om met zwaar vuurwerk te "spelen". Mochten er mensen uit de Achterhoek komen en dit samen op willen zetten, laat het weten, we kunnen dan ons steentje bijdragen om de traditie zo veilig mogelijk door te zetten.

Heeeeeeeel veel kudo's voor de topicstarter die het al op deze schaal doet!!
 

The Cigarman

Moderator
Medewerker
Een mede scoutsleiding vroeg aan mij vorige week of ik nog een veiligheidsbril, aansteeklonten en een kruitloos stuk vuurwerk had liggen.
Want hij moest op een lagere school (Utrecht Kanaleneiland) een presentatie geven over de gevaren van vuurwerk.
Nou dat had ik wel liggen.
Wel stom achteraf dat ik niet alle aansteeklonten had meegegeven, want ik gebruik ze toch niet, want tja de brander is al een x aantal jaren bij mij ingeburgerd en die aansteeklonten liggen toch stof te vangen....

Ik heb toevallig vandaag er naar gevraagd, hoe het gegaan was.
De voorlichting was goed gegaan, sommige kinderen waren geschrokken van wat er kon gebeuren en ze hadden er wat van geleerd.
Hopelijk gaat er in ieder geval 1 kind normaal om met vuurwerk, dan is in die klas wel iets bereikt.
 
Laatst bewerkt:

Tony

Administrator
Medewerker
Very nice! Bedankt voor de inzet.
Dit soort dingen is nog steeds heel erg belangrijk.
 
Bovenaan