TASK FORCE OPSPORING VUURWERK BOMMENMAKERS

Moontan

Moderator
Medewerker
TASK FORCE OPSPORING VUURWERK BOMMENMAKERS

Ongelukken met zelfgemaakte vuurwerkbommen leiden tot ernstige letsels en soms zelfs doden. Daarom is in 2011 de Task Force Opsporing Vuurwerk Bommenmakers opgericht.

Drijvende kracht achter deze Task Force zijn VeiligheidNL en de politie. De Task Force wordt ondersteund door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Inlichtingen- Opsporingsdienst (IOD) en Meld Misdaad Anoniem.

Het doel van de Task Force Opsporing Vuurwerk Bommenmakers is het aantal delicten met vuurwerkbommen terug te dringen. Dit doet de Task Force door bommenmakers online op te sporen en hun gegevens te publiceren op de waarschuwingskaart.
Herkent u iemand? Meld het dan bij de politie (Opsporingstiplijn: 0800 – 6070) of Meld Misdaad Anoniem (0800 – 7000).
We kunnen uw hulp bij het identificeren van vuurwerkgevaarlijke personen goed gebruiken!
 

Moontan

Moderator
Medewerker
WAARSCHUWINGSKAART
Hieronder ziet u de kaart waarop de Task Force Opsporing Vuurwerk Bommenmakers vuurwerkgevaarlijke personen heeft geïdentificeerd.
Herkent u iemand? Meld het dan bij de politie (Opsporingstiplijn: 0800 – 6070) of Meld Misdaad Anoniem (0800 – 7000). We kunnen uw hulp bij het identificeren van vuurwerkgevaarlijke personen goed gebruiken!
Herkent u zichzelf op deze kaart, dan vragen wij u zo snel mogelijk het geüploade materiaal te verwijderen.

Voor afbeelding zie onderstaande link:
http://www.taskforceovb.nl/waarschuwingskaart
 

Moontan

Moderator
Medewerker
WAT IS EEN VUURWERKBOM?
Een vuurwerkbom is een zelfgemaakte bom samengesteld uit vuurwerk.

Vuurwerkbommen worden vaak gemaakt om het spectaculaire effect van vuurwerk te verhogen. Dat kan door de knal luider te maken of door effecten te combineren of te verlengen. Vuurwerkbommen bevatten als voornaamste bestanddeel een lading die veelal afkomstig is uit illegaal vuurwerk. Denk aan lawinepijlen, strijkers, vlinders en shells (mortierbommen).
Dit vuurwerk is niet voor niets verboden: de lading is te zwaar, de knal kan het gehoor beschadigen of het vuurwerk heeft een te korte lont of een strijkkop.

Vuurwerkbommen zijn levensgevaarlijk! Ze kunnen te vroeg afgaan en ze zijn vaak veel krachtiger dan gedacht. Ook het fabriceren van de bom is levensgevaarlijk. Makers realiseren zich meestal niet dat zo’n bom al kan ontploffen bij een flinke schok, bijvoorbeeld wanneer het pakketje per ongeluk valt of als er met een hamer op wordt geslagen. Als de bom in een fles of geïmproviseerde pijp wordt verpakt, kan deze uiteenspatten waardoor de stukken als projectielen alle kanten op vliegen. Mortierbommen moeten met behulp van een mortierpijp worden afgestoken. In de illegaliteit worden mortierbommen zonder deze pijp verhandeld, waardoor de kans op ernstige ongevallen aanzienlijk toeneemt. De meeste personen die de bom maken doen dit bovendien ‘voor de kick’ en denken niet aan de gevolgen, niet voor henzelf en al helemaal niet voor anderen. Er zijn veel daders die een vinger of een oog zijn kwijtgeraakt, of zelfs hun avontuur niet meer kunnen navertellen!
 

Moontan

Moderator
Medewerker
TOP 5 GEVAARLIJKSTE SOORTEN ILLEGAAL VUURWERK
Voor het fabriceren van zelfgemaakte vuurwerkbommen wordt veelal illegaal vuurwerk gebruikt. De meest gebruikte soorten illegaal vuurwerk, zijn:

Big Five
1. Lawinepijlen: lawinepijlen (signaalraketten) zijn vuurpijlen met als enig of overwegend effect een luide tot zeer luide knal. Lawinepijlen bestaan uit langwerpige kartonnen kokers veelal circa 20 centimeter lang met een doorsnede van circa 2,5 centimeter. De knallading bestaat uit flitspoeder (veelal meer dan 20 gram), een krachtiger lading dan zwart buskruit. Lawinepijlen zijn in Europa niet toegelaten voor de consument. Vuurpijlen met uitsluitend knaleffect zijn voor de Nederlandse consument niet toegelaten met uitzondering van kleine vuurpijltjes met maximaal 0,13 gram aan flitspoeder. Er zijn meerdere uitvoeringen bekend, waarvan de Zink 901 (Signalrakete Nr 901) en Zink 902 wellicht de meest populaire zijn.

2. Bangers ( flash bangers): zwaar knalvuurwerk met lont of met wrijvingsontsteking (strijker) met als enig of overwegend effect een luide tot zeer luide knal. Knalvuurwerk bestaat gebruikelijk uit een kartonnen koker met een lengte van minstens 5,5 centimeter, meestal meer, en een doorsnede van 2,5 centimeter of meer. Zwaar knalvuurwerk bevat 5 gram - of een veelvoud
daarvan, tot soms wel 300 gram - aan flitspoeder, een krachtiger lading dan zwart buskruit. Dit zware knalvuurwerk is in heel Europa verboden voor de consument. Voor de Nederlandse consument is in bangers (rotjes) alleen zwart buskruit toegestaan tot een maximum van 2,5 gram. Er zijn meerdere uitvoeringen bekend (namen en/of artikelnummers). Voorbeelden zijn
(grote) vlinder, BSC (Big Spanish Cracker), Cobra 6 (of33), Atomic, Explod, Achtung, Explosive,
Jumbo (Mega Jumbo), Rambo31, Retorno70, Delova Rana (43, 50 of 75mm), Black Vlinder, Big Boy, Succubus, Diablo, Blue Storm en Napolitaanse bom.. Voorbeelden van strijkers (wrijvingsontsteking) zijn K0208, K0212 en K0216.

3. Shells (mortierbommen): uitsluitend professionele vuurwerk met veelal een siereffect en soms uitsluitend een knaleffect (salutes). Shells of mortierbommen bestaan uit kartonnen of kunststof (taps toelopende) bollen of kokers met een lang lont. Shells zijn er in kleine (2”, circa 5centimeter doorsnede) en grote maten (tot 12”, circa 30 centimeter doorsnede). En moeten met
een bijpassende mortierbuis worden afgeschoten. Het lange lont bestaat uit gebuisd lont, een met papier omwikkeld lont, ook wel snellont genoemd. Het onoordeelkundig, bijvoorbeeld zonder bijpassende mortierbuis, afschieten van een mortier is levensgevaarlijk. Shells zijn in Nederland en in Europa niet toegelaten voor de consument.

4. Batterijen (flowerbed, cake): vuurwerkartikel met veelal een siereffect. Batterijen zijn te beschouwen als een serie voorgemonteerde mortierbommen (shells). Batterijen bestaan uit meerdere met elkaar verbonden kartonnen kokers van waaruit het effect (mortierbom) de lucht in wordt geschoten en aldaar een effect teweeg brengt. Het aantal kokers kan varriëren van 9 tot
meer dan 100. Bij de grotere diameters van de kartonnen kokers (bijvoorbeeld groter dan 3,5 cm) is de explosieve kracht vergelijkbaar met die van mortierbommen. Deze mogen daarom alleen professioneel worden toegepast. In Nederland zijn batterijen voor de consument toegelaten voorzover de de diameter van de koker niet meer dan 3 cm bedraagt en de totale
lading niet meer dan 500 gram. Deze moeten zijn voorzien van het opschrift 'geschikt voor particulier gebruik'.

5. Romeinse kaars: vuurwerkartikel met een siereffect. Romeinse kaasren zijn te beschouwen als een aantal voorgemonteerde mortierbommen (shells) in een kartonnen koker. Een Romeinse kaars bestaat uit een kartonnen koker van waaruit meerdere effecten (mortierbommen) de lucht in worden geschoten en aldaar een effect teweegbrengen. Het aantal mortierbommen per koker is gebruikelijk 6 tot 8. Bij de grotere diameter van de kartonnen kokers (bijvoorbeeld groter dan
3,5 cm) is de explosieve kracht vergelijkbaar met die van mortierbommen. Deze mogen daarom alleen professioneel worden toegepast. In Nederland zijn bescheiden Romeinse kaarsen voor de consument toegelaten voorzover de totale lading niet meer bedraagt dan 50 gram en zijn voorzien van het opschrift 'geschikt voor particulier gebruik'.
 
Bovenaan