Regelgeving omtrent Patronen

Sweet Laker

Registered User
Op AVP heb ik een tijdje terug een post gezet met de regelgeving omtrent de wapens die men gebruikt om knalpatronen te gebruiken.

Ik heb met mijn boerenverstand dingen opgezocht uit de wapenwet en deze aan elkaar gekoppeld en het leek mij toch wel interessant om te weten.

Aanvullingen zijn altijd welkom:

Volgens de "Wet wapens en munitie" geldend op: 29-09-2005:

Eerst wat algemene termen:

Vuurwapen: een voorwerp bestemd of geschikt om projectielen of stoffen door een loop af te schieten, waarvan de werking berust op het teweegbrengen van een scheikundige ontploffing of een andere scheikundige reactie.

Munitie: patronen en andere voorwerpen, bestemd of geschikt om een projectiel of een giftige, verstikkende, weerloosmakende, traanverwekkende of soortgelijke stof door middel van een vuurwapen af te schieten of te verspreiden, alsmede projectielen, bestemd om afgeschoten te worden door middel van een vuurwapen. dus ook knalpatronen, sierpatronen etc

Vervoer van een wapen: het op de openbare weg of andere voor het publiek toegankelijke plaatsen bij zich hebben van een wapen dat zodanig is verpakt, dat het niet voor onmiddellijk gebruik kan worden aangewend.

Vervoer van munitie: het op de openbare weg of andere voor het publiek toegankelijke plaatsen bij zich hebben van munitie.

Dragen van een wapen: het op de openbare weg of andere voor het publiek toegankelijke plaatsen bij zich hebben van een wapen anders dan in de vervoer van een wapen bedoelde zin.

Artikel 2, Categorie III
In deze categorie zijn ondergebracht pistolen, revolvers, geweren, alarmpistolen (naar aanleiding van de vraag van NAV) en werpmessen.

Wetende dat het in categorie III valt gaan we door naar Artikel 14, hier staat het volgende vermeld:

Het is verboden zonder consent een wapen of munitie van de categorieën II en III te doen binnenkomen of te doen uitgaan, alsmede om de bij binnenkomst aangegeven bestemming van zulke wapens of munitie zonder consent te wijzigen.

en

Onze Minister kan bij regeling vrijstelling van het verbod van het eerste lid verlenen met betrekking tot:
a. sportschutters en jagers;
b. doorvoer van wapens of munitie;
c. de uitrusting van vaartuigen en luchtvaartuigen, alsmede van de bemanning daarvan.


Deze vrijstelling is tevens alleen 'geldig' als de eigenaar aan de volgende eis voldoet: Een consent (1 toestemming => vergunning, 2 bewijs van toestemming) is uitsluitend geldig voor wapens en munitie die zodanig zijn verpakt dat zij niet voor onmiddellijk gebruik kunnen worden aangewend.

Conclusie Alleen als je dus onder de regeling voor vrijstelling valt mag je met een dergelijk wapen lopen.

Heb je geen vrijstelling/consent en loop je wel met een dergelijk wapen op zak en heb je zowel pistool als munitie in gebruikklare staat dan kan je de volgende straf verwachten als je gepakt wordt:

Dit valt ook te lezen in artikel 26:


1.Het is verboden een wapen of munitie van de categorieën II en III voorhanden te hebben.

2. Het eerste lid is niet van toepassing op personen die houder zijn van:
a. een verlof als bedoeld in artikel 28, eerste lid, van de wet, voor zover dit verlof reikt; of
b. een jachtakte als bedoeld in de Flora- en faunawet, voor wat betreft voor de jacht en beheer en schadebestrijding bestemde wapens en munitie van categorie III, die in de jachtakte zijn omschreven.

3.Onze Minister kan bij regeling vrijstelling van het verbod van het eerste lid voor wapens of munitie van categorie III verlenen met betrekking tot jagers en sportschutters, die hun vaste woon- of verblijfplaats buiten Nederland hebben.

4.Onze Minister kan ten aanzien van de personen bedoeld in het tweede lid regels vaststellen met betrekking tot:
a. de medische geschiktheid en vaardigheid in het omgaan met wapens;
b. de vereiste kennis op het terrein van wapens; en
c. het aantal wapens dat zij ten hoogste voorhanden mogen hebben.

5.Het is personen die de leeftijd van achttien jaren nog niet hebben bereikt verboden een wapen van categorie IV voorhanden te hebben.

6.Onze Minister kan bij regeling vrijstelling van het verbod van het vijfde lid verlenen in het kader van in verenigingsverband beoefende sporten.

Heb je dus geen vrijstelling, de meeste zullen die niet hebben gezien de gemiddelde leeftijd hier op het forum dan kan je de volgende strafeis horen als je gepakt wordt, ik meen dat dit volwassen strafrecht is dus het zal wel aangepast worden aan het jeugdstrafrecht:

Artikel 50 Onder deze voorwaarden mogen BOA's/agenten je staande houden en 'controleren':

1.De bij of krachtens artikel 141 van het Wetboek van Strafvordering aangewezen ambtenaren zijn bevoegd te vorderen dat de verpakking van goederen, met inbegrip van reisbagage, wordt geopend, indien daartoe redelijkerwijs aanleiding bestaat op grond van:
een gepleegd strafbaar feit waarbij wapens zijn gebruikt;
een gepleegde overtreding van de artikelen 13, 26 of 27;
aanwijzingen dat een strafbaar feit als bedoeld onder a of b zal worden gepleegd.

en artikel 51 - Vervoersmiddelen


1. De bij of krachtens artikel 141 van het Wetboek van Strafvordering aangewezen ambtenaren zijn bevoegd vervoermiddelen te onderzoeken indien daartoe redelijkerwijs aanleiding bestaat op grond van:
een gepleegd strafbaar feit waarbij wapens zijn gebruikt;
een gepleegde overtreding van de artikelen 13, 26 of 27;
aanwijzingen dat een strafbaar feit als bedoeld onder a of b zal worden gepleegd

Artikel 52 - Inbeslagname


1.De bij of krachtens artikel 141 van het Wetboek van Strafvordering aangewezen ambtenaren zijn te allen tijde bevoegd tot inbeslagneming van daarvoor vatbare voorwerpen. Zij kunnen daartoe hun uitlevering vorderen.

2.De in het eerste lid bedoelde ambtenaren zijn bevoegd personen aan hun kleding te onderzoeken indien daartoe redelijkerwijs aanleiding bestaat op grond van:
een gepleegd strafbaar feit waarbij wapens zijn gebruikt;
een gepleegde overtreding van de artikelen 13, 26 of 27;
aanwijzingen dat een strafbaar feit als bedoeld onder a of b zal worden gepleegd.


En dan de strafmaat, artikel 54

Als je geluk hebt wordt je alleen veroordeeld op artikel 27, eerste lid: Het is verboden een wapen van de categorieën II, III en IV te dragen. Je zal dan alleen een geldboete krijgen.

Artikel 55


1.Met gevangenisstraf van ten hoogste drie maanden of geldboete van de derde categorie wordt gestraft hij die handelt in strijd met de artikelen 26, eerste lid. 1. Het is verboden een wapen of munitie van de categorieën II en III voorhanden te hebben.

3. Met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaar of geldboete van de vijfde categorie wordt gestraft:
a. hij die handelt in strijd met het artikel 26, eerste lid en het feit begaat met betrekking tot een wapen van categorie II, of een vuurwapen van categorie III;

4. Met gevangenisstraf van ten hoogste acht jaar of geldboete van de vijfde categorie wordt gestraft: hij die handelt in strijd met het artikel 26, eerste lid en van het in strijd met de wet vervaardigen, transformeren, uitwisselen, verhuren of anderszins ter beschikking stellen, herstellen, beproeven of verhandelen van wapens of munitie een beroep of een gewoonte maakt.

En als laatste Artikel 56:

De in artikel 54 strafbaar gestelde feiten zijn overtredingen. De in artikel 55 strafbaar gestelde feiten zijn misdrijven.

Nu denk ik dat men over het algemeen voor het afschieten van knal/sierpatronen uit zal gaan van artikel 54 en dat men het zal zien als een overtreding. Maar er is altijd de kans, afhankelijk van de situatie, dat men uitgaat van artikel 55 en die strafmaat is toch iets hoger.

Dit allemaal uit de Wet Wapens en Munitie.
 

M*A*S*H

Registered User
Hallo allemaal,
even een waarschuwing voor diegene die toch van plan is een gas/alarm pistool met bijbehorende munitie aan te schaffen,

Ik heb 8 jaar geleden mijzelf lekker zitten te maken, door me een gas/alarm pistool aan te schaffen (en met de gedachte , kan ik mooi knalpatronen en sierpatronen afschieten).

Dus ik naar duitsland, heb me zo'n rohm rg600 cal.22 aangeschaft , 500 knalpatronen en weer terug naar huis, terug in nederland werd ik aangehouden.

gas/alarm pistool en m'n patronen in beslaggenomen,
paar weken later een schikking van de officier gehad

Fl 1000,- boete en een aantekening bij justitie => strafblad.

Dit werd aangemerkt als illegaal wapenbezit in de hoogste categorie.

2 jaar later opleiding afgerond, Ik solliciteren bij staatsbosbeheer,
naar verloop van tijd een reactie van staatsbosbeheer gehad :" Ik kwam niet in aanmerking voor een baan bij staatsbosbeheer of een andere rijksinstelling, omdat ik een strafblad had met als opmerking, u bent illegaal in bezit geweest van een vuurwapen met bijbehorende munitie."

Ik ben nog nooit in aanraking geweest met justitie of politie, alleen dat akkefietje met 't "vuurwerk" maar het heeft me wel m'n toekomst gekost.

verder wel goed terechtgekomen maar, kijk goed uit en weet het heel zeker als je een gas/alarmpistool met bijbehorend "vuurwerk" aan wilt schaffen, want als ze je er mee pakken dan ben je goed aan de beurt.

Iemand die nog steeds geinteresseerd is in een goed stukje vuurwerk,
maar zwaar spijt heeft van die stommiteit.
 
Bovenaan