Overijssel werkt aan zichzelf

Vinnie

FPM Kalender Beheer
Medewerker
Overijssel werkt aan zichzelf

12 JUNI 2006 - ZWOLLE/ZWARTSLUIS - De provincie Overijssel betaalt voortaan een boete aan burgers die te laat antwoord krijgen van provinciale ambtenaren en bestuurders. Burgers die te lang niks van de provincie horen over hun aanvraag, klacht of bezwaarschrift, kunnen vanaf 1 juli rekenen op een vergoeding van maximaal 1260 euro. Tenminste, als Provinciale Staten hiermee eind juni akkoord gaan. De boete of dwangsom is een nieuwe maatregel voor een betere dienstverlening aan de burgers.
Commissaris van de Koningin Geert Jansen verklaart het opmerkelijke initiatief in zijn (Burger)jaarverslag over 2005, dat hij inmiddels heeft aangeboden aan Provinciale Staten. ‘Burgers moeten erop kunnen rekenen dat de provincie tijdig beslist over hun verzoeken. Door een boete in te stellen snijdt het mes aan twee kanten. De burger hoeft er niet meer tegenop te zien om een beroep te doen op de provincie. En onze ambtenaren weten dat ze haast moeten maken met de brieven van burgers’, schrijft de provinciebaas.

Aanleiding voor de boeteregeling is het feit dat in 2005 een burger die een klacht had ingediend over vuurwerk, helemaal geen antwoord had gekregen van de provincie. Een verordening bepaalt binnen welke termijn de aanvrager geïnformeerd moet worden over de behandeling en afhandeling van de aanvraag. Bij overtreding betaalt de provincie 20 euro per dag, na 14 dagen oplopend tot 40 euro per dag.

Succes

Daarnaast heeft de provincie nog meer maatregelen genomen om de dienstverlening te verbeteren. Met succes zijn volgens Jansen bijvoorbeeld de vergunningsverlenings- en handhavingsprocessen verbeterd. Overijssel ontving hiervoor als eerste provincie een ISO-certificaat. Ook de VROM-inspectie gaf Overijssel een goed rapportcijfer. Verder werd een toegankelijk digitaal subsidieloket ingesteld en wordt een plan gemaakt voor een betere aanpak van de subsidieverlening.

Mediation

Het grootste succes boekte Overijssel volgens Jansen echter door als eerste mediation in te zetten. Mediation is een vrijwillige conflictbemiddeling in bezwaarprocedures. Tachtig procent van de bezwaarschriften werd in beduidend kortere tijd afgehandeld. ‘Partijen die het dankzij mediation eens worden zien af van de tijdverslindende hoorzitting. Mediation scheelt hen niet alleen veel tijd, maar ook zijn de bezwaarmakers over het algemeen meer tevreden over de gang van zaken’, aldus Jansen.
 
Bovenaan