rwbrink

Registered User
Beste freaks,

De laatste tijd is er buiten het totaal verbod op consumenten vuurwerk een andere discussie gaande over de vuurwerk vrije zones in bepaalde gemeenten.

Vorige week woensdag ben ik namens mijn Facebook pagina (https://www.facebook.com/AntiVuurwerkverbod) aanwezig geweest in de uitzending van Jeroen Pauw. In deze uitzending werd aandacht besteed aan het onderwerp vuurwerk, en het mogelijke verbod hier op. Nu ben ik het met een heel aantal maatregelen totaal oneens, maar ik wil een bepaalde maatregel via deze weg proberen te nuanceren. Er heerst namelijk enorm het idee dat de vuurwerkvrije zones die worden ingesteld in bepaalde gemeenten, er puur komen als pesterij naar ons als liefhebber toe. Ik heb hierover na de uitzending van Pauw een poosje kunnen spreken met de burgemeester van Haarlemmermeer, die in deze uitzending sprak over bepaalde vuurwerk vrije zones in zijn gemeente.

Om de eerste onduidelijkheid uit de wereld te helpen allereerst het volgende:

De vuurwerk vrije zones in gemeenten worden niet aangewezen door de gemeente zelf, maar worden aangevraagd door bewoners of directieleden van bepaalde instanties. Denk hierbij aan verzorgingshuizen, kennels, asiels en andere plekken waar de directe omgeving misschien meer last kan hebben van vuurwerk dan elders.

Velen van jullie zullen (net als ik zelf) op verzoek van omwonenden die overlast ervaren voor zichzelf of hun huisdier(en), zelf zonder moeite een plekje verder op zoeken om het vuurwerk af te steken. Maar ik kan me voorstellen dat er een bepaalde groep overlast veroorzakers is die zich hier niks van aan trekt en dit juist als reden ziet om op deze plekken vuurwerk af te gaan steken.

Wat mij betreft is het dus niet verkeerd om door omwonenden met gegronde redenen de mogelijkheid te bieden vuurwerk in hun directe omgeving niet toe te staan, om op deze manier gemakkelijker te kunnen optreden tegen de mensen die feitelijk onze traditie al jaren verpesten door overlast te veroorzaken in plaats van er een feest voor iedereen van te maken.

Tevens kwam deze burgemeester met een ander voorbeeld dat helaas veel te weinig aandacht heeft gekregen ten opzichte van de rest van dit onderwerp, namelijk:

Indien er na aanvraag van een vuurwerkvrije zone blijkt dat bijvoorbeeld bewoners van een verzorgingshuis of hospice, aangeven het juist prettig te vinden dat er rond de jaarwisseling wat te zien en te beleven valt in hun nabije omgeving, de vuurwerkvrije zone per direct wordt opgeheven door de gemeente en een ieder dus weer vrij is om deze mensen een mooie oudjaar te bieden waarin ze naar vuurwerk kunnen kijken.

Helaas is deze hele situatie op een manier in de media gekomen alsof het weer een volgende manier zou zijn om onze traditie aan banden te leggen, maar in dit geval denk ik dat het een passende maatregel is om overlast te vernietigen, maar onze traditie te behouden. En het mag ook wel eens gezegd worden dat bepaalde overheids instanties daadwerkelijk hun best doen om de traditie te behouden ten behoeven van enkele, naar mijn idee, passende maatregelen om het aanpakken van overlast te vereenvoudigen.

Met vriendelijke groet,

Ron Brinkman
https://www.facebook.com/AntiVuurwerkverbod
https://www.vuurwerk-is-traditie.nl
 

goofygrunn

Registered User
Meerderheid wil vuurwerkshow van gemeente

Een meerderheid van de Nederlanders zou het een goed idee vinden als het afsteken van vuurwerk wordt verboden in hun gemeente en er in de plaats één gemeentelijke vuurwerkshow komt.

Foto: ANP

Uit een enquete van EenVandaag blijkt dat 61 procent de gezamelijke show boven de huidige situatie verkiest. Deelnemers verwachten dat er dan minder vuurwerkslachtoffers vallen en hopen ook op minder overlast.

De tegenstanders pleiten vooral voor de 'persoonlijke keuze' voor het wel of niet afsteken van vuurwerk. Dat het eventuele spektakel van de gemeente door de belastingbetaler zal worden betaald, staat de tegenstanders ook niet aan.

Ook blijkt dat slechts vier op de tien Nederlanders waarde hecht aan de traditie van vuurwerk. Hoe ouder de deelnemers, hoe minder interesse ze hadden.

Dat mensen nu pas vanaf 18.00 uur op 31 december mogen beginnen met het afsteken van vuurwerk, vinden veel Nederlanders terecht. Ze vinden het zelfs nog niet ver genoeg gaan. Zo vindt 36 procent dat deze tijd verder mag worden verlaat en 27 procent wil een totaal verbod op vuurwerk tijdens de jaarwisseling.

In hoeverre is zo'n onderzoek nu daadwerkelijk betrouwbaar?
 
Bovenaan