Instellingen, wat doen ze eigenlijk?

JeKo

Registered User
Omdat voor vele sommige instellingen niet duidelijk zijn is het misschien handig om ze hier te bespreken.
Ik had in een ander topic een uitleg gemaakt over het diafragma, maar dat had uiteindelijk niets met het topic te maken :embarrest: Ik zet het nu dus eventjes hieronder neer.

Diafragma
Hoe groter je diafragma, hoe kleiner je getal. Hoe kleiner je diafragma hoe groter je getal.

Je kunt met een groter diafragma makkelijker scherpte-diepte creëren. Ik heb zojuist eventjes een voorbeeldje gemaakt met onze tuinset buiten.

2225771.d6f9a9f6.l.jpg

Klein diafragma, in dit geval het kleinste wat ik kon, was f32.

2225772.eaa271dc.l.jpg

En een groot diafragma, bij deze foto was dat f4.5

Naast dit scherpte-diepte kenmerk is het zo dat wanneer je een klein diafragma gebruik er weinig licht in valt, logisch omdat de opening kleiner is. Hierdoor wordt al snel je sluitertijd langer, om het gewenste en voldoende belichte resultaat te behalen, je krijgt dan wel sneller beweging in de foto. Hoe groter de opening van je diafragma, hoe meer licht er in valt, hoe korter je sluitertijd kan waardoor er weer minder snel beweging in je foto is.

ISO waarden
De ISO is iets dat je op vrijwel elke fotocamera zowel compact als spiegelreflex handmatig kunt instellen. De belichting en ruis is afhankelijk van je ISO instellingen. De ISO waarde kun je (verschillend per camera) instellen van rond de 100 tot wel 3200!

-Hoe hoger je ISO, hoe minder licht je nodig hebt voor een goede belichte foto, maar hoe meer ruis je hebt.
-Hoe lager je ISO, hoe meer licht je nodig hebt voor een goede belichte foto, maar hoe minder ruis je hebt.


Wanneer het al wat donkerder is buiten en je gebruikt een lage ISO heb je kans dat je sluitertijd langer wordt, om de foto mooi belicht te krijgen. Dit kan, wanneer je een statief gebruikt. Doe je dit niet, dan krijg je sneller beweging in je foto's. Dat lelijk kan zijn of juist niet maar dat hangt helemaal af van je bedoelingen. Je kunt natuurlijk ook opzettelijk een beweging creëren in je foto, zoals van rijdende auto's of bewegend vuurwerk.
Ik heb tijdens de schemering in mijn kamer foto's gemaakt van mijn statief. De eerste foto is met een ISO van 3200, de tweede met een ISO van 200.

2239272.56f976a4.l.jpg

ISO 3200

2239271.55d8d32c.l.jpg

ISO 200

Zoals je kunt zien is de foto met de laagste ISO waarde helemaal ruisloos, gewoon scherp, alleen met een flinke beweging, dit komt door de langere sluitertijd die gebruikt is om een goed belichte foto te krijgen. De foto met de hoogste ISO waarde (de eerste foto) heeft een heleboel ruis, bij het verkleinen valt dit nauwelijks op, maar zoals je ziet in het stukje van de originele grootte zie je een flinke ruis, bij het printen of afdrukken van je foto's kan dit zeer storend zijn!

Om even een idee te geven van opzettelijke beweging in je foto post ik hier een foto van mij waar ik opzettelijk gekozen heb voor een lage ISO waardoor er meer beweging in de foto kwam:
1359372.11ab1966.l.jpg



Let op: de uitleg die ik maak baseer ik op standaard instellingen. Ik bedoel dat als ik bijvoorbeeld de ISO waarden uitleg ik er van uit ga dat je sluitertijd en diafragma op automatisch staan!
 
Laatst bewerkt:

Roeland FPM

FPM Filmer
Heel goed uitgelegd Jeroen! Je ziet heel duidelijk het verschil.
Ik ga hier binnenkort ook eens mee aan de gang.

Groeten,
Pyro-rola
 

The Cigarman

Moderator
Medewerker
Goede uitleg Jeko.
Ik vind je post erg informatief, vooral voor de beginnende fotograven.

Dank!

Enne je hebt een mooie tuinstoel.:cheesy::bigsmile::smile:

En voor de rest meer uitleg en info!:idea:
 

JeKo

Registered User
Blij te horen dat de uitleg goed is! En bedankt voor de positieve reacties. Ik zal later de ISO en sluitertijd nog bespreken. Als iemand tips of andere informatieve toevoegingen heeft plaats ze gerust! En natuurlijk ook als er iets niet klopt in m'n uitleg!
 

Tony

Administrator
Medewerker
Leuke en interesante info. Kunnen we dit alleen zo uitleggen dat het op vuurwerk toe te passen is. Anders gaan we misschien te ver off topic.

Thnx
 

JeKo

Registered User
Dankje Tony!

Ik begrijp alleen niet zo goed wat je nu bedoeld... ik ben van mening dat als je de basis niet weet, je beter ook niet kan verdiepen in vuurwerkfotografie. Iemand kan je wel instellingen voorkauwen maar die instellingen zeggen je dan niets. Je kunt jezelf dan ook niet verbeteren omdat je niet weet op welk gebied je fout zit. In mijn ogen is een basis uitleg gewoon wel het makkelijkst.

Als je het met mij eens bent wil ik best nog meer posten. Als jij vind dat dit niet zo is dan even goede vrienden, maar dan stop ik met de uitleg...
 
Laatst bewerkt:
Ik begrijp alleen niet zo goed wat je nu bedoeld...

Wat tony bedoelt is of je de instellingen kunt uitleggen wat het beste te gebruiken is voor op vuurwerk :blink1: dit is namelijk een vuurwerk forum geen fotografie forum haha :toung:

hopelijk snap je wat tony nu bedoelt :amuse:
 

JeKo

Registered User
Wat tony bedoelt is of je de instellingen kunt uitleggen wat het beste te gebruiken is voor op vuurwerk :blink1: dit is namelijk een vuurwerk forum geen fotografie forum haha :toung:

hopelijk snap je wat tony nu bedoelt :amuse:

Ja toch ben ik van mening dat je eerst de basis gewoon leest/weet. Ik zal later nog voorbeelden en uitleg posten over het toepassen op vuurwerk! Alles op z'n tijd :p
 
Bovenaan