Gent (B)

Vinnie

FPM Kalender Beheer
Medewerker
Foto van een kip moet volk naar Gentse Feesten lokken


GENT - De nieuwe affiche van de Gentse Feesten (van 14 tot 23 juli) verwijst dit jaar niet naar plezier of cultuur. De foto op de affiche is die van een doodgewone kip, met de kop wat schuin en het rechteroog gericht op de toeschouwer. 'De Gentse Feesten zijn dagen van welgemutst scharrelen, een beetje kakelen, iets eten, een beetje pronken en je ei kwijt kunnen', is de argumentatie van de stad Gent.

Het affichebeeld is gekozen uit beelden van in totaal zes professionele bureaus. James & Co uit Gent kwam met de kip aandragen. Het beeld zal vanaf vandaag in het stadsbeeld verschijnen, op grote posters van 1,2 x 1,6 meter. Of hoe feestvarkens in Gent kiekens worden.

De affiche staat ook al online op http://www.gentsefeesten.be.

Begin juni komt er ook een speciale Gentse Feesten-website, met onder meer een blogpagina en de mogelijkheid om je eigen kiekjes via flickr op te laden.

De 164ste editie van de Gentse Feesten start op zaterdag 14 juli met de traditionele openingsstoet of 'Gentse Feesten Parade'. Op vrijdag 20 juli is er 's avonds om 20.30 uur een historische stoet die leert hoe de Gentenaar aan zijn bijnaam van 'stroppendrager' kwam. Zaterdag 21 juli is er weer een groot vuurwerk aan de Watersportbaan, voorafgegaan door een spectaculaire straattheateract, op maar liefst 30 tot 40 meter hoogte.

Festivals

Tijdens het tien dagen durende volksfeest lopen ook dit jaar weer vier festivals. Eén daarvan, het Blue Note Records Festival, is evenwel verschoven in tijd en valt niet meer volledig samen met de Feesten. Behalve het Internationaal Straattheaterfestival, dat het groot vuurwerk organiseert, en het Internationaal Puppetbuskersfestival, is er voor de dertiende keer 10 Days Off. Op drie podia in de Vooruit schalt daarbij clubmuziek uit de speakers, van onder meer Joakim, Laurent Garnier, Etienne de Crécy en Martin Solveig uit Frankrijk en Ellen Allien, Booka Shade, Tiefschwarz en Monika Kruse uit Duitsland.
 

Vinnie

FPM Kalender Beheer
Medewerker
Re: Gent

Straattheaterfestival speelt onder Sint-Baafsplein in Gent

GENT - Het Internationaal Straattheaterfestival, dat loopt van 18 tot en met 22 juli 2007, zal tijdens de Gentse Feesten één van zijn voorstellingen laten plaatsvinden in oude tunnels onder het Gentse Sint-Baafsplein.

Die worden tijdens het festival ingepalmd door een theatermaker en een beperkt publiek van slechts vijf mensen. 'We spelen vijfmaal per dag, maar je moet wel reserveren', zegt organisator Fabien Audooren.

Het festival viert zijn dertiende editie. Het verlaat nog meer dan andere jaren de binnenstad. Er zijn voorstellingen in Mariakerke, de Rozebroeken, het Rabot, de Machariuswijk en op het plein naast de ruïnes van de Sint-Baafsabdij.

Het hoogtepunt wordt het grote vuurwerk boven de Watersportbaan op 21 juli. Vooraf is er een luchtballet, waarbij dansers acrobatieën uitvoeren aan een zwevende bal.

De succesvolle tango- en flamencofoon krijgt een waardige opvolger. Via een inbelnummer kan je voor vrienden een liefdesaria boeken. Twee zangers van het conservatorium gaan bij de gelukkige aan huis een liefdesduet ten beste brengen.

Het festival heeft korte en zeer lange voorstellingen: op de site rond de Sint-Baafsabdij zijn er 'circusacts' van amper één minuut. In de Rozebroeken speelt Compagnie Marius een stuk van drie uur.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Vinnie

FPM Kalender Beheer
Medewerker
Re: Gent

uit de media

Straattheaterfestival gaat vreemd
Circus, vuurwerk, luchtballet en liefdesaria's tijdens Gentse Feesten

GENT - De programmatie van het 13de Internationaal Straat Theater Festival (ISTF) tijdens de Gentse Feesten oogt al even divers als bizar. Liefst 32 groepen zorgen voor bijna 200 voorstellingen.

Er worden minivoorstellingen voor maximaal vijf mensen gespeeld in de onderaardse gangen van het Sint-Baafsplein, maar ook massaspektakels met vuurwerk en luchtballetten aan de Watersportbaan.

Eerste opvallende feit van deze editie is de diversiteit van de locaties waar straattheatergroepen neerstrijken: van het Rozenbroekenpark in Sint-Amandsberg tot de tuinen van kasteel Claeys-Bouüaert in Mariakerke en van het ruim van een binnenschip aan de Dampoort tot 30 meter hoog boven de Watersportbaan.

Luchtiger

Het meest bizarre project lijkt Tète perdue van Eveline Verhellen en Annelies Van Hullebusch. Die voorstelling van 20 minuten neemt vijf man 'publiek' mee op een 'ontdekkingstocht' in de onderaardse gangen van het Sint-Baafsplein. Dat wordt een eerder fysieke voorstelling waarvoor beide dames inspiratie haalden uit Michelangelo's visie over beeldhouwwerken. De figuren bestaan al 'in' de steen, ze moeten alleen nog worden bevrijd.

Bovengronds gaat het er veel luchtiger aan toe met onder andere Aubade en Serenade of liefdesaria's die op verzoek gebracht worden in elke straat of voor elk huis, liefst met balkon. De opvolger van de tangodansers van vorig jaar zeg maar.

De Belgische Compagnie Marius brengt Manon van Jean Florette of het dubbelverhaal van enerzijds Manon des sources - of de zoektocht naar de waterbron - en anderzijds Jean van Florette - het verhaal dat aan het dumpen van de waterput voorafgaat.

Muziekmaatschappij Excelsior vond dan weer inspiratie bij Tsjechov en laat drie van diens toneelwerken 'spelen' door muzikanten naar analogie met Peter en de wolf. Zo wordt onder andere Oom Wanja gestalte gegeven door een tuba.

Waterfloor is dan weer een dansproductie van de Franse Compagnie Osmosis, die de ruimte waarin ze spelen 'bekijken' zoals een schilder doet met zijn kader. Ze trekken daarvoor naar de voormalige Alcatelsite aan de Gasmeterlaan, maar ook naar het Sint-Pietersplein.

Nog een klassieker van het straattheater is het circus in al zijn variaties. Voor de tiende keer wordt de zone rond de Sint-Baafsabdij bespeelt door allerlei circusartiesten, waarbij jongleerkegels maar ook vliegende pizza's en zelfs Turkse ijskreem letterlijk niet uit de lucht zijn.

Taptoe


Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog de deelnemers aan de Grote Prijs die solo of in groep de centrumpleinen bespelen en steevast honderden kijklustigen rond zich weten te vergaren. Onder hen oude bekenden zoals de Australische groep Chrome die nu 'piccolo spelende stieren' loslaten op het publiek.

Voor het eerst neemt ook Theater Taptoe deel aan het festival en wel met Vuurhuis, een solovoorstelling door Dirk De Strooper over een zeeman en zijn vrouw-aan-de-wal, gespeeld in het ruim van een binnenschip. Internationaal Straat Theater Festival, van woensdag 18 tot zondag 22 juli.

Info: ISTF - Internationaal Straattheaterfestival vzw
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Vinnie

FPM Kalender Beheer
Medewerker
Gentse Feesten 'stiller' dan ooit

Gentse Feesten 'stiller' dan ooit


GENT - De Gentse Feesten zijn nog nooit zo stil verlopen. Sinds de milieudienst van de stad de voorbije jaren heeft gehamerd op minder decibels, houden alle pleinorganisatoren zich strikt aan de geluidsnormen.

Tijdens deze editie is op geen enkel plein de geluidsnorm geschonden. Bij de politie komt er gemiddeld maar één klacht binnen per nacht, een record.

De milieudienst stuurt elke nacht twee controleurs op pad, tussen 23.00 uur en 02.30 uur. Voorlopig zijn er geen pv's opgesteld. De volumeknop staat soms zelf zo laag dat bezoekers achteraan het plein morren over een slecht geluid.

Deze Feesten verlopen tot nu toe opvallend rustig. Er lijkt ook minder volk te komen opdagen. De politie gewaagt van 100.000 tot 150.000 bezoekers op een warme dag als dinsdag. Afvalintercommunale Ivago haalde tot en met dinsdag 185 ton afval op, 4 ton meer dan vorig jaar in dezelfde periode. 'Dat is 2 procent meer', nuanceert directeur Paul Dobbelaere van Ivago. 'Ik durf nu nog niet zeggen dat we meer afval hebben dan vorig jaar. Minder volk, wil ook niet altijd zeggen minder afval.'

De Lijn vervoerde op haar speciale bussen en trams sinds zaterdag al 134.000 reizigers, 2 procent meer dan in 2006. Politioneel springen de cijfers ook niet echt uit de band, behalve dan de vele 'gemeentelijke administratieve sancties' (gas) tegen wildplassers. De politie wil iedereen naar een urinoir of toilet krijgen door fikse boetes uit te schrijven.

Dinsdag kregen 25 wildplassers zo'n 'gas' aan hun broek, sinds de start van de Feesten waren er dat 53. Er werden al 34 wagens getakeld, 32 bestuurlijke en 1 gerechtelijke aanhoudingen verricht, 34 aangiftes gedaan voor diefstallen (23) en vandalisme (11). De politie registreerde 21 vechtpartijen en 3 drugsdelicten.

Door een harder optreden, lijkt de stad ook de taxichauffeurs in het gareel te krijgen. Menig chauffeur lapte tijdens de Feesten de verboden straten aan zijn laars en verdrong andere collega's op de stelplaatsen. Er zijn intussen al 4 'gemeentelijke administratieve sancties' uitgeschreven tegen taxichauffeurs en de sfeer lijkt te keren, aldus feestenburgemeester Lieven Decaluwe (Spirit).

Het zorgenkind voorlopig blijft het weer. Op 21 juli voorspelt de weerman storm of onweer en dat zou wel eens het grote vuurwerk aan de Watersportbaan in de war kunnen sturen. 'Zaterdag hebben we om 18.00 uur een vergadering', zegt Decaluwe, 'en wordt beslist of het kan doorgaan'. Via de radio, het internet (Welkom op de Gentse Feesten) en de lichtkranten zal de beslissing dan worden overgebracht aan de feestengangers.
 

Vinnie

FPM Kalender Beheer
Medewerker
'We willen emoties losweken bij de mensen'
Frans gezelschap zorgt voor poëtisch vuurwerk

GENT - Het grote vuurwerk aan de Watersportbaan op de Nationale Feestdag belooft heel poëtisch te worden. Het Franse gezelschap Ephémère neemt het dit jaar voor zijn rekening. Zeker is dat het spektakel niet onopgemerkt zal voorbijgaan.

Als de weergoden het toelaten zullen we zaterdagavond, op de nationale feestdag, om 23.30 uur kunnen genieten van een prachtig vuurwerkspektakel.

Elk jaar zoekt het Internationaal Straattheaterfestival een geschikte vuurwerkmaker. Deze keer is de keuze gevallen op het Franse gezelschap Ephémère . Permis de rêver heet de voorstelling, wat duidt op de dromerige en symbolische lading.

'We zorgen er altijd voor dat de locatie zoveel mogelijk in de verf wordt gezet', vertelt Babeth Slootman, echtgenote van vuurwerkmaker Jean-Marie Chesnais. 'Wij brengen zeker geen pets-pats-boem-vuurwerk en kant-en- klare formules. Elke voorstelling is anders, net omdat we ons aanpassen aan de locatie. Mijn man schrijft als het ware het vuurwerk op de maat van de stad waar we zijn. We houden er wel van om zoveel mogelijk gebruik te maken van alle mogelijkheden die de locatie ons biedt. Vijf jaar geleden hebben we bijvoorbeeld in Antwerpen een groot spektakel ineengestoken aan de haven. We werkten daar met jet-ski's en boten.'

Hoe ziet de voorstelling eruit?

'Ik wil niet te veel verklappen, maar we werken in zes delen, waarin we beginnen met een hommage aan het universum. Vervolgens gaan we naar de blauwe wereld , of het tijdperk van de grote zeeoppervlakten en de opkomende golven. Op de achtergrond weerklinkt muziek van onder meer Villa Lobos en van Eric Serra. De mens neemt meer en meer de wereld in, maar op het einde overwint de poëzie. Per schilderij evoceren we verscheidene verhalen. Het spektakel duurt twintig minuten. We willen, zoals alle kunstenaars, emoties losweken bij de mensen', besluit Slootman.

Luchtballet

Het voorprogramma wordt verzorgd door Grupo Puja , een Argentijns-Spaans gezelschap dat op veertig meter hoogte een luchtballet zal uitvoeren. De mensen van de dienst Feestelijkheden beslissen pas zaterdag om 18 uur of de weersomstandigheden gunstig genoeg zijn om het vuurwerk te laten plaatshebben.

Indien het niet doorgaat, wordt dat gemeld via Radio 2, Gentinfo (09-210.10.10), de Gentse Feesten-website, de lichtkranten en op alle podia.
 
Bovenaan