Een steekvlam van 20 meter

Moontan

Moderator
Medewerker
Een steekvlam van 20 meter

Elk jaar onderzoekt het NFI grote partijen vuurwerk in opdracht van de Inspectie Leefomgeving en Transport. En dan gaat er wel eens wat mis.

*BAM!* De pot siervuurwerk spuwt vuur maar belangrijker: begint te wankelen. *BAM!* Productveiligheidscoördinator Ron Wolfswinkel voorspelt dat over een knal of twee de pot echt omvalt. “Kijk, kijk! Hij maakt al een dansje!” Nog één droge knal *BAM* en de pot gaat op zijn kant.

Zeecontainers
Op een koude vrijdagochtend test de zogeheten Vliegende Brigade Vuurwerk legaal vuurwerk van Nederlandse importeurs. De brigade bestaat uit inspecteurs van de Inspectie Leefomgeving en Transport en NFI-onderzoekers Rikus Woortmeijer en Carla Hazendonk. In twee opengewerkte zeecontainers hebben ze het testmateriaal – een aantal dozen vol vuurwerkpakketten – verzameld. Ze worden uitgepakt, gefotografeerd, beoordeeld op juiste opschriften en dan buiten afgestoken.

EHBO
Een collega van Wolfswinkel roept ‘Ho!’ en steekt zijn hand op. Iedereen doet een stap achteruit. Het brandende vuurwerk rolt van de tafel op de grond en spuwt een rood-groen-blauwe steekvlam van vijftien, twintig meter de bosjes in. En niet voor het eerst deze ochtend. “Dat mag niet”, merkt Wolfswinkel droog op. “Als je geraakt wordt kan je naar de EHBO. Zeker met synthetische kleding is het leed niet te overzien.”

Omvallers
Bij de geluidsmeter meet NFI-onderzoeker Rikus Woortmeijer het aantal decibellen (maximaal 120). Ook noteert hij de windsnelheid en hoe lang het duurt eer het vuurwerk na het ontsteken afgaat. De gegevens worden nauwgezet bijgehouden en vormen straks de basis voor een besluit van de Inspectie om een partij wel of niet af te keuren, in beslag te nemen en proces-verbaal op te maken. “Deze partij gaat er uit”, zegt Wolfswinkel. “Wat een bagger zeg – de helft valt om.” Hij gaat de betreffende importeurs maandag direct bellen over de uitslag van dit onderzoek. De inspecteurs en het NFI weten genoeg.

Keurmerk
Negen jaar test het NFI vuurwerk voor de Inspectie Leefomgeving en Transport. Het vuurwerk dat de Vliegende Brigade Vuurwerk samen met het NFI onderzoekt, heeft in principe een Europees (CE-)keurmerk, vult Rikus Woortmeijer aan. Al het vuurwerk dat binnenkomt, moet aan deze normen voldoen. Toch wordt in Nederland nogmaals – steekproefsgewijs – getest door de Vliegende Brigade Vuurwerk. “We doen dat in elk geval met nieuwe artikelen, vuurwerk van de zwarte lijst en alle batches waarbij we twijfelen over de kwaliteit.”

Goedkopere lijnen
Het vuurwerk is dit jaar laat. De productie heeft in China 45 dagen stilgelegen wegens slecht weer. De Chinezen zijn de vele regels waaraan vuurwerk in Nederland moet voldoen, behoorlijk beu. Ze kunnen goedkoper en met minder eisen produceren voor de binnenlandse markt, Afrika en Rusland. “Nederland vinden ze lastig met alle regeltjes ”, legt Wolfswinkel uit. Om de verliezen te beperken, kopen importeurs goedkopere lijnen van mindere kwaliteit.

Goed fout
En daarover mogen de vuurwerkimporteurs zich binnenkort bij de Inspectie komen verantwoorden, zegt Arno van Dop. “Zij zeggen steeds dat onze testen niet deugen. Maar die zijn prima in orde. Nee, ze moeten het zoeken bij de producenten. De handwerkers die met een schepje op hun hurken het vuurwerk maken.” Want soms gaat het goed, soms gaat het goed fout.

 
R

Ronny Vos

Guest
Waarom wordt er over china zo minderwaardig gepraat.
Ja vuurwerk wordt in hokjes gemaakt,maar dit wist heel europa voordat ze CE gingen verplichten.

Goedkope kwaliteit?????

45dagen stilgelegen i.v.m met slecht weer???volgens mij was het weer juist goed,maar te warm.

Goed fout
En daarover mogen de vuurwerkimporteurs zich binnenkort bij de Inspectie komen verantwoorden, zegt Arno van Dop. “Zij zeggen steeds dat onze testen niet deugen. Maar die zijn prima in orde. Nee, ze moeten het zoeken bij de producenten. De handwerkers die met een schepje op hun hurken het vuurwerk maken.” Want soms gaat het goed, soms gaat het goed fout.

Wij zijn op gesprek geweest,maar dit was meer een mededeling van hun uit...zo gaat het en niet anders PUNT.

Waarom zij de testen die in china gedaan worden wel ok,en 26dagen later in nederland niet rara hoe kant dit.
 

genius

Registered User
En wat gaat er volgens het ILT / VROM gebeuren?

De enige boodschap die ze hadden is dat ze anders gaan handhaven. Maar dat verhaal heeft niks te maken met de manier van keuren. De vwv kwam alleen maar vertellen dat er te veel afgekeurd is. Veel vragen daarover kon je niet stellen. Het ging ze vooral om hun boodschap en dat je als importeur verantwoordelijk bent en blijft. Voor meer vragen moet je maar naar de beleidmakers gaan.
Met dit bericht willen ze blijkbaar doen doorschemeren dat de importeurs het er om doen? Goedkopere lijnen? Wat een onzin zeg! Ik ben vorige week zelf bij een testlab in China geweest. Dan zien die plaatjes hierboven er niet echt professioneel uit. En dan druk ik het nog zachtjes uit..
 
R

Ronny Vos

Guest
@genius,dat is nu het probleem I&M/I&lT hebben 1 labotorium in china bezocht en dat vonden hun maar niks,dan is volgens hun alle labs niks.
Nog een punt,ze testen het vuurwerk voordat het op de markt is gekomen,wie zegt dat je het op de markt zet?
Je kunt namelijk iets pas afkeuren wat al op de markt is.

Wij hebben al een gesprek gehad met LOM uit spanje die al ons vuurwerk keurt,en hun zeggen dat het illegaal is om een product te her testen wat al eens is goed gekeurd is.
En het verhaal dat jij als importeur je NoBo maar moet controleren kan al helemaal niet,waarom is anders een bedrijf dan een NoBo.

Nederland maakt het zo de importeurs niet makkelijk,ik denk zelf dat je vanaf dit jaar andere bedrijf constructies gaat krijgen.

Vreemde aan het gesprek was dat alleen afdeling handhaving erbij was en van beleid was er niemand en moeilijk vragen stellen was al helemaal niet mogelijk!!!!

Ook hebben alle importeurs nog steeds de stempel van invoer van verboden vuurwerk,volgens de directeur van handhaving!!!!!!
 

genius

Registered User
@ Ronny. Ik snap wat je bedoeld ja. Ze kijken heus niet verder dan de neus lang is.

Wel apart dat LOM dat zegt. In de richtlijn staat dat lidstaten moeten controleren of producten met recht het ce logo dragen. Dan wil ik wel eens weten of ze in NL volgens de richtlijn testen.
Dat vroeg ik bij dat gesprek ook nog. Arno zei dat zij minder streng keuren maar dat geloof ik dan niet.
Zelf de NoBo controleren lijkt mij de omgekeerde wereld. De overheid legt het de importeur op. Die investeerd in de CE. Dan mag je toch verwachten dat die zelfde overheid de importeur tegemoet komt als dat systeem faalt. Niet dus... Ik kreeg bij dat gesprek meer het idee dat de boodschap was: Jongens we gaan het jullie zo lastig mogelijk maken. Dan zullen we eens zien hoeveel importeurs er over blijven..
Die directeur handhaving had redelijk slappe argumenten trouwens bij de vragen die ze wel wilde beantwoorden..
 
R

Ronny Vos

Guest
@genius,ik heb een testrapport van het NFI gekregen van onze testen daar staan bevindingen in wie volgens LOM al niet kloppen en als je de windsnelheid bekijkt van die dag met deze snelheid mogen wij geen vuurwerk meer ontsteken en er wordt wel getest.

Het kan naar ons idee niet zo zijn dat een importeur een NoBo moet controleren of hun het werk goed doen,zelf denk ik dat alle importeurs moeten weigeren met het beschikbaar stellen van monsters aan VROM.

Ik zie persoonlijk ook niet een reden waarom LOM iets zal goedkeuren terwijl het fout is,welk belang hebben hun erbij? betalen moet je toch van de test afkeur of goedgekeurd.
 

Vavoom

Registered User
Klopt. Als iets CE gekeurd is (door een Europese NoBo) dan mag het niet nog eens gekeurd worden. Dat is ook waarvoor Duitsland met de BAM door Brussel op de vingers is getikt, als ik me niet vergis.

<knip>
Wij hebben al een gesprek gehad met LOM uit spanje die al ons vuurwerk keurt,en hun zeggen dat het illegaal is om een product te her testen wat al eens is goed gekeurd is.
En het verhaal dat jij als importeur je NoBo maar moet controleren kan al helemaal niet,waarom is anders een bedrijf dan een NoBo.
<knip>
 
Bovenaan