De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT)

Moontan

Moderator
Medewerker
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT)

Taken
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) houdt toezicht op de naleving van de regelgeving (zie ook toezicht op productveiligheid) over vuurwerk. De ILT heeft te maken met Europese en Nationale regelgeving (Vuurwerkbesluit). Ook op het transport en classificatie van vuurwerk houdt de ILT toezicht. Ten slotte is ook opsporing van niet toegestaan vuurwerk een taak van de ILT.

Toezicht op productveiligheid
Een andere belangrijke taak voor de ILT is het testen van consumentenvuurwerk (categorie 1, 2 en 3) op productveiligheid. Het meeste vuurwerk dat in Nederland tot ontbranding wordt gebracht komt uit China. Om de kwaliteit van het vuurwerk te beoordelen, worden er steekproefsgewijs vuurwerkartikelen getest. Er wordt beoordeeld of ze aan de productveiligheidseisen voldoen. Deze eisen zijn ondermeer gesteld in een Europese Verordening. Bij deze testen wordt onder andere gekeken naar de volgende zaken: samenstelling van het kruit, de hoeveelheid kruit, stabiliteit van het vuurwerkartikel, de schiethoek van vuurpijlen, het geluidsniveau van de vuurwerkartikelen, lontvertraging, blindgangers en het te laag ontsteken van de knallading van vuurpijlen.

Vuurwerk dat niet aan de wettelijke eisen voldoet, zal in overleg met het Openbaar Ministerie uit de handel genomen worden.


Toezicht meldingsplicht
Ook ziet de ILT toe op de naleving van de meldingsplicht betreffende het binnen en/of buiten het grondgebied van Nederland brengen van vuurwerk en het aan een ander ter beschikking stellen van vuurwerk. Deze handelingen moeten worden gemeld bij de ILT. Dit melden gaat middels de applicatie FLITS. Ook worden er het hele jaar door, maar met name aan het einde van het jaar, wegcontroles en controles bij de verkooppunten uitgevoerd door de ILT. Deze controles zijn erop gericht dat de consument veilig en legaal vuurwerk tot zijn beschikking krijgt. De ILT is een belangrijke partner in de handhavingsketen. Deze keten bestaat uit onder meer: politie, douane, provincie en buitenlandse instanties. De ILT probeert zoveel mogelijk met de ketenpartners samen te werken zodat de consument en de professionele toepasser veilig vuurwerk tot zijn beschikking heeft.

De ILT houdt ook toezicht op de Aangewezen Instantie (NOBO). Dit is een door de minister van Infrastructuur en Milieu aangewezen instantie die bevoegd is tot het uitvoeren van de conformiteitsbeoordelingsprocedure* (CE-Markering). Op de meeste producten die binnen de Europese Unie worden gebracht, is een CE-Markering aangebracht. Als een CE Markering is aanbracht dan kan de consument er vanuit gaan dat dit product voldoet aan de Europese regelgeving.

*De conformiteitsbeoordelingsprocedure is de procedure die de importeur moet doorlopen voordat hij een CE-markering op zijn vuurwerkartikel mag (laten) aanbrengen.

http://www.ilent.nl/onderwerpen/leefomgeving/risicovolle_stoffen/vuurwerk/
 

Moontan

Moderator
Medewerker
Vuurwerktoezicht in het najaar

In Nederland mogen niet-professionals in de laatste uren van het jaar en de eerste uren van het nieuwe jaar zelf vuurwerk afsteken. Dat doen zij in grote hoeveelheden. Dit heeft tot gevolg dat Nederland een enorme markt is voor zogenoemd consumentenvuurwerk. Het overgrote deel van het vuurwerk is afkomstig uit het buitenland.

Gevaarlijk illegaal vuurwerk
Daarnaast komt helaas ook gevaarlijk illegaal vuurwerk in handen van consumenten, dus zwaar vuurwerk dat absoluut niet bestemd is voor particulieren. Met grote risico’s voor de veiligheid van mensen en met grote kans op onnodige maatschappelijke kosten. Webshops in het buitenland spelen een grote rol in de levering van dit vuurwerk via de reguliere postdistributiekanalen.

Op grond van Europese en Nederlandse wet- en regelgeving is alles illegaal aan de handel in dat gevaarlijke vuurwerk: het bestellen ervan door de particulier, de verkoop door webshops, het transport en het afsteken. Door de grote explosiekracht van deze artikelen lopen niet alleen de afstekers en hun omgeving gevaar maar ook de werknemers van bijvoorbeeld de postpakketbedrijven.

Toezicht door ILT
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) oefent toezicht uit op de naleving van de wet- en regelgeving voor vuurwerk op basis van het Vuurwerkbesluit. Het doel van dit toezicht is het bevorderen van de veiligheid door tegen te gaan dat onveilig consumentenvuurwerk wordt verkocht en dat gevaarlijk illegaal vuurwerk in omloop komt. Veel vuurwerk wordt in China geproduceerd. Vuurwerkwebshops opereren vanuit Polen en andere Oosteuropese landen. Met de overheden van deze landen heeft Nederland afspraken gemaakt over strenger toezicht.

Samenwerking
De ILT werkt bij de aanpak van gevaarlijk illegaal vuurwerk samen met andere instanties, zoals de politie, de douane, de Taskforce Opsporing Bommenmakers Vuurwerk en VeiligheidNL. De Taskforce en VeiligheidNL voerden in het najaar van 2013 een actie om het bestellen van illegaal vuurwerk bij webshops te ontmoedigen. De ILT voerde weg- en grenscontroles uit om de invoer van dit vuurwerk tegen te gaan en stimuleerde postdistributiebedrijven tot strenge controle op verdachte pakketten.

Verantwoordelijkheid postpakketbedrijven
Zij hebben de mogelijkheden en de primaire verantwoordelijkheid voor het tegengaan van de illegale transporten van gevaarlijke stoffen via pakketpost. Zij brengen het vuurwerk daadwerkelijk Nederland binnen en het gaat door hun handen. De ILT vraagt de postpakketbedrijven daarom verdachte pakketten uit de circulatie te nemen en aan de ILT te melden. Brancheorganisatie TLN heeft toegezegd om de bedrijven op dit punt te stimuleren. De ILT ondersteunt daarbij. Zo werden bij veel postbedrijven gezamenlijk scans uitgevoerd, en deelden de ILT en de postpakketbedrijven informatie over webshops, verzenders en ontvangers. Ook informeert de inspectie het personeel van de bedrijven over de aard en risico’s van het vuurwerk zelf.

Illegale handel
Op grond van Europese en Nederlandse wet- en regelgeving is alles illegaal aan de handel in dat gevaarlijke vuurwerk: het bestellen ervan door de particulier, de verkoop door webshops, het transport en het afsteken. Door de grote explosiekracht van deze artikelen lopen niet alleen de afstekers en hun omgeving gevaar maar ook de werknemers van bijvoorbeeld de postpakketbedrijven.

Rol postpakketbedrijven
Centraal in de aanpak staan de postpakketbedrijven. Zij hebben de mogelijkheden en de primaire verantwoordelijkheid voor het tegengaan van de illegale transporten van gevaarlijke stoffen via pakketpost. Zij brengen het vuurwerk daadwerkelijk Nederland binnen en het gaat door hun handen. De ILT heeft de postpakketbedrijven daarom gevraagd verdachte pakketten uit de circulatie te nemen en aan de ILT te melden. Brancheorganisatie TLN heeft toegezegd om de bedrijven op dit punt te stimuleren. De ILT ondersteunt daarbij. Zo worden bij veel postbedrijven gezamenlijk scans uitgevoerd, en delen de ILT en de postpakketbedrijven informatie over webshops, verzenders en ontvangers. Ook informeert de inspectie het personeel van de bedrijven over de aard en risico’s van het vuurwerk zelf.

http://www.ilent.nl/onderwerpen/lee...ffen/vuurwerk/vuurwerktoezicht_in_het_najaar/
 
Bovenaan