Belgen: De bijzondere relatie van onze noorderburen met vuurwerk

The Cigarman

Moderator
Medewerker
De bijzondere relatie van onze noorderburen met vuurwerk: “Het is bij uitstek iets waarbij Nederlanders tegen elkaar kunnen opbieden”

Buitenland - Het eindejaar nadert met rasse schreden en de Nederlanders steken weer massaal de grens over om hun koffers op Belgisch grondgebied vol te laden met knalgoed. Maar waar komt die vuurwerkgekte vandaan? En waarom zit het schijnbaar in het Nederlandse DNA verweven? We vroegen het Irene Stengs (64), een Nederlandse expert op het gebied van antropologie en cultuur. “Het competitieve is belangrijk. Wie heeft de mooiste, schiet het hoogste en kan het hardste knallen?”

Ellen Goris

Irene Stengs is onderzoeker bij het Meertens Instituut, dat zich onder meer bezighoudt met onderzoek naar taal en cultuur in Nederland. Daarnaast is ze ook bijzonder hoogleraar bij de Vrije Universiteit Amsterdam waar ze werkt rond antropologie, rituelen en populaire cultuur. De geknipte persoon dus om de liefde van de Nederlanders voor vuurwerk te duiden.
IMG_9344.jpeg
Antropoloog Irene Stengs. — © Vrije Universiteit Amsterdam

De discussie over het al dan niet verbieden van vuurwerk speelt al decennia in Nederland. Hoewel er veel mensen te vinden zijn voor zo’n verbod, is het nog niet ingevoerd, behalve in 2020 en 2021 om ziekenhuizen tijdens de coronapandemie te ontlasten. Op 31 december 2023 is het afsteken van vuurwerk categorie twee toegestaan van 18 uur tot 1 januari 2 uur. Gemeenten hebben de mogelijkheid vuurwerkvrije zones in te stellen, waarbij het afsteken van vuurwerk strafbaar is. Sommige gemeenten zijn zelfs volledig vuurwerkvrij.

IMG_9345.jpg
Baarle-Hertog is al jaren erg in trek bij Nederlandse vuurwerkfanaten. — © Jef Matthee

Oeroude traditie

Hoogleraar Irene Stengs benadrukt dat de emotie rondom vuurwerk breder moet worden begrepen. “In zijn algemeenheid gaat het bijvoorbeeld over een culturele identiteitspolitiek die al langere tijd speelt, over sentimenten rondom tradities die ‘afgepakt’ worden. Dat is een breder gevoel dat bij een deel van de mensen leeft.” Naast de kleine groep vuurwerkliefhebbers ziet ze vuurwerk als een onderdeel van unruly tradities, vergelijkbaar met paasvuren en carbid schieten. Deze tradities hebben een ingewikkelde verhouding met regelgeving door overheden. Hun competitieve dimensie – meer, hoger, harder – maakt ze extra moeilijk om onder controle te houden.”

De discussie over de negatieve gevolgen van vuurwerk, zoals gewonden, vervuiling en dierenleed, maakt het debat emotioneel beladen volgens antropoloog Irene Stengs. “De enthousiastelingen voor vuurwerk hebben voor een deel het gevoel dat er iets wordt afgepakt, in dit geval een oude traditie. Dat is het argument dat in de strijd wordt gegooid: het is typisch Nederlands, het was er altijd.”

Het is een competitie

Volgens Irene is de liefde voor vuurwerk in Nederland nauw verbonden met het belang dat aan tradities wordt toegekend. “Vuurwerk is eigenlijk nog niet zo heel lang algemeen verkrijgbaar. Het is een soort teruggrijpen op een sentiment van oeroude tradities en rituelen. Rituelen hebben vrijwel altijd de neiging om steeds groter te worden. Dat komt omdat ze zich lenen voor competitie.” Vuurwerk is bij uitstek zo’n traditie waarbij mensen tegen elkaar op kunnen bieden.

Een interessant aspect van de vuurwerkcultuur in Nederland is de competitieve aard ervan. “Vergelijk het met verbranden van de kerstbomen of de vreugdevuren met Nieuwjaar. Zo’n vreugdevuur is iets van alle tijden, aan welk feest dat dan vastzit verschilt weleens in de loop der tijden. Over die vreugdevuren hebben we in Nederland al enorme discussies gehad.”

Irene illustreert het met de vreugdevuren van Scheveningen-Dorp en Duindorp, een populair spektakel tijdens de jaarwisseling. Het is een uit de hand gelopen traditie die al standhoudt sinds de jaren tachtig. Het concept is simpel: bouw het grootste vreugdevuur met paletten. Tijdens de jaarwisseling van 2018 en 2019 veroorzaakte een stevige wind een vonkenregen waardoor tientallen branden uitsloegen. De toren van Duindorp was liefst 41,4 meter hoog.

IMG_9346.jpg
Vreugdevuren Scheveningen & Duindorp. — © NOS

Bij vuurwerk zien we volgens Irene Stengs precies hetzelfde patroon. “Zo gaat het ook in de buurten waar je scheef wordt aangekeken als je niet van vuurwerk houdt. Wie daar woont, gaat dus voor de mooiste of de hoogste of de hardste. Die competitieve dimensie is heel belangrijk om te begrijpen waarom het aan het escaleren is. Op de Nieuwmarkt in Amsterdam hadden de cafés tot een aantal jaar geleden een competitie in het afsteken van de grootste en langste Chinese draakvlammen. Dat zijn van die enorme grote rotten met een eindknaller die echt mega is. Dat is tegen elkaar opboksen.”

Verbod op verkoop

In België kan het de weken, soms zelfs maanden, voor oudjaar druk zijn met vuurwerk kopende Nederlanders. Dat is simpelweg omdat in Nederland vuurwerk alleen verkocht mag worden de laatste drie dagen van het jaar op 29, 30 en 31 december. “In andere delen van Europa is dat beleid veel soepeler, zo ook in België. Vuurwerk kan daar altijd gekocht worden, en vooral veel eerder. Daarom zijn er dus mensen die speciaal de grens oversteken”, zegt Irene. “De diehards gaan erop uit, maar opnieuw, dat is maar een hele kleine groep in de Nederlandse samenleving. En er is een verschil tussen vuurwerk en vuurwerk. Wat er allemaal toegestaan is op het gebied van vuurwerk, dat is nog iets heel anders dan wat illegaal wordt gekocht en afgeschoten.”

IMG_9347.jpg
Vuurwerk op straat in Maasdam. — © Jeffrey Groeneweg

Volgens Irene is het dus te kort door de bocht om te zeggen: Nederlanders houden van vuurwerk. “Er bestaat niet zoiets als een volksaard waardoor Nederlanders allemaal van vuurwerk houden. Bovendien is er graag naar kijken iets anders dan het zelf willen afsteken.”

Volgens haar wordt vuurwerk ook niet specifiek alleen in Nederland gewaardeerd. “Het is wel opwindend, en dat begrijp ik ook, om vuurwerk af te steken. Er schuilt een pyromaan in de meesten van ons. Het spectaculaire van vuurwerk heeft een effect op bijna alle mensen, niet alleen bij Nederlanders. Het is algemeen sensationeel en daarom is een vuurwerkshow ook vrijwel overal ter wereld populair.”

Bron: https://m.gva.be/cnt/dmf20231222_953...IHrF1hfw%3D%3D
 

Schuim

Moderator
Medewerker
Oke, leuk stuk.. Maaaar...

Ik steek mijn vuurwerk niet af omdat ik er een kick of stijve pik van krijg omdat ik de buurman overtref.. (Dan moet ik shells gaan schieten..)
Ik wil die lucht gewoon vol met kleuren zien.. en wel de mooiste!

The sky is my canvas..

Je tuurlijk krijg ik nog wel een kick als het een extra goede beuk heeft of oorverdovende schreeuw, maar dat is een extra dimensie aan het effect.

Ik zeg het ook wel is met het licht en geluidswerk.
Het licht is de 3e dimensie, je kan gaan staan met een onversterkte band onder een paar TL balken maar dan mis je echt wel wat.
Gooi daar het geluid bij zodat het mooi vol wat, en het licht is de kerst op de taart. Het onderbouwen van de thema's.

Een Mascleta is ook niet alleen maar knallen.
Het is de opbouw, het gebruik van kleine extra's details, opbouwend naar een slotstuk.
Je weet wel, zoals we dat al eeuwen doen met (klassieke)muziek.

En dat geld ook voor andere niet freaks die ik ken en die vuurwerk afsteken.
Die willen over het algemeen gewoon een spektakelstuk aanschouwen.
 

AWG

Registered User
antropoloog is (voor mij) als een theoloog die zelf nergens in geloofd

het observeert het bestudeert het kent alle ins en outs (of denkt die te kennen)
kent daar eigenschappen, kenmerken etc aan toe , trekt conclusies voor duiding, maar mist de ervaring zelf.
van een afstand wordt wel even bekeken en beschouwd hoe ''dat volk'' denkt.
zonder de zielenroerselen te kennen van elk persoon.

kerstboomfikkies op een strand en carbietschieten in de polders, en dan heb je je conclusies over hoe het werkt?
het gaat helemaal niet om wie de beste is, vaker wel dan niet iedereen helpt mekaar daar voor dat soort dingen voor een eindresultaat.
in dit geval een grote fik of een dikke doffe knal.

het heeft ook niet echt te maken met pyromanie, zoals schuim al zegt: ik wil de lucht vol kleuren zien.

maargoed prestigieuze universiteit dan wordt je wel serieus genomen..
geknipt of verknipt ik denk er het mijne van.
 
Bovenaan