Aanpak van Duits vuurwerk

Vinnie

FPM Kalender Beheer
Medewerker
Aanpak van Duits vuurwerk
01-01-2006

31 DECEMBER 2005 - LOCHEM - De politie waarschuwt tegen het afsteken van uit Duitsland afkomstig vuurwerk. Dat vindt in steeds grotere hoeveelheden zijn weg naar onder andere de Achterhoek en de Graafschap. De reden is simpel: in Duitsland zijn de regels minder streng, daar ligt het spul nog gewoon in de supermarkt. Bovendien is de keuze in met name het wat zwaardere knalwerk er groter. En ook niet onbelangrijk: vuurwerk is er goedkoper. Maar Duits vuurwerk is in ons land vaak verboden. En de politie zal streng optreden tegen degenen die het desondanks gebruiken.

Weinig Nederlanders weten dat Duits vuurwerk heel vaak niet voldoet aan de Nederlandse veiligheidseisen. Zo moet de gebruiksaanwijzing en waarschuwing op de verpakking ook in de Nederlandse taal vermeld zijn. Verder is van belang dat naam én adres van de in ons land gevestigde importeur vermeld staan. Vaak is dat niet het geval.

Onder meer in de Achterhoek houden drie regionale milieuteams zich bezig met de opsporing van illegaal vuurwerk. ‘We voeren geen gerichte acties uit, maar als we het vermoeden hebben dat mensen vuurwerk in Duitsland hebben gekocht gaan we controleren’, zegt politieman Henk Beumer van het milieuteam. Het vuurwerk dat niet aan de Nederlandse eisen voldoet, wordt in beslag genomen.

Toch prijst warenhuis Real uit het Duitse Bocholt en Rhede in advertenties in Nederland zijn vuurwerk aan. Maar het openbaar ministerie heeft de strijd aangebonden tegen illegaal vuurwerk en de aanbieders daarvan. ‘Als je willens en wetens illegaal vuurwerk aanprijst dan staat daar een gevangenisstraf op tot zes jaar. In principe is deze adverteerder strafbaar. Het probleem is alleen dat het een Duitse ondernemer is’, zegt Mischa Tol van het functioneel parket van het OM. ‘Vuurwerk heeft wel onze prioriteit. We zetten in op het voorkomen en tenietdoen van gevaarlijke situaties. Het vergt te veel tijd en onderzoek om er achter te komen of deze Duitse ondernemer strafbaar is.’
 
Bovenaan