[2007] Het feest der feesten

P

poziloc

Guest
Het feest der feesten
Door Wouter Scheepstra
Geplaatst op vrijdag 16 februari 2007 om 09:58

Het openbare leven in Valencia staat medio maart stil. De reden: Las Fallas, één van de grootste feesten van Spanje.

Het winnende beeld van vorig jaar koste 600.000 euro. Het ging zonder pardon in vlammen op. Net zoals al die andere poppen van hout en papier-maché op andere plekken in Valencia. De vuren zijn het slotstuk van Las Fallas, een enorm feest waarmee de lente wordt ingeluid.

Inzamelen
Van 15 tot en met 19 maart is het weer zo ver. Maar Valencia leeft er al maanden naartoe, of eigenlijk, het hele jaar. In totaal zijn er 380 buurtverenigingen die geld inzamelen voor hun zogenoemde fallas. Dit zijn de eerder genoemde poppen, bijvoorbeeld van sprookjesachtige figuren of bekende Spanjaarden en internationale persoonlijkheden die op de hak genomen worden. Maar er gebeurt meer dan alleen de vuren. Zo wordt er elke dag een enorm (knal)vuurwerk afgestoken én is er een parade waarin honderdduizend mannen en vrouwen in klederdracht meelopen. Om nog maar te zwijgen over de openluchtconcerten, straatfeesten, kookwedstrijden.

335255133an.png


Koningin
En exposities. De Koningin van Las Fallas 2007 (de Fallera Major) Marta Reglero Mangada opende er afgelopen zaterdag eentje. Ze is nu al een beroemdheid in de streek. Haar voorgangers worden veelal soapies of presenteren televisieshows. In totaal bezoekt Reglero Mangada in een paar maanden tijd achthonderd bijeenkomsten, vaak meerdere op een dag. En of ze niet moe wordt van het lachen? “Nee hoor, haha. Bovendien: mijn lach is volkomen natuurlijk.”
 

Mr_Mascleta

Registered User
Re: Het feest der feesten

Las Fallas is voor alle duidelijkheid het grootste feest van Spanje, tevens ook het duurste. Zo rond de 40 miljoen euries wordt er ieder jaar aan dit feest besteed. Neem alleen maar de Fallas en tel dit bij elkaar op. Valencia wordt ook tegenwoordig de 3 stad van spanje genoemd, alhoewel er wel twijfels zijn want men zegt dat Valencia rijker is als Barcelona.
 
Bovenaan