Enschedeër verdacht van leveren 36.000 kilo illegaal vuurwerk

Moontan

Moderator
Medewerker
Enschedeër verdacht van leveren 36.000 kilo illegaal vuurwerk

Een 38-jarige man uit Enschede wordt ervan verdacht dat hij zo’n 36.000 kilo illegaal vuurwerk heeft geleverd aan handelaren uit Emmen en Ter Apel. Het ging om zwaar vuurwerk als lawinepijlen, flowerbeds en nitraatbommen. Dat bleek dinsdag in de rechtbank in Assen.
De man stond samen met een man uit Emmen en twee Ter Apelers terecht voor de vuurwerkhandel. De vier mannen werden in 2012 na uitgebreid onderzoek opgepakt. De Enschedeër ontkent zijn betrokkenheid bij de Drentse zaak.

Tukker XXL
De man had een vuurwerkbedrijf in Enschede en werd in 2012 ook opgepakt op verdenking van illegale handel in Overijssel vanuit dat – inmiddels failliete – bedrijf. Hij zou onder meer grote partijen vuurwerk hebben geleverd aan klanten in Nijverdal, Losser en Haaksbergen. Het vuurwerk had opvallende namen als 'Tukker Terror', 'Tukker XXL' en 'Deep Space'.

De Drentse en de Overijsselse zaak staan volgens de officier van justitie los van elkaar, maar worden wel tegelijk aan de rechtbank voorgelegd. In de Drentse zaak bleek na anonieme tips en uitgebreid politieonderzoek dat er in het najaar van 2012 meerdere vuurwerktransporten per vrachtwagen vanuit Duitsland naar Emmen plaatsvonden.

Bunker
Begin november volgde de politie een vrachtwagen naar Duitsland. De chauffeur reed naar een opslagbunker met vuurwerk. Die bunker was eigendom van de man uit Enschede. Op de terugweg hield de Koninklijke Marechaussee de vrachtwagen bij de Drentse grens aan: in de wagen lag bijna 8000 kilo aan illegaal vuurwerk.

In de loods in Emmen, waar steeds vuurwerk naartoe werd gebracht, vond de politie ruim 24.000 kilo vuurwerk en in Ter Apel werd nog eens 4000 kilo gevonden. Al dit vuurwerk is volgens het Openbaar Ministerie afkomstig uit de Duitse bunker van de Enschedeër.

'Helemaal klaar met vuurwerkhandel'
Woensdag buigt de rechtbank zich over de Overijsselse zaak. Daarin is de Enschedeër de enige verdachte. Hij liet dinsdag al weten helemaal klaar te zijn met de vuurwerkhandel. Hij wil weer in de zorgsector aan de slag, waar hij ook vandaan komt. "Dat moet ook wel, want ik heb Chinese vuurwerkleveranciers op mijn nek die ik nog moet betalen", aldus de man. Hij heeft tonnen schuld overgehouden aan het faillissement van zijn vuurwerkbedrijf.
Woensdag komt de officier van justitie met zijn strafeis tegen alle verdachten.

http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?cat=1&nid=232395&_ga=1.110240517.1683553137.1449091783
 

Moontan

Moderator
Medewerker
Gevangenisstraffen geëist tegen vuurwerk transporteurs

ASSEN - Het Openbaar Ministerie heeft vandaag in de rechtbank in Assen gevangenisstraffen tot drie jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk, geëist tegen in totaal vijf verdachten vanwege (betrokkenheid bij) grootschalige handel in illegaal vuurwerk. De verdachten hebben in de periode van september 2012 tot en met 27 november 2012 zeker vijf maal grote hoeveelheden professioneel vuurwerk uit Duitsland naar Nederland getransporteerd.
“Zij deden dit om het in ons land te verkopen aan niet-professionele afnemers, met alle gevaren van dien”, zei de officier op zitting: “Een groot deel van het vuurwerk was massa-explosief : Dat wil zeggen dat wanneer één stuk ontbrandt, de hele partij in één keer mee ontploft.”

Werkwijze verdachten
Het onderzoek door de politie en de opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT-IOD) startte in maart 2012. De doorzoekingen vonden plaats op 27 november 2012. Er werd ruim 28.000 kilo professioneel vuurwerk aangetroffen, waarvan 24.500 kilo was opgeslagen in een bedrijfsloods in Emmen en iets meer dan 4.000 kilo in een zeecontainer achter een boerderij in Ter Apel.

Uit het onderzoek blijkt dat een 38-jarige verdachte uit Enschede, eigenaar van een legale vuurwerkhandel, het zware professionele vuurwerk leverde aan een 28-jarige handelaar uit Emmen en een 40-jarige handelaar uit ter Apel. Zij verkochten het zware vuurwerk door aan niet-professionele afnemers. Die gaven na betaling hun autosleutels af, waarna de verdachten zorgden dat het illegale vuurwerk op een andere plek in hun auto geladen werd. Daarna konden de afnemers hun, met illegaal vuurwerk gevulde, auto weer ophalen. De verdachten deden dit om de opslaglocatie van het illegale vuurwerk geheim te houden.

Enorme gevaarzetting
De officier van justitie laakte op zitting het gedrag van de verdachten: “zij dachten alleen aan de eigen verdiensten en niet aan de gevaarzetting.”
Dat terwijl zij de gevaren van het illegale, massa-explosieve vuurwerk kennen of hadden moeten kennen, want een deel van de verdachten is ook betrokken bij legale vuurwerkhandel: “De verdachten hadden moeten weten wat er kan gebeuren wanneer het in handen komt van onwetende vervoerders en niet-professionele afstekers.”Daarnaast was er geen vergunning afgegeven om op de locaties in Emmen en Ter Apel -in welke nabijheid ook mensen en dieren verbleven- vuurwerk op te slaan. De opslagplaatsen voldeden niet aan de daarvoor geldende wettelijke bepalingen en waren bijvoorbeeld niet voorzien van een automatische sprinklerinstallatie of andere blusvoorzieningen. Ook waren de bewaarplaatsen niet brandwerend en bevond de loods met het vuurwerk in Emmen zich op nog geen 100 meter afstand van het bedrijventerrein industriepark EMMTEC te Emmen, waar chemische bedrijven zijn gevestigd.

Geëiste straffen
De officier eiste tegen de 28-jarige man uit Emmen een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk: “Hij werd door medeverdachten aangewezen als één van de bazen.”
Tegen zijn 50-jarige vader eiste de officier een jaar gevangenisstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk, vanwege verboden vuurwapenbezit. Tegen de man uit Enschede eiste de officier een gevangenisstraf van twee jaar –waarvan zes maanden voorwaardelijk: “Hij leverde het illegale vuurwerk en heeft het voorzien van onjuiste etiketten”.
Tegen zijn bedrijf eiste de officier een geldboete van 15.000 euro.
Tegen de 40-jarige handelaar uit ter Apel eiste de officier twee jaar gevangenisstraf- waarvan zes maanden voorwaardelijk. Een 50-jarige man uit ter Apel haalde het vuurwerk op uit Duitsland, zo blijkt uit onderzoek. Hij hoorde een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van zes maanden tegen zich eisen.

Misdaad mag niet lonen
Het OM wil dat de handelaren uit Emmen en Ter Apel in totaal 31.050 euro terugbetalen, omdat misdaad niet mag lonen. Als het aan het OM ligt, moet het vuurwerkbedrijf uit Enschede 23.000 euro terugbetalen. Op zitting werd de ontnemingsvordering aanhangig gemaakt.

http://www.transport-online.nl/site/66334/gevangenisstraffen-geeist-tegen-vuurwerk-transporteurs/
 

Moontan

Moderator
Medewerker
Emmer vuurwerkverdachten: 'Meneer X' organiseerde alles

ASSEN/EMMEN - Niet zij, maar ene 'meneer X' was de grote man achter de handel in illegaal vuurwerk. Dat verklaarden Sjoerd W. (29) uit Emmen en Marvin M. (41) uit Ter Apel, die zich dinsdag voor de rechtbank in Assen moesten verantwoorden voor handel in en bezit van 36.000 kilo verboden zwaar vuurwerk in 2012. Wie meneer X is, wilden beide mannen niet zeggen.

Op 3 november 2012 onderschepte de Koninklijke Marechaussee een vrachtwagen met daarin 8000 kilo vuurwerk, die vanuit Duitsland bij Zwartemeer de grens overstak. De 51-jarige chauffeur uit Ter Apel werd opgepakt. Hij verklaarde dat hij wel vaker zulke ritjes had gemaakt. Hij moest het in opdracht van Marvin M. ophalen bij een Duitse opslagbunker van de 38-jarige Jozef C. uit Enschede en leverde het af bij een loods aan de Bokslootdwarsweg in Emmen.

De politie was na tips al in 2011 een onderzoek gestart naar de illegale vuurwerkhandel. Zo kwamen Sjoerd W. en zijn vader Tinus (51) in beeld. Bij hen zou je illegaal vuurwerk kunnen kopen. Na de vondst in de vrachtwagen zette de politie een undercover-agent in die W. junior benaderde voor illegaal vuurwerk. Via hem en Marvin M. kocht de undercover-agent in totaal 900 kilo illegaal vuurwerk. Het ging om lawinepijlen, flowerbeds, vlinders en nitraatbommen.

Eind november hield de politie M., vader en zoon W. en Overijsseler K. aan. Bij invallen in de loods aan de Bokslootdwarsweg en in een container in Ter Apel werd in totaal 28.000 kilo verboden vuurwerk gevonden. Dat vader W. met de vuurwerkhandel te maken had, heeft het Openbaar Ministerie niet hard kunnen maken. Hij staat daarom alleen terecht voor het bezit van drie revolvers en zo'n 200 patronen, die de politie vond bij invallen in zijn huis en het metaalbedrijf van hem en zijn zoon in Nieuw-Dordrecht.

Voor het wapenbezit eiste de officier van justitie een jaar cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk tegen Tinus W. De Emmenaar beriep zich op zijn zwijgrecht. Zoon Sjoerd, die een legale vuurwerkhandel drijft, gaf toe dat hij wel eens een illegale bestelling aan 'meneer X' doorgaf, maar dat was het dan ook. Marvin M. zei dat hij wel eens wat had geleverd. Enschedeër Jozef K. heeft met de hele zaak niks te maken, zegt hij. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt juist hem ervan al het vuurwerk dat in beslag genomen is te hebben geleverd vanuit zijn bunker.

De Enschedeër wordt ook nog verdacht van illegale handel in Overijssel. Over die zaak buigt de rechtbank zich vandaag. Daarna komt het OM met strafeisen tegen hem, W. junior, de vrachtwagenchauffeur en Marvin M.

Marvin M. heeft overigens meer op zijn kerfstok. Hij werd zondag 22 november opgepakt voor poging tot doodslag op zijn ex-vrouw in Wijster. Ook zou hij haar nieuwe vriend ernstig hebben mishandeld. De vrouw belandde in het ziekenhuis. M. was die zondag net een week vrij, nadat hij 22 maanden celstraf uitzat voor drugshandel in Duitsland. Hij wilde zijn kinderen weer zien en ging daarom naar Wijster, was het enige dat hij er in de rechtszaal over kwijt wilde.


http://www.dvhn.nl/nieuws/drenthe/emmer-vuurwerkverdachten-meneer-x-organiseerde-alles-13368263.html
 

Moontan

Moderator
Medewerker
Het is duidelijk dat het hier om Royal Fireworks gaat.
Ik vraag mij af of bovenstaande berichtgeving gevolgen heeft voor de continuiteit van het vuurwerkbedrijf.
 

heartworm

FPM Kalender Beheer
Medewerker
Ik neem aan van wel. Als Jozef C. straks 1,5 jaar moet vastzitten wel in elk geval, maar dat is nog niet zeker.
 

Moontan

Moderator
Medewerker
Ik neem aan van wel. Als Jozef C. straks 1,5 jaar moet vastzitten wel in elk geval, maar dat is nog niet zeker.

In het eerste artikel geeft hij aan klaar te zijn met de vuurwerkhandel en dat hij een baan zoekt in de zorgsector.
We kijken wel wat er gaat gebeuren.
 

Dim

Product Beheer
Medewerker
De uitspraak zou gewoon op internet te vinden moeten zijn. Worden meestal geplubliceerd en anders doet de media dat wel.
 
Bovenaan