Negatief Vuurwerkverbod steekt kop weer op in Breda: ‘Slecht voor het milieu? Valt best mee’

Datum: 13-03-2024
Bron: BN DeStem
Link: https://www.bndestem.nl/breda/vuurwe...-mee~a77e8ccf/

BREDA - Als het aan de fracties van GroenLinks en Partij voor de Dieren ligt komt er in Breda tijdens de jaarwisseling een vuurwerkverbod. Het debat moet nog beginnen, maar nu laten de tegenstanders van zo’n verbod al weten wat ze er van vinden: ,,Dit is betutteling.”

Kapotte ogen, brandwonden, omvangrijke luchtvervuiling , gewonde hulpverleners, dierenleed en heel veel kosten. Ali El Kadourri (GroenLinks) en Tristan Schonis (Partij voor de Dieren) hoeven er niet van te worden overtuigd dat vuurwerk nadelen met zich meebrengt.
Daarom willen de twee raadsleden dat er in Breda al tijdens de komende jaarwisseling een verbod op particulier vuurwerk komt. Met een zogeheten bespreeknotitie proberen ze hun collega-politici zover te krijgen dat ook zij met dat voorstel akkoord gaan.

Begin er niet aan
Dit stuk moet nog worden besproken, maar nu melden tegenstanders van zo’n verbod zich al. De stichting VuurwerkCheck en Het Vuurwerk Liefhebbers Verbond (HVLV) namelijk al enkele ‘kanttekeningen’ naar de volksvertegenwoordiging gestuurd. Hun boodschap: begin er niet aan.

De voorzitters van de belangenorganisaties, Frans Köhler en Jeffrey Peters, wijzen er om te beginnen op dat er rond de jaarwisseling zo’n 105 miljoen euro wordt omgezet aan siervuurwerk. Daarmee wordt volgens hen aangetoond dat het nog steeds gaat om een ‘diepgewortelde traditie’.

Dat dit geld beter aan andere dingen dan aan vuurwerk kan worden besteed vinden Köhler en Peters een ‘vorm van betutteling’: ,,De burger is heel goed in staat om zelf te bepalen waar geld aan wordt uitgegeven.”

Zeer tijdelijk
In hun bespreeknotitie wijzen El Kadourri en Schonis op de grote milieuschade die door vuurwerk wordt veroorzaakt. Volgens VuurwerkCheck en HVLV valt dat wel mee: ,,De piek in luchtvervuiling is zeer tijdelijk.” Tegen acht uur ’s morgens zou de situatie alweer zijn ‘genormaliseerd’.

Het fijnstof dat vrijkomt bevat volgens de vuurwerklobby speciale metaalzouten. Die binden zich aan water en verdwijnen ‘voor een groot deel’ in het riool. Verder wordt het gebruik van plastic ‘al maximaal teruggedrongen’. De CO2-uitstoot van productie en vervoer wordt voor een ‘steeds groter deel’ gecompenseerd.

Naar boven afgerond
Wat Köhler en Peters met name dwars zit is dat El Kadourri en Schonis geen actuele cijfers gebruiken. De cijfers die wél worden gebruikt zouden ‘ruim naar boven zijn afgerond’. Verder benadrukken ze dat schade en verwondingen voornamelijk worden veroorzaakt door illegaal vuurwerk.

Als het aan de fracties van GroenLinks en Partij voor de Dieren ligt, wordt hoe dan ook onderzocht hoe een ‘jaarwisseling zonder consumentenvuurwerk tot een succes kan worden gemaakt’.
 
Alsof we met z'n allen naar een paar sterretjes gaan staan kijken omdat die clubjes van de vrije uitloop komkommer en scharrelsla dat zo graag willen. Ik ben helemaal klaar met dat gezeik en die betutteling. Altijd maar roepen dat alles verboden moet worden wat ze zelf niet leuk vinden al leunend op loze argumenten die iedereen zo onderuit zou kunnen halen maar ondertussen wordt de media daar helemaal geil van en gebruiken ze die informatie zonder zelf onderzoek te doen naar de betrouwbaarheid daarvan.

Helaas leven we in een tijd dat iedereen wordt geacht op z'n tenen te lopen en vooral maar niet op de veel te lange tenen van een of andere zelfbenoemde minderheid te trappen. En als zo'n clubje vraagt om een platform om te gaan lopen roeptoeteren worden ze met open armen ontvangen om overal een pleidooi te kunnen houden om weer een poging te doen om iets voor een grote groep te verzieken 🤮.
 

firewire

Registered User
Waar maak je je druk om. Leef je leven. Al komt er een algeheel verbod in heel Europa, stoken doe ik toch wel. :cool:
Kan wel zijn, maar de sfeer, gezelligheid en het gevoel bij onze O&N viering is dan wel onterecht om zeep geholpen door die drammende woke droeftoeters die @Knettermans bedoelt.

Het gaat erom dat ze niks anders doen dan verzieken en irriteren met hun gedram zonder écht iets zinvols te bereiken.
Je leven leven terwijl je dagelijks wordt doodgegooid met dat klimaat crisis gedram
zoals bijvoorbeeld Extinction Rebellion die niet veel verder komt dan het volkomen kansloos blokkeren van de Ring A10, terwijl dat een Ring van bijv Bangladesh, Pakistan of Turkije had moeten zijn, kan zonder oogkleppen op, heel frustrerend zijn…
 

Dennis010

Registered User
Iets met leeftijd denk ik. Op een gegeven moment ben je wel klaar met je druk maken om dingen waar je toch geen invloed op hebt.
 

magnolia

Registered User
Deze discussie is al jaren lang het zelfde liedje geworden.
Steeds weer die zelfde argumenten voor en steeds weer die zelfde argumenten tegen.
Het schiet niet op zo .:sleep:
Hou nou eens op je zin door te willen drammen . Er is immers juist niet op jullie gestemd GroenLinks en partij voor de dieren :sneaky:
 
  • Like
Reactions: Z@P

Z@P

Registered User
“Laten we niet vergeten dat er al veel verboden is. En dit gaat alleen maar over het afsteken van vuurwerk voor acht uur per jaar”,

Hoppa ik bestel nog wat!!!



 
Bovenaan