John en Anjo hadden 330 kilo vuurwerk in huis, nu moeten ze eruit

The Cigarman

Moderator
Medewerker
john-en-anjo-hadden-330-kilo-vuurwerk-in-huis-nu-moeten-ze-eruit.jpg


John en Anjo (61) hadden veel te veel vuurwerk in huis, nu moeten ze huurhuis uit

In de woning van John en Anjo in Elst werd vorig jaar een grote hoeveelheid vuurwerk gevonden. John (61) werd gearresteerd. Hij en zijn vrouw Anjo (61) moeten nu na 38 jaar hun huurhuis uit. Maar ze hebben beiden een slechte gezondheid en kunnen door de negatieve verklaring van de woningbouwvereniging niet elders een huis huren. ,,We kunnen toch niet naar een daklozenopvang?’’

Eerst terug naar 18 december 2023. Een agent met een huiszoekingsvevel op zak belde aan. Hij wilde de woning onderzoeken, omdat er een vermoeden is dat er gevaarlijke stoffen in de woning aanwezig zijn. Bij de achtertuin staat nog een agent, voor het geval er iemand de benen wil nemen.

Te veel vuurwerk
De politieagent wordt binnengelaten en treft bij zijn huiszoeking zo'n 330 kilogram vuurwerk. Terwijl bij particulieren maar maximaal 25 kilo vuurwerk mag worden opgeslagen.

John moet gelijk mee naar het politiebureau, en mocht anderhalve dag de cel in.

De politie, Explosieven Opruimingsdienst Defensie, brandweer en voor de zekerheid een ambulance worden ingeschakeld,ook Anjo het huis uit. De hele dag is een team bezig het huis over hoop te halen en het aangetroffen vuurwerk in te laden.

Volgens John was het voornamelijk regulier consumentenvuurwerk en voor een deel om professioneel vuurwerk. John is geen handelaar, maar een echte vuurwerk liefhebber. ,,Het was allemaal bedoeld voor eigen gebruik." Maa dat hij illegaal bezig was, wist hij eigenlijk wel.

Maar nu raken John en Anjo waarschijnlijk niet alleen hun huis kwijt. John staat nog een mogelijke celstraf van zes tot negen maanden te wachten.

De burgemeester van Overbetuwe, Patricia Hoytink-Roubos, laat een aantal dagen na de vuurwerkvondst weten dat ze het niet noodzakelijk vindt de woning dan al te sluiten. Het (tijdelijk) afgrendelen van een woning is namelijk in dit soort gevallen niet ongebruikelijk. Wel krijgen John en Anjo van de gemeente te horen dat als ze binnen twee jaar nog een keer de fout in gaan, ze een boete kunnen krijgen van 22.500 euro en dat er periodieke controles volgen.


Politie komt hem op spoor
John had het vuurwerk gekocht bij verschillende winkels. Het contact met een verkoper verliep via WhatsApp en zo is de politie hem op het spoor gekomen. De politie onderzocht vanuit Rotterdam de handel in illegaal vuurwerk. Agenten deden een inval in een vuurwerkwinkel en namen allerlei apparatuur mee. Een paar dagen later stonden ze ineens voor de deur bij John en Anjo, midden in de woonwijk in Elst.

Tweeënhalve week na de inval plofte dus die brief van de woningbouwvereniging op de mat. Ze moeten voor 15 januari hun huis uit, Vivare. Ze kunnen het beste zelf hun huur opzeggen, wordt hen geadviseerd. Doen ze dat niet, dan schakelt Vivare een advocaat in. Dat gebeurt, want John en Anjo kunnen geen kant op, zeggen ze.

De negatieve verhuurdersverklaring betekent dat ze niet kunnen huren bij andere woningbouwcorporaties en veelal ook niet bij particuliere verhuurders. In de brief van Vivare die op 5 januari is verstuurd is te lezen: ‘Wij vermelden dat er criminele activiteiten hebben plaatsgevonden in de woning’.

Dit kan niet waar zijn, dachten we. We verliezen na 38 jaar ons huis. We hebben nooit problemen veroorzaakt, maar nu staan we machteloos.”

Met een broze gezondheid op straat
Extra vervelend is de situatie voor Anjo en John vanwege hun gezondheid, zeggen ze. ,,Ik heb reuma”, vertelt Anjo. ,,En ik heb steunkousen die ik met behulp van een machine aantrek, daar heb ik elektriciteit voor nodig.” En John heeft moeite met ademhalen. ,,Daarom slaap ik ’s nachts met een apneu-apparaat.” Ook daar is elektriciteit voor nodig. ,,En ik heb een nekhernia, waar ik dit jaar een gevaarlijke operatie voor moet ondergaan. Waar moet ik dan revalideren? Dat kan niet als we op straat komen te staan.”

John: ,,Ik heb uit wanhoop zelfs de burgemeester gebeld. Die liet via een woordvoerder weten dat ze het heel vervelend voor ons vindt, maar dat zij daar niet over gaat. Dat is aan Vivare.’’

Een woordvoerder van Vivare meldt per e-mail dat vermeende daders ‘vrijwel altijd eerst de kans wordt gegeven om zelf het huurcontract op te zeggen en met stille trom te vertrekken. Dit scheelt veel juridische kosten en gedoe’. Want die zijn voor de huurders.

Ook ontbindt Vivare niet zomaar een huurcontract, zegt de woordvoerder, maar er wordt op drugs en vuurwerk een zerotolerancebeleid gevoerd.

Ontploffingsgevaar is enorm
Dat Vivare niet in gesprek is gegaan met John en Anjo, spreekt de woordvoerder tegen. ‘Er zijn juist meerdere gesprekken gevoerd. Dat dit niet de gewenste uitkomst heeft gehad voor de huurders, zal kloppen. Uiteraard begrijpt Vivare dat de huurders deze situatie als zeer vervelend ervaren. Dit geldt voor Vivare net zo goed: het brand- en ontploffingsgevaar van 330 kilo vuurwerk is enorm. Dit had volledig verkeerd af kunnen lopen. Buren en buurtgenoten zijn ongewild in gevaar gekomen. Vivare neemt dit hoog op en daarom zijn we gekomen tot dit besluit.’

Volgens John en Anjo hebben ze nog nooit face to face met iemand van Vivare mogen spreken. Op 13 februari stuurden ze zelfs een ‘smeekbrief’ of ze er álsjeblieft samen mondeling uit kunnen komen. Daarop kregen ze als antwoord dat dat mag, maar dat het standpunt van Vivare niet zal veranderen. Toch gaan ze nog in gesprek.

John en Anjo snappen het besluit van Vivare om hen uit huis te zetten niet. ,,Misschien wil Vivare een voorbeeld stellen?” vraagt Anjo zich af. ,,Maar geef ons met die verhuurdersverklaring, dan in ieder geval de mogelijkheid om ons leven in een ander huis op te pakken.”

Reacties uit de buurt
Al zouden ze liever in hun eigen buurt blijven wonen. ,,Vanuit die buurt krijgen we ook alleen maar steunbetuigingen en hopen ze dat we ons huis mogen houden”, zegt John.

Wanneer de rechtszaken over de uithuiszetting en het opslaan van het vuurwerk zijn, is nog niet bekend.

Bron: https://www.gelderlander.nl/overbet...en-ze-eruit-twee-dagen-lang-gehuild~a1324893/
 

bridge

Bronzen Member
Ik heb zelf enkele malen in zo een zaak de huurder bijgestaan. De rechtspraak is helaas niet erg gunstig. Zijn hele trieste zaken. Het civiele recht kan erg hard zijn. Men volgt gewoon dezelfde lijn als bij hennepkwekerij in huis.
 
  • Like
Reactions: Z@P

Z@P

Registered User
330 kilo is behoorlijk wat maar om mensen echt keihard op straat te zetten gaat mij te ver. Zeker als het om consumenten vuurwerk gaat, ik vind 300 kilo NL cakes een ander verhaal als 300 kilo cobras en shells.
 
Bovenaan