Straatverlichting

Verlichting tijdens Fallas.

Tijdens Fallas kan je ook genieten van prachtige verlichting in de straten. Uiteraard gaat het dan niet om creatief gebruik van straatverlichting/lantaarnpalen, maar om echte ‘kunstwerken’! Er is zelfs een heuse competitie aan verbonden.

Fallas kent naast een competitie voor alle ‘poppen’ dus ook een competitie voor de verlichting. Het is echter wel zo dat de meeste Falla’s (de wijk/straat dus in dit geval) bijna al hun geld in hun poppen steken en dus nauwelijks of geen geld overhouden om in prachtige straatverlichting te steken. Verwacht dus ook niet dat de complete stad prachtig verlicht is, dat niet. De meeste en zeker mooiste verlichting vind je in de wijk Ruzafa (ook wel gespeld als Russafa).

Falla Sueca – Literato Azorin 2011.

In die wijk, Ruzafa, zijn er met name 2 Falla’s die al jarenlang een hevige strijd voeren met elkaar, om verkozen te worden tot winnaar in de categorie “verlichting”. In tegenstelling tot de meeste Falla’s, is de verlichting hier geen sluitpost of overbodige luxe, maar gaat er een zeer groot stuk van het budget in. Het resultaat mag er dan ook wezen en het resulteert dan ook altijd in 2 prachtige kunstwerken van licht.

De Falla met de grootste reputatie in deze nog vrij nieuwe Fallas traditie, is toch zeker wel Falla Sueca –Literato Azorin, gelegen in de straat Calle Sueca. Bijna alle overwinningen de laatste jaren staan op naam van deze Falla, echter in 2010 hebben ze toch een onverwachte nederlaag geleden. Hoe dan ook, Falla Sueca – Literato Azorin staat echter elk jaar garant voor een gigantisch bouwwerk met een fantastische verlichting.
[nggallery id=3]
Om een idee te geven over wat aantallen wat betreft verlichting:
Aantal LED-lampjes: 228.784
Aantal micro (gloei)lampjes: 147.200
Aantal overige (gloei)lampjes: 30.132
Vooraanzicht: 20 x 18 meter
Lengte: 110 meter

De belangrijkste uitdager, en in 2010 dus ook onverwachte winnaar, is Falla Cuba – Literato Azorin, gelegen in de straat Calle Cuba. Ook “Cuba’s” projecten zijn de laatste jaren steevast gigantische kunstwerken en dus ook niet zonder resultaat 2010. Een paar gegevens van Falla Cuba – Literato Azorin:

Falla Cuba – Literato Azorin 2011.
Aantal lampjes: (meer dan) 750.000
Budget: € 172.000

Ondanks dat deze 2 Falla’s  toch wel ‘buitencategorie’ zijn wat verlichting betreft, en ook verreweg het grootste zijn, is er echter nog genoeg andere mooie verlichting te zien in de wijk Ruzafa. Maak dan ook een keer op je gemak op een avond tijdens Fallas, een keer rustig een wandeling door de gezellige wijk Ruzafa en bekijk alle mooie verlichting en poppen die er te zien zijn. Het is zeker de moeite waard!