La Mascletá

Een unieke vorm van vuurwerk schieten, de Mascletà. Een zeer luidruchtig aanwezige vuurwerkshow, welke onlosmakelijk verbonden is met Las Fallas. Ontstaan in de regio Valencia en tot op de dag van vandaag nog steeds vrijwel uitsluitend geschoten in diezelfde regio.

Wie voor het eerst een Mascletà op film ziet, begrijpt wellicht erg weinig van de series knallen en andere effecten. Sterker nog, misschien lijkt het soms zelfs wel een totale chaos. Het tegendeel is echter waar, een Mascletà kent juist een zeer specifieke en vaste opbouw. Maar om te begrijpen wat een Mascletà inhoud en welk geweld er bij vrijkomt, moet je hem daadwerkelijk in het echt meemaken. Een Mascletà zie of hoor je namelijk niet….. Je BELEEFT een Mascletà!

Echter, om een Mascletà een beetje te kunnen doorgronden en te kunnen ‘lezen’ is wat kennis en uitleg natuurlijk wel zo prettig. Nou kan ik wel een poging doen om hier een uitleg te geven hoe een Mascletà opgebouwd is, maar dat zou een vergeefse poging zijn…… Het is namelijk al een keer gedaan en beter en uitgebreider dan ik ooit zou kunnen! Ons gewaardeerde forumlid Mr_Mascleta heeft op het forum een prachtig en duidelijk stuk hierover geschreven, waar ik je dan ook graag naar doorverwijs:http://www.freakpyromaniacs.com/forum/fallas-de-valencia-algemeen/11753-la-mascleta-la-sinfonia-del-ruido.html

Ook voor de mensen die tot nu toe een Mascletà alleen op film hebben gezien een erg leerzaam stuk om te lezen, om beter te begrijpen wat er nou allemaal te zien is.

[nggallery id=17]

Mocht je uiteindelijk, na het zien van tientallen Mascletàs op film, daadwerkelijk een Mascletà gaan beleven tijdens Las Fallas, dan is het ook wel handig om te weten waar, wanneer en hoe laat je overal moet zijn!

De meest prominente en tevens grootste Mascletàs, zijn degene die van 1 t/m 19 maart, elke middag op het stadhuisplein, Plaza del Ayuntamiento, om 14.00 uur stipt. Houdt er rekening mee dat je, zeker de laatste week van Fallas, ruim op tijd aanwezig bent. Als je een kwartiertje van tevoren aan komt lopen, ben je toch echt te laat en sta je ergens halverwege een zijstraat. Zeker als je een goede plaats wilt (dus zo vooraan mogelijk) moet je toch wel ongeveer 1,5 uur van tevoren aanwezig zijn.

Ondanks de drukte hangt er altijd wel een ontspannen sfeer. Iedereen is in afwachting tot de Mascletà om 14.00u begint. Meestal gaat een half uurtje van tevoren al de muziek aan op het plein, wat voor nog iets meer typische Valenciaanse sfeer zorgt. Om 13.50u gaat de eerste salute de lucht in, om aan te kondigen dat de Mascletà er aan
zit te komen. 5 minuten later volgt met een harde klap de 2de salute. Langzaam beginnen de Valencianos al een beetje onrustiger te worden. Een paar minuten voor twee uur gaat de muziek uit, langzaam zwelt dat het gejoel en gefluit van de ongeduldige Valencianen aan. Uiteindelijk, om 14.00 uur vragen de Fallera Mayor en de Fallera Mayor Infantil gezamenlijk aan de heren pyrotechnici om de Mascletà te beginnen: “Señor pirotecnic…. pot començar la Mascletà!”

En wat er dan volgt…. Tja, dat kan je het beste zelf een keer gaan beleven!

[vimeo clip_id=”21567981″ height=”” width=”640″]

[vimeo clip_id=”10431988″ height=”” width=”640″]

Maar tijdens Fallas zijn er nog ontzettend veel meer Mascletàs te zien! Die op het plein mogen dan de grootste zijn, dat neemt niet weg dat de straatmascletàs ook snoeihard kunnen gaan! Zeker gezien het feit dat ze vaak in smalle straten, tussen hoge gebouwen hangen, maakt het een beleving opzich. Ook sta je er meestal stukken dichterbij, soms bijna letterlijk met je neus erboven op. Voor de salutes op het plein grote kooi verplicht? Welnee, in de straten kan dat best met een paar ‘bouwhekken’ en een lintje hier en daar. Spektakel is hoe dan ook verzekerd!

[nggallery id=16]

Het is dan ook zeker de moeite waard om tijdens Fallas een paar mooie straatmascletàs mee te pakken. De meeste kun je vinden op 17 en met name 18 maart, in straten door heel de stad. Het is echter wel zo dat deze Mascletàs wel vaak op of rond dezelfde tijd gaan als die op het plein, je zal dus soms keuzes moeten maken. Het loont ook vaak de moeite om halverwege de ochtend een rondje door ‘jouw buurt’ te lopen en alvast te kijken waar de Mascletàs opgebouwd worden. Vraag desnoods in je beste Spaans aan  de heren die erbij staan hoe laat hij gaat. Pin je echter nooit 100% vast op een tijd van een straatmascletà, want een bepaald tijdstip kan heeeeel rekbaar zijn. Wat wel vaak gebeurd is dat als er meerdere Mascletàs in dezelfde buurt zijn, dat er gewacht wordt op elkaar en dat ze na elkaar ontstoken worden. Probeer er dus altijd achter te komen wat de volgorde is, zodoende kan je dan soms 3 Mascletàs achter elkaar meepakken als je een beetje doorloopt.

[vimeo clip_id=”3819558″ height=”” width=”640″]

Dan is er ook nog een straatmascletà die in een compleet andere categorie valt. Veel kom je ze niet tegen, maar als er een keer eentje hangt/staat, laat je dan niet verleiden om hem over te slaan, ook al ziet hij er nog zo schattig en onschuldig uit! De meeste Valencia gangers die al eens geweest zijn en er al eens één gezien hebben, weten dan al dat ik het heb over de Mascletà Miniatura, of Mini Mascletà voor kort.

Lage Mascletà lijnen, vaak op niet meer dan een meter hoog, met daarin schattige kleine truenos. Vaak geflankeerd door prachtige ‘miniatuur’ motiertjes met echte losse shelletjes. Dit zijn vaak mortiertjes die nauwelijks groter zijn dan de knal singleshots zoals wij ze in Nederland kennen, maar dan met allemaal uiteenlopende effecten, zoals mines, fluiters en uiteraard ook salutes, zei het wel hele kleine! Ondanks dat een miniatura zo schattig oogt, kunnen ze verschrikkelijk hard gaan, zeker als het in een mooie straat met hoge gebouwen aan beide kanten staat! Ook de opbouw (in termen van ritmes en vaste elementen) is ook gelijk aan die van een grote Mascletà, maar dan met wat kleinere producten.

[nggallery id=15]

Bij een wat minder authentieke miniatura willen de mortiertjes nog wel eens vervangen worden door blokjes/cakes. Echter ook dan nog blijft een miniatura zeker de moeite waard om een keer meegemaakt te hebben.

Al dat Mascletà geweld blijft echter niet beperkt tot overdags, ook in de avond zijn ze nog te vinden.  Logischerwijs heet het dan een Mascletà Nocturna. Dit is vaak een prachtig samenkomen van de ‘soorten’ vuurwerk: het knal en het sier vuurwerk. Nocturna’s kenmerkingen zich door een Mascletà gecombineerd met siervuurwerk. Dit levert daardoor een hard en heftig als evenwel een kleurijk spektakel op. Het is dan ook niet gewoon dat als je een nocturna bekijkt, dat naast de blokken en kleurrijke mines, ook de nodige siershells omhoog gaan, soms op maar enkele (tientallen) meters.

De nocturna’s zijn er in wat minder grote getalen, maar ze zijn meestal zeker de moeite waard om er naar eentje te zoeken.

[vimeo clip_id=”21570031″ height=”” width=”640″]

Dan blijft er nog één soort Mascletà over die nog niet voorbij gekomen. De Mascletà Manual, de hand(matige) Mascletà. Een Mascletà waar niet van tevoren alle trueno’s aan lijnen zijn geknoopt, maar waar een hele groep mannen (en af en toe ook nog wel eens een vrouw) op een rij gaan staan met een hoop trueno’s in de buurt, die allemaal handmatig aangestoken worden (met aansteeklont) en dan weggeworpen worden (liefst wel allemaal in dezelfde richting!). Heel erg basic, maar dichter kan je er nauwelijks met je neus opzitten! Vaak wordt een Manual dan nog afgesloten met een paar Traca’s of met een paar sier of knalblokken.

Wil je een mooi voorbeeld van een Mascletà Manual, zoek dan eens op het forum naar de films van de Manual die FPM altijd schiet/verzorgd bij Falla Bicicleta elk jaar!

[vimeo clip_id=”3108452″ height=”” width=”640″]