La Crida

La Crida, oftewel: het begin van Las Fallas! De Crida is namelijk de openingsceremonie van het feest/festival. Eigenlijk is openingsdag beter van toepassing, want de activiteiten beperken zich namelijk niet alleen tot de openingsceremonie die ’s avonds plaats vindt. De Crida vindt altijd plaats op de laatste zondag van februari.

De dag begint namelijk al vroeg, zeer vroeg voor Valenciaanse begrippen. Vanaf ongeveer 06.30 uur (juist! In de ochtend dus….) verzamelen de diverse leden van de falla’s/casals. De verzamelplaats is voor de kerk van het San Juan Hospital (Calle del Trinquete de Caballeros/Plaza de San Vicente Ferrer). Daar worden dan de doosjes Tró de Bac (zie hoofdstuk Despertà) uitgedeeld aan Falleros (leden van de Casal Faller) die zich van tevoren in hebben geschreven. In 2010 waren dit in totaal 4000 doosjes met in totaal 300.000(!) Tró de Bac, verdeeld over 2000 mensen. Het hele ‘circus’ verplaatst zich dan naar Calle de La Paz, vanaf waar de Despertà begint om 07.30 uur. Via Calle de La Paz en Calle de San Vicente de Màrtir trekt de hele stoet luidruchtig naar Plaza del Ayuntamiento waar de Despertà afgesloten wordt met een Mascletá. Voor de mensen die actief deelgenomen hebben aan de Despertà is er na afloop warme chocolademelk en croissants.

[vimeo clip_id=”3096254″ height=”” width=”640″]

Na het onmisbare begin van de dag van La Crida, is het volgende punt wat op de agenda staat een muzikaal samenkomen op Plaza del Ayuntamiento. Hier komen elk jaar honderden muzikanten verdeeld over meerdere bands/muziekgroepen op af (de aantallen verschillen per jaar).  Vanaf ongeveer 13.00 uur trekken de diverse groepen al spelend, vanaf Plaza de La Virgen richting Plaza del Ayuntamiento. Daar aangekomen wordt gezamenlijk de passodoble (traditioneel lied) ‘El Fallero’ gespeeld, waarna nog enkele ceremoniële handelingen worden verricht.

Om 14.00 uur zullen de Fallera Mayor de Valencia en de Fallera Mayor Infantil de Valencia, zoals de traditie het voorschrijft, de (hoofd) pyrotechnicus vragen de Mascletá te starten. Een volwaardige Mascletá, geschoten vanuit de kooi op Plaza del Ayuntamiento, te vergelijken met de Mascletas zoals ze van 1 t/m 19 maart elke middag om 14.00 uur geschoten worden.

’s Avonds vindt dan ook daadwerkelijk de openingsceremonie van Las Fallas plaats: La Crida! Om 20.00 uur start bij Torres de Serranos de ceremonie, waarbij de Falleras (inclusief beide Corte de Honor), vertegenwoordigers van de stad Valencia (waaronder uiteraard de burgemeester) en vertegenwoordigers van Junta Central Fallera (centrale Fallas commissie) samen het middelpunt vormen. Dit alles op een podium, opgebouwd voor de Torres de Serranos (oude stadspoort met 2 grote torens), welke in combinatie met een geweldige belichting, een prachtig plaatje vormen. Zo’n 60.000 Valencianen (in 2010) volgen de ceremonie, die beëindigd  wordt met het Himno de Valencia (Valenciaans volkslied) en het volkslied van Spanje. De ceremonie wordt uiteindelijk afgesloten met, hoe kan het ook anders in Valencia, vuurwerk! Er wordt een korte Castillo (siershow) geschoten, vlakbij de Torres de Serranos.

[vimeo clip_id=”3122352″ height=”” width=”640″]

De officiële Fallas delegatie (welke ook op het podium stond) trekt daarna nog richting la Real Basílica de la “Mare de Deu dels Desamparats” (is Cathedraal) waar nog een korte traditionele ceremonie afgehandeld wordt, dit gebeurd echter achter gesloten deuren voor het grote publiek.