Falla en Casal

Het begrip Falla kent in Valencia velen gebruiken. Het festival heet Fallas, een beeld is een Falla en ook de ‘wijkvereniging’ is een Falla. Uit de context blijkt vaak dan waar ze het precies over hebben. Gelukkig werkt dit ook als je het woord ‘Falla’ in een Nederlandse text gebruikt; de context laat meestal wel zien waarover er precies gepraat wordt.

Als we bijvoorbeeld praten over ‘Falla Sueca – Literato Azorin’ dan hebben we het over de ‘wijkvereniging’, ook wel ‘comissió fallera’ genaamd. De naam ‘comissió fallera’, of simpelweg falla, wordt vaak afgeleid van het kruispunt van 2 straten waar ze zitten. Zo heb je bijvoorbeeld “Falla Almirante Cardoso – Conde Altea” welke zijn naam ontleent aan de kruising van de straten ‘Calle del Almirante Cardoso’ en ‘Calle del Conde de Altea’.

Een comissió fallera/fallas comité regelt alle dingen voor een falla. Van het financieren en laten bouwen van de pop, tot het eigen programma tijdens fallas. De leden van de comissió betalen elke maand een bedrag voor hun lidmaatschap, waardoor ze gerechtigd zijn om deel te nemen aan tal van activiteiten, competities en vieringen, gedurende het hele jaar.

De opbouw van een commissie is vrij simpel: Er is een gekozen voorzitter, eindverantwoordelijke voor de commissies ideeën en acties. De voorzitter wijst op zijn beurt een raad van vice-voorzitters, een secretaris, een accountant en een man die de financiën beheert en uiteindelijk ook nog een groep ‘vertegenwoordigers’ die zich bezig houden met de diverse werkgebieden.

Je kunt ook gewoon lid zijn van de comissió fallera, zonder een bestuursfunctie te hoeven vervullen. Zeker voor de jongere leden is dit vaak het geval. Zolang je maar lidmaatschapskosten betaald, ben je in ieder geval onderdeel van ‘de familie’. Vervul je echter wel een bestuursfunctie, dan doe je dat helemaal vrijwillig. Alle tijd en moeite die je er in steekt zijn onbetaald en zijn puur en alleen ten gunste van de falla en het feest.

En mannelijk lid van de commisió fallera wordt een fallero genoemd.

Uiteraard kunnen ook vrouwen lid worden van de fallas commissie. Een vrouwelijk lid wordt dan ook wel een fallera genoemd. Elk jaar kiest de commissie dan ook een vertegenwoordigster voor hun falla uit, de Fallera Mayor. Zij is de vertegenwoordigster en gezicht voor dat fallas jaar. De rest van de falleras maken dan deel uit van het ‘Corte de Honor’, welke haar bijstaan tijdens de Fallas week.

Naast een volwassenen commissie heeft elke falla ook een kinder commissie, welke vertegenwoordigd worden door hun eigen “Fallera Mayor Infantil”.

Op dit moment zijn er ondertussen meer dan 400 fallas comités/comissions faller in de stad Valencia en een gelijk aantal verspreid in de regio Valencia.

Buiten de ‘wijk commissies’ met hun eigen activiteiten, kent Fallas ook nog een overkoepelend orgaan; de Junta Central Fallera of kortweg JCF. Zij centrale ‘commissie’ die alle algemene Fallas vieringen plannen en regelen en alles zo goed mogelijk begeleiden en toezicht houden op de ‘lokale’ commissies. De officiële website van de JCF is www.fallas.com, waar alle officiële mededelingen geplaatst worden en vaak interessante informatie te lezen is over het festival.

Enkele foto’s van de Falla (Casal) waar FPM mee bevriend is. Falla99 en Falla Bicicleta
[nggallery id=19]