Zwaarder siervuurwerk door maas in wet

Moontan

Moderator
Medewerker
Zwaarder siervuurwerk door maas in wet

Leeuwarden | Extreem en zwaar vuurwerk. Daarmee adverteren verschillende vuurwerkhandelaren dit jaar. Er blijkt zwaarder siervuurwerk in omloop dan voorgaande jaren. Twee slimme vuurwerkimporteurs hebben in het nieuwe vuurwerkbesluit, dat in juli inging, een maas in de wet ontdekt.

Door te combineren met sierelementen als de fontein en de mijn is er in totaal meer kruit te verwerken in een zogenoemde cakebox: in de afzonderlijke tubes mag 25 in plaats van vijftien gram. Zo is dit jaar bijvoorbeeld de Shockwave verkrijgbaar, een pot met 500 gram kruit. Dat vuurwerk heeft in de advertenties de onderkop ‘extreme fireworks’ gekregen.

Woordvoerder Anne van der Vliet van de Inspectie Leefomgeving en Transport is niet gelukkig met de ontwikkeling, maar wil niet spreken van een verwarrende situatie. ,,Dit mág van de wet, maar het is erg ruim omgaan met de regels. Het is erg zwaar vuurwerk en je moet je afvragen of je dit moet willen.”
Volgens vuurwerkinspecteur Arno van Dop was vóór het nieuw genomen vuurwerkbesluit een dergelijke combinatie ook al te maken. ,,Het is een legale toepassing. Juridisch kun je hier niks aan doen.” Of de wet aangepast wordt, betwijfelt Van Dop. Al zal dat zeker het geval zijn als er ongelukken gebeuren. ,,Maar dit vuurwerk voldoet aan de normen. De claim is dat het veel zwaarder is, maar dat is vooral ook een goede verkooptruc. Aan de andere kant is het inderdaad zo dat meer kruit meer risico met zich meebrengt.”

Volgens Gerrit Hoekstra van Mega Vuurwerk is er zelfs legaal siervuurwerk te krijgen met tubes met vijftig gram kruit. Hij zegt de enige in Fryslân te zijn die dit aanbiedt.
Dit jaar is er meer versoepeld voor de vuurwerkhandel. Zo mogen consumenten voortaan een zak met 25 kilo vuurwerk afnemen in plaats van tien kilo en mogen handelaren vijfhonderd in plaats van 250 kilo achter de toonbank bewaren.

Soms wordt vuurwerk uit verkoopmotieven ook gevaarlijker voorgesteld dan het is. ,,Dat vuurwerk lijkt precies op illegaal vuurwerk, maar is gewoon legaal”, zegt Jos Rurenga van de Stunthal. De inspectie bevestigt dat. Die is daar niet blij mee, omdat mensen hierdoor hun vertrouwen in vuurwerketiketten kwijtraken.

De inspectie heeft voor het begin van de vuurwerkverkoop 32 transporten gecontroleerd. In acht gevallen werd illegaal of niet bij de importeur aangemeld vuurwerk aangetroffen. Uit steekproeven van de inspectie is verder gebleken dat 18 procent van het legale vuurwerk niet aan de eisen voldoet en eigenlijk te gevaarlijk is om te worden verkocht.

http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=62581
 
Bovenaan