Weduwen vuurwerkramp slepen Staat voor rechter

Moontan

Moderator
Medewerker
Weduwen vuurwerkramp slepen Staat voor rechter

De vrouwen van de brandweermannen die omkwamen bij de vuurwerkramp in Enschede, slepen de Staat voor de rechter. Ze eisen inzage in een geheim politierapport met daarin forse kritiek op het politieonderzoek naar de oorzaak van de tragedie.

Volgende week is het vijftien jaar geleden dat bij de allesverwoestende explosies van vuurwerkopslag SE Fireworks 23 mensen de dood vonden, bijna duizend gewonden vielen en een complete wijk van de kaart werd gevaagd. Ondanks talloze politieonderzoeken is de vraag over het allereerste vlammetje altijd een raadsel gebleven.

De brandweerweduwen eisen opheldering en hebben daarvoor een advocaat in de arm genomen. „We willen dat de onderste steen boven komt. Het deksel moet eindelijk maar eens van deze doofpot”, zegt Mathilde van der Molen. Martin de Witte begint een gerechtelijke procedure, waarin hij de Staat op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur wil dwingen opening van zaken te geven. Maar ook begint hij een apart getuigenverhoor, waarin de hoofdrolspelers onder ede worden gehoord.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/24018229/__Voor_rechter_om_vuurwerkramp__.html
 

Moontan

Moderator
Medewerker
Strijd om 'verdwenen rapport' over vuurwerkramp Enschede

Advocaat Martin de Witte opent de jacht op een nog niet openbaar stuk over het politieonderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede. Dat rapport zou aantonen dat er grote fouten zijn gemaakt, die door de rijksrecherche zouden zijn weggepoetst. De Witte wil onder meer de hoofdrolspelers van de ramp onder ede laten horen bij de rechtbank.

Al eerder hebben twee ex-rechercheurs, betrokken bij het ramp- onderzoek, tevergeefs getracht via de rechtbank het stuk boven tafel te krijgen. De rechter heeft dat meerdere keren afgewezen.

De Amersfoortse advocaat De Witte gaat het nu opnieuw proberen, in opdracht van nabestaanden van vier omgekomen brandweerlieden. Hij zal - net als de ex-rechercheurs - een beroep doen op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB). Maar hij mikt daar niet meer alleen op, gezien de eerdere uitspraken van de rechter.

Tegelijk gaat hij via getuigenverhoren proberen de inhoud van het stuk boven water te krijgen. De Witte wil politiefunctionarissen van destijds oproepen, maar mogelijk ook nog toenmalige werknemers van het ontplofte S.E. Fireworks en de directeuren. De Witte verwacht daar veel van. ,,Ik ben er van overtuigd dat er mensen rondlopen die meer weten over wat er die dag is gebeurd."

Functioneren TOL-team
Waar het om draait is een rapport van Bureau Interne Zaken (BIZ) van de politie Gelderland-Midden. BIZ lichtte destijds het functioneren door van het zogenaamde TOL-team, dat de ramp onderzocht. BIZ vermoedde dat er strafbare feiten zijn gepleegd onder de grote druk om de ramp op te lossen. Er zou onder meer bewijsmateriaal gemanipuleerd zijn om per se André de Vries als brandstichter achter de tralies te krijgen. Daardoor zou er geen serieus onderzoek meer gedaan zijn naar een mogelijk bedrijfsongeluk als oorzaak. De Vries is later in hoger beroep vrijgesproken.

Toen BIZ met die verdenking naar buiten kwam, werd het team van het onderzoek gehaald. De Rijksrecherche nam het over. Die concludeerde uiteindelijk dat er niets aan de hand was. Tot woede van de leden van het BIZ-team. Uit de boezem van dat team kwam toen een pittig rapport over het onderzoek van de Rijksrecherche. Dat zou destijds aan toenmalig burgemeester Jan Mans zijn overhandigd en daarna zijn verdwenen.

http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederla...enen-rapport-over-vuurwerkramp-Enschede.dhtml
 

Moontan

Moderator
Medewerker
“Vuurwerkramp is een doofpotaffaire, rapport verdween in diepe la”

Nabestaanden van de vuurwerkramp op 13 mei 2000 hebben een advocaat in de arm genomen om openheid van zaken af te dwingen. Nooit werd duidelijk hoe de eerste vlam ontstond. Een politierapport verdween onder het tapijt.

Waterdicht bewijs over hoe de brand ontstond, werd nooit geleverd. Ondanks speciale politieteams, onderzoeken van de Rijksrecherche en agenten ‘van buiten’ om de schijn van een doofpotaffaire te voorkomen.

Oud-rechercheurs Jan Paalman en Charl de Roy van Zuydewijn moesten na de ramp opstappen. Ze waren buitenspel gezet door de korpsleiding omdat ze het hadden gewaagd kritiek te uiten op de manier waarop de politie zich volledig richtte op verdachte André de Vries. Mede door hun inzet werd De Vries vrijgesproken, maar het tweetal werd gedumpt.

Ze bleven als privédetectives verder speuren en kregen tot aan de Raad van State nul op het rekest. De hoogste bestuursrechter oordeelde dat de minister van Justitie de stukken niet openbaar hoeft te maken omdat door openbaarmaking de Staat onevenredig kon worden benadeeld.

De directie van SE Fireworks ontkende altijd dat er op de dag van de vuurwerkramp werd gewerkt, maar getuigen maken melding van een demonstratie die 13 mei 2000 uit de hand zou lopen met een kettingreactie van explosies tot gevolg.

De nabestaanden willen ook weten wat er staat in een rapport dat al jaren angstvallig geheim wordt gehouden door Justitie. Een rapport van de Rijksrecherche, waarin werd geconcludeerd dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd door rechercheurs, werd gekraakt door een ander politieteam.

De leider van dat kritische onderzoek, Jan de Bruin, emigreerde jaren geleden naar Zweden en zou in ruil voor geld een spreekverbod hebben gekregen. Oud-minister Opstelten van Justitie zei na een nieuw onderzoek in 2010 dat Enschede maar eens moest leren leven met de ramp.

http://www.ninefornews.nl/vuurwerkramp-is-een-doofpotaffaire-rapport-verdween-in-diepe-la/
 

GMP82

Zilveren Member
Tja wat moet je hier nu nog van zeggen.
Dat het stinkt mag overduidelijk zijn.
Ook dat het tot op de allerhoogste niveaus geblokkeerd wordt.
En zo zal het vermoedelijk blijven.

Mocht er ooit nog eens iets naar buiten komen, zul je je altijd blijven afvragen of dat dan wel de waarheid is, of de zoveelste leugen.
 
Bovenaan