Vuurwerkzaak Hilversum opnieuw voor de rechter

Moontan

Moderator
Medewerker
Vuurwerkzaak Hilversum opnieuw voor de rechter

HILVERSUM - Het was dinsdag een mooie zomerse dag, maar toch boog de Utrechtse bestuursrechtbank zich over vuurwerk met Oud en Nieuw. Aan de orde was de zogenaamde 'bodemprocedure' over het verbod op vuurwerk dat de gemeente Hilversum afgelopen jaarwisseling in een deel van het centrum had willen introduceren.

Het college van burgemeester en wethouders besloot afgelopen december om het afsteken van vuurwerk in een deel van het centrum te verbieden. Het ging vooral om straten met veel horecagelegenheden, maakten woordvoerders dinsdag bij de rechter nog maar eens duidelijk.

De combinatie van veel jongeren, drank en vuurwerk was volgens de gemeente vragen om problemen. Vuurwerkhandelaar Witbaard, wiens winkel direct naast de vuurwerkvrije sector ligt, stapte daarop naar de rechter. Hij is bang dat hij, door alle onduidelijkheid, veel minder vuurwerk gaat verkopen. En in ieder geval zullen de bewoners van de vuurwerkvrije zone niet meer bij hem kopen, omdat ze de pijlen niet meer voor de deur kunnen afschieten, stelde hij. 'Je nodigt mensen bij je uit voor oliebollen, champagne en gaat vervolgens wat vuurwerk afsteken. Dan ga je niet een paar straten verder lopen om daar je pijlen af te schieten', hield hij de rechter voor.

In december had de voorzieningenrechter in een versnelde procedure besloten dat Hilversum het verbod moest intrekken. Volgens de wet kan alleen de burgemeester beslissen over kwesties over openbare orde en veiligheid, terwijl het Hilversumse verbod was ingesteld door het college, concludeerde de rechter.

Volgens de gemeentewoordvoerders was die uitspraak niet alleen teleurstellend voor Hilversum zelf, maar ook voor een hoop andere gemeentes die een soortgelijk verbod wilden opleggen. Daarom kijken die gemeentes ook met belangstelling uit naar de uitspraak in de bodemprocedure van dinsdag, aldus de Hilversummers.

Witbaard wees er dinsdag op dat er al veel regels zijn om overlast of problemen door vuurwerk te voorkomen. Daarnaast vond hij dat regels rond eventuele verboden niet door gemeentes zouden moeten worden gemaakt, maar door de landelijke overheid.

Maar de woordvoerders stelden dat juist gemeentes goed in staat zijn een 'gebiedsverbod' te handhaven. Volgens hen is het college wel bevoegd om het verbod op te leggen, omdat de burgemeester vooral in acute situaties beslissingen moet nemen over openbare orde en veiligheid.

Daarvan is hier geen sprake, dit is juist 'lange-termijn-beleid' waarover het college wel besluiten kan nemen, stelden ze.

De rechtbank doet uitspraak over zes weken.


http://www.dichtbij.nl/t-gooi/regio...rkzaak-hilversum-opnieuw-voor-de-rechter.aspx
 
Bovenaan