Vuurwerkhandelaar uit Roderesch hoeft niets te betalen aan de Staat

Moontan

Moderator
Medewerker
Vuurwerkhandelaar uit Roderesch hoeft niets te betalen aan de Staat

RODERESCH/LEEUWARDEN - Vuurwerkhandelaar Henk B. uit Roderesch hoeft geen 115.000 euro te betalen aan de Staat.

Dat heeft het Gerechtshof in Leeuwarden bepaald.

Niet bewezen
Het OM wilde dat B. de 115.000 euro zou betalen, omdat hij dat bedrag zou hebben verdiend met de handel in zwaar illegaal vuurwerk. Maar dat is volgens het Hof niet te bewijzen.

In de cel
Henk B. werd in december nog veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar. Ook moet hij een eerder opgelegde voorwaardelijke celstraf van tien maanden uitzitten.

http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/vuurwerkhandelaar-uit-roderesch-hoeft-niets-te-betalen-aan-staat
 

heartworm

FPM Kalender Beheer
Medewerker
Bron: Dagblad van het Noorden.

Henk Brink uit Roderesch, de ongekroonde koning van het illegale vuurwerk in Noord-Nederland, is overleden. Hij werd 71 jaar.

‘Henkie Beatle’, zo werd hij genoemd vanwege zijn wilde haardos, vierde afgelopen donderdag zijn 71ste verjaardag. Een dag later overleed hij in het Martini Ziekenhuis in Groningen.

Brink deed in zwaar en vooral illegaal vuurwerk en maakte daar geen geheim van. Meerdere keren werd hij veroordeeld. Na het uitzitten van zijn straf pakte hij de draad gewoon weer op. Onverbeterlijk en recht door zee als hij was.

En de straffen die hij kreeg waren niet mals. De laatste keer moest hij 3,5 jaar de cel in. Tijdens een van de zittingen voor de Asser rechtbank vroeg de rechter hem op de man af wat hij, indien hij zou worden veroordeeld, na zijn straf ging doen. ,,Gewoon doorgaan met de handel in illegaal vuurwerk’’, zei hij zonder blikken of blozen.

Eerlijk, dat wel, maar precies het antwoord dat de rechter niet wilde horen. Berouw en spijt doen het veel beter in de rechtszaal. ,,Hij was een man die snel iets zei en deed dat niet altijd even verstandig’’, zegt Meindert Doornbos, de Asser advocaat van Brink.

De laatste jaren verwaarloosde Brink zichzelf en dat kwam zijn gezondheid niet ten goede. ,,Hij had geen onderdak, althans, niet het onderdak dat hij wilde. Daarom sliep hij geregeld in een auto’’, laat zijn zoon Michel weten.

Vrijdag, daags na zijn verjaardag, werd hij opgenomen in het Martini Ziekenhuis. Longontsteking, zo werd gedacht. ,,Hij kreeg een antibioticakuur. ‘s Avonds laat besloot hij een stukje te gaan wandelen. Hij werd onwel en zakte in elkaar. Er is nog geprobeerd hem te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten’’, verzucht Brink junior.

Sinds zijn eerste veroordeling in 1997 bouwde Brink een innige band op met de politie. Hij bezorgde het vuurwerkteam van de recherche handenvol werk. Sloeg zijn handel ook op in bunkers op Duits grondgebied. Dit vuurwerk mag dan verboden zijn in Nederland, maar niet in Duitsland, was zijn uitleg.

Nu hij is overleden, wil de politie, na intern beraad, niet reageren op zijn dood. En dus blijft ook de vraag of het vuurwerkteam duimendraaiend de jaarwisseling tegemoet ziet, onbeantwoord.

Henk Brink is dinsdag in Groningen gecremeerd.
 
Bovenaan