Vuurwerkdetectiesysteem in de strijd tegen zwaar vuurwerk

Moontan

Moderator
Medewerker
Vuurwerkdetectiesysteem in de strijd tegen zwaar vuurwerk

De aanpak van de opslag en het afsteken van zwaar, illegaal vuurwerk krijgt dit jaar in de aanloop naar en tijdens de jaarwisseling weer extra aandacht. In samenwerking met het ministerie van Defensie en de politie Eenheid Den Haag is er een test in de Leidse regio met een vuurwerkdetectiesysteem.

Detectiesysteem
In samenwerking met het ministerie van Defensie en politie Eenheid Den Haag is er een test in de Leidse regio met een detectiesysteem. Met behulp van detectoren wordt de exacte locatie bepaald, waar zwaar en illegaal vuurwerk wordt afgestoken. Daders zijn zo gemakkelijker op te sporen.
Het ministerie van Defensie heeft dit systeem ontwikkeld om in gevechtsituaties de herkomst van vijandige beschietingen te kunnen bepalen. Zij willen dit systeem graag testen in een bebouwd gebied. Zwaar en illegaal vuurwerk is helaas net zo explosief als munitie en granaten. De politie Haaglanden is zeer positief over de mogelijkheden. Albert van Eeden Petersman, plaatsvervangend districtschef: “We werken graag mee aan dit experiment zodat we zelf kunnen ervaren wat de voordelen in de strijd tegen het illegale vuurwerk kunnen zijn.”

Flora en fauna
De burgemeester benadrukt dat het niet verboden is om vuurwerk af te steken. Het afsteken van vuurwerk dient natuurlijk wel op een veilige manier te gebeuren. Ook vraagt hij de inwoners van Leiden om zich te houden aan de tijden die we daarvoor hebben afgesproken. Burgemeester Lenferink: ”Gebruik je gezonde verstand, wanneer je vuurwerk afsteekt en houd ook rekening met de flora en fauna in Leiden. Breng dieren niet in de stress of in gevaar en houd altijd afstand. Steek bijvoorbeeld niet vlakbij een dierenweide of in een park je vuurwerk af.”

Melden
Wanneer het vermoeden bestaat dat iemand in het bezit is van illegaal vuurwerk of wanneer het afsteken van vuurwerk tot overlast leidt, moeten inwoners dit melden bij de politie (0900 8844) of bij Meld Misdaad Anoniem (0800-7000). Vernielingen door vuurwerk moeten gemeld worden via 112.

http://gemeente.leiden.nl/nieuwsite...tiesysteem-in-de-strijd-tegen-zwaar-vuurwerk/
 

Scav

Registered User
Elk ding heeft een eigen geluid, maar onderscheid is niet zo relevant pre 31 dec 10.00. Alles is dan immers "illegaal"

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
 

joszie

Zilveren Member
Volgens mij is het hooguit een geluidsmicrofoon die kan waarnemen waar zwaar geluid vandaan komt. Dus hooguit een richting, geen exacte locatie.
 

Sweet Laker

Registered User
Hmm George Orwell's 1984 komt dichter en dichter bij. Maargoed, dan nog. Leuk dat ze weten waar het vandaan komt in een drukbevolkt gebied, maar weten waar het vandaan komt en iemand oppakken zijn twee verschillende dingen. Een oorlogsgebied waar een vijand rondloopt met bewapening is toch wel even wat anders. Maargoed,.. schijnt leuk speelgoed te zijn, net als de drones :)
 

ifeelfine

Registered User
werkt net zoals radar zet genoeg microfoons neer en bepaal uit welke regio een bepaald geluid komt. Denk dat het voor het opsporing van zware bommenafstekers geen bal uit maakt, je maakt me niet wijs dat er 10 tallen agenten permanent door de hele stad paraat staan om uit te rukken op het moment dat er een knal afgaat. Ze zullen wel uit willen gaan van een afschrikwekkend effect.
 

Scav

Registered User
Defensie ziet het vooral als test las ik om uit te vinden hoe effectief het is bij urban combat

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
 

blackpowder

Registered User
Op basis van snelheid van geluid en driehoeks metingen ( net als bij antenne inrichtingen ) is dan te bepalen waar het geluid vandaan komt. De vertragimg van inkomend geluid tussen de microfoons is dan te bepalen waar het geluid vandaankomt.

Of dit daadwerkelijk is ingezet lijkt me stug maar dat het bestaat is duidelijk. http://en.m.wikipedia.org/wiki/Sound_ranging
 
Bovenaan