Soest krijgt op proef vuurwerkvrije gebieden

Moontan

Moderator
Medewerker
Soest krijgt op proef vuurwerkvrije gebieden

Burgemeester Rob Metz is persoonlijk geen voorstander van het instellen op proef van vuurwerkvrije gebieden in Soest, maar hij is daartoe wel gedwongen dankzij een grote meerderheid van 21 stemmen voor en 6 tegen gisteravond in de gemeenteraad.

Voor de zomer moet hij met een plan komen, na informatie te hebben ingewonnen bij andere gemeenten, wijkbewonersteams en inwoners. Hoewel hij het voorstel 'sympathiek' vindt, is Metz hij van mening dat er nog niet genoeg draagvlak voor is in Soest, vooral niet onder ouders van vuurwerk afstekende jongeren. Om die reden is het onmogelijk om een vuurwerkverbod te handhaven door politie of opsporingsambtenaren, denkt hij. Grootste probleem is volgens hem vooral dat veel jongens van tussen de 12 en 16 jaar op oudejaarsdag 'rondsjouwen' met vuurwerk en met kennelijke toestemming van hun ouders. ,,We willen als Soest niet trendsettend zijn maar wel trendvolgend. We houden de ontwikkelingen in de gaten en zien stapje voor stapje een verschuiving in de opvattingen hierover.''

Signaal
De beperking van de afsteektijden eind 2014 heeft ook gewerkt.
Peter Lucas, CDA De voorstanders wezen op het belang van een signaal dat afgegeven wordt aan ouders door gevoelige gebieden aan te wijzen voor een vuurwerkverbod. Op die plekken zouden politie en opsporingsbeambten dan specifiek kunnen controleren.

Peter Lucas van het CDA: ,,De beperking van de afsteektijden eind 2014 heeft ook gewerkt.'' Tegenstander PvdA nuanceerde de pleidooien voor een verbod. ,,Naast overlast brengt jaarwisseling ook veel vreugde mee,'' aldus Adem Baskaya van deze partij. ,,Het hoort bij oud en nieuw, het moet een feest blijven,'' zei tegenstemmer Johan Baks van Burgerbelangen.

http://www.ad.nl/ad/nl/31848/Amersf...-krijgt-op-proef-vuurwerkvrije-gebieden.dhtml
 

Moontan

Moderator
Medewerker
Geen vuurwerk kost geld

Negenduizend euro kost het instellen van twee vuurwerkvrije zones, schat Soest. Bij de afgelopen jaarwisseling werd dat bedrag aan schade toegebracht.

Burgemeester Rob Metz lanceerde vorige week zijn besluit dat hij – ter opinie – aan de gemeenteraad heeft voorgelegd. In de sociale media verschenen snel berichten van raadsleden, die stellen dat het geen zin heeft als de politie niet gaat handhaven. Dat hadden ze overigens al kunnen weten.
De politie heeft geen extra capaciteit beschikbaar en ziet geen aanleiding om meer mensen in te zetten. De situatie in Soest rechtvaardigt geen extra inzet. In Barendrecht, Vlaardingen en Geldermalsen zijn ook
zones ingesteld, waar wel wordt gecontroleerd, maar daar hebben grote incidenten plaatsgevonden.
Vandaar dus dat de gemeente – ook in de avonduren – BOA’s wil gaan inzetten. Inclusief toeslagen voor onregelmatige werktijden kost dat vijf mille.
Wat LAS betreft komt het hele stuk terug in de gemeenteraad. Fractievoorzitter Hans Boks vindt de keuze voor het Smitsveen (waar afgelopen jaarwisseling veel schade werd aangericht) geen goede. Volgens hem wordt een verkeerd signaal afgegeven. ‘Je zegt: je mag er vuurwerk afsteken, maar de politie komt niet. Wat gaat die jeugd dan doen? Juist wel afsteken natuurlijk.’
Zoals de vuurwerkvrije zone bij Molenschot is bedoeld om de overlast voor ouderen te verminderen, zo zou de andere zone moeten worden ingesteld in de buurt van dierenverblijven, waar veel overlast is.
Dat Soest als pilot twee vuurwerkvrije zones gaat instellen, komt vooral doordat GroenLinks al jarenlang pleit om de overlast van vuurwerk aan te pakken en met de beoogde proef een raadsmeerderheid achter zich wist te scharen.

http://soestercourant.nl/geen-vuurwerk-kost-geld/
 
Bovenaan