Rapport van TNS NIPO "Vuurwerk opnieuw gepeild"

Moontan

Moderator
Medewerker
Rapport van TNS NIPO "Vuurwerk opnieuw gepeild"

Samenvatting en aanbevelingen
Dit onderzoek is een vervolgmeting op een onderzoek uitgevoerd door TNS NIPO in 2008 over het draagvlak van het afsteken van vuurwerk met Oud en Nieuw. In dit rapport bespreken we de meest saillante resultaten die uit het onderzoek komen. De focus ligt op de overeenkomsten/ verschillen met het onderzoek wat TNS NIPO in 2008 heeft uitgevoerd.

Onze resultaten laten zien dat het percentage positief en negatief ten opzichte van vuurwerk in algemeen elkaar, net als in 2008, in evenwicht houdt. Verder blijkt dat:
- Het aandeel respondenten dat vindt dat vuurwerk de persoonlijke veiligheid op straat bedreigt, licht is gedaald ten opzichte van 2008.
- Geweld tegen hulpverleners in 2012 door meer respondenten als een grootschalig probleem wordt gezien (55%) in vergelijking tot 2008 (40%).
- Minder respondenten, vergeleken met 2008, iets gezien, gehoord of gelezen hebben over de schade die tijdens de afgelopen jaarwisseling was veroorzaakt. En dat terwijl dit onderzoek, in vergelijking tot het onderzoek in 2008, drie tot vier maanden eerder in het jaar was uitgevoerd!

Met betrekking tot alternatieven voor het handhaven van de huidige situatie of een totaalverbod van het afsteken van vuurwerk komt naar voren:
- Een derde deel van bevolking is groot voorstander van het handhaven van de huidige mogelijkheden om tijdens de jaarwisseling af te steken. Voornaamste reden: traditie (65% onder de groep die groot/enigszins voorstander is van de handhaving).
- Centraal afsteken als alternatief voor handhaven of totaalverbod : 60% staat daar tamelijk tot zeer positief tegenover.
- Bij ongeveer de helft heeft het organiseren van een vuurwerkshow door de gemeente de voorkeur met betrekking tot centraal afsteken van vuurwerk, 23% kiest voor vuurwerk op vooraf aangewezen plekken.
- 80% denkt dat er minder materiële, lichamelijke en\ of psychische schade zal zijn wanneer er een vuurwerkshow door de gemeente wordt georganiseerd.

Uit ons onderzoek blijkt dat (net als in 2008) het afsteken van vuurwerk bij lange na niet het grootste probleem is ten tijde van de jaarwisseling. Om die reden is er weinig noodzaak om te sleutelen aan de regels omtrent afsteektijden of –plaatsen. Het is denkbaar om bij een volgende jaarwisseling op sommige plaatsen te ‘experimenteren’ met de alternatieven voor het afsteken van vuurwerk met Oud en Nieuw en dan met name door het organiseren van een vuurwerkshow door de gemeente. Ongeveer de helft steunt dit alternatief. Een ‘vuurwerkshow’ geeft ‘kader’ aan het evenement, omdat instanties veel beter instaat kunnen zijn om 1) Oud en Nieuw te coördineren en 2) de ‘grootte’ van het evenement in de hand te houden. Wel moet hierbij een kanttekening worden gemaakt: 38% wil zelf verantwoordelijk zijn voor de gevaren bij het afsteken van vuurwerk. Laat de eigen verantwoordelijkheid dus voortbestaan.

Inleiding
Nederland kampt sinds enige jaren met de zogenoemde ‘nieuwjaarsproblematiek’. Tijdens de jaarwisseling is er sprake van overlast, vandalisme, schade en lichamelijk letsel. In opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft TNS NIPO in 2008 onderzoek uitgevoerd naar de opvattingen van Nederlanders over afsteektijden van vuurwerk in het algemeen en de houding ten opzichte van een eventuele inperking van deze afsteektijden. Uit het onderzoek dat TNS NIPO in 2008 heeft uitgevoerd kwam een genuanceerd beeld naar voren. Niet zozeer overlast ten gevolge van het afsteken van vuurwerk, maar vooral vandalisme en geweld tegen hulpverleners werd door de gemiddelde Nederlander als een bron van ergernis ervaren. Het aantal voor- en tegenstanders van het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling hield elkaar redelijk in balans. Voor zowel inperking als verruiming van de afsteektijden bestond geen eensluidend draagvlak.

Nu, 4 jaar later, heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu opdracht gegeven om een (gedeeltelijke) herhaling van het onderzoek dat TNS NIPO in de zomer van 2008 deed, uit te laten voeren. Een belangrijke reden voor deze vervolgmeting is dat de Tweede Kamer besloten heeft om een hoorzitting te houden over de traditie van de jaarwisseling in relatie tot vuurwerk.
Dit onderzoek zal op enkele aspecten verschillen ten opzichte van het onderzoek dat TNS NIPO in 2008 heeft uitgevoerd. Ten eerste, zijn er in dit onderzoek geen vragen aan de respondenten gesteld over vervanging van een volledig verbod op het afsteken van vuurwerk. In plaats daarvan focussen we op alternatieven voor het handhaven van de huidige situatie of een totaalverbod van het afsteken van vuurwerk. In de huidige situatie mag er vuurwerk worden afgestoken van 10.00 uur 's ochtends op 31 december tot 2.00 uur 's nachts op 1 januari. Alternatieven waar wij in dit onderzoek speciaal aandacht aan besteden zijn: 1) de mogelijkheid dat er enkel en alleen op een centraal punt vuurwerk afgestoken mag worden zoals op bepaalde aangewezen plekken in de stad/ dorp en 2) een ‘vuurwerkevenement’ georganiseerd door de gemeente.
In dit rapport bespreken we de meest saillante resultaten die uit het onderzoek komen. De focus ligt op de overeenkomsten/ verschillen met het onderzoek wat TNS NIPO in 2008 heeft uitgevoerd.

Onderzoeksverantwoording
Het onderzoek is uitgevoerd vanaf 4 april tot en met 11 april volgens de zogeheten CAWI-methode (Computer Assisted Web Interviewing). Respondenten uit TNS NIPObase ontvangen een e-mail met daarin een link naar de vragenlijst en vullen deze vervolgens op hun eigen pc in.
In totaal namen 1.043 van de 1.350 uitgenodigde respondenten aan het onderzoek deel, een respons van 77%. Net als in het onderzoek van 2008, werden alleen meerderjarige respondenten (18 jaar en ouder) ondervraagd.
Het onderzoek is representatief voor de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder. Net als in 2008 zijn de resultaten, na het veldwerk, gewogen op: geslacht, leeftijd en WIN-profiel. Hierdoor kunnen we de resultaten van 2012 volledig met die van 2008 vergelijken. Het is belangrijk om te vermelden dat we in tegenstelling tot het onderzoek van 2008, niet het verband tussen de WIN-profielen1 en de antwoorden zullen bespreken.

Lees hier het volledige rapport (14 bladzijden met veel cijfers)
http://www.rijksoverheid.nl/bestand...uurwerk-opnieuw-gepeild/lp-i-m-0000002371.pdf
 
Bovenaan