LONGREAD | Handhaving vuurwerkverbod: KNVB staat alleen in strijd tegen vuurwerk

goofygrunn

Registered User
Voorafgaand aan dit seizoen liet de KNVB weten ook binnen het topamateurvoetbal een zerotolerance beleid te hanteren met betrekking tot het afsteken van vuurwerk. Van de ‘No Pyro, No Party’-beweging, die zelfs heeft geleid tot de ontwikkeling van fakkels met koud vuur, blijft in Nederland alleen het eerste gedeelte staan. Als het aan de KNVB ligt tenminste. De, door de voetbalbond opgelegde, regels en sancties hebben echter de grootste gevolgen voor clubs en supporters. Voetbal247.nl deed een rondje langs de velden om alle partijen te horen over dit hot item. ,,Die fakkels kunnen wel 1700 graden worden.

We beginnen in Zeist, bij de KNVB. De ‘wetgevende macht’ heeft, bij monde van zowel Michael van Praag als Jan Dirk van der Zee, laten weten hoe zij denken over vuurwerk rond de velden. Ook vonden Katwijk, FC Lisse en Kozakken Boys alle drie een voorwaardelijke boete op de mat. Aanleiding was het afsteken van fakkels tijdens competitie- en bekerwedstrijden van die clubs. De nationale voetbalbond onderbouwt haar standpunt en strenge beleid op het gebied van vuurwerk met twee pijlers: de Nederlandse wet verbiedt het afsteken van vuurwerk (behalve tijdens een afgebakende periode tijdens Oud en Nieuw) en het levert gevaarlijke situaties op als je met veel mensen dicht bij elkaar staat en vuurwerk afsteekt. Hoe gevaarlijk? Een column van Jan Dirk van der Zee kreeg de titel: het wachten is op de eerste vuurwerkdode.
Om dieper in te kunnen gaan op de daadwerkelijke gevaren en incidenten zou het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme soelaas kunnen bieden. In hun jaarlijkse rapport wordt het afsteken van vuurwerk echter standaard als incident bestempeld. Daardoor zijn vuurwerkincidenten de meest voorkomende incidenten in het Nederlandse profvoetbal. Cijfers over eventueel lichamelijk letsel zijn echter niet bekend, ook niet bij de KNVB.

,,Dat wil niet zeggen dat supporters met brandwonden of gehoorschade niet in het ziekenhuis terechtkomen. In de Eredivisie heb je de rookpotten bij PSV en FC Twente waar gewonden bij zijn gevallen”, aldus Van der Zee tegenover Voetbal247.nl, die verder zegt dat er in het amateurvoetbal maar weinig aangiftes zijn van incidenten met vuurwerk. Van der Zee stelt echter dat, aangifte of niet, voor de KNVB elk incident er één te veel is. ,,De KNVB is tegen het ongecoördineerd (en zonder vergunning) afsteken van vuurwerk op tribunes. Vuurwerk tussen het publiek is gevaarlijk (onvoorspelbaar, fakkels kunnen 1700 graden worden, het kan fysieke of gehoorschade opleveren en paniek veroorzaken), bovendien wordt het vuurwerk steeds sterker en harder. Het wachten is op het eerste ernstige ongeluk of misschien zelfs de eerste dode rondom het voetbal. Daarom willen wij vuurwerkgebruik, in eerste instantie met name tussen het publiek, terugdringen. Overigens is het afsteken van vuurwerk volgens de wet ook niet toegestaan, behalve op vastgestelde tijdstippen rond de jaarwisseling.”
Logischerwijs beschikken profclubs over meer middelen om het afsteken van vuurwerk tijdens wedstrijden terug te dringen. Denk aan een professionele veiligheidsorganisatie, cameratoezicht en toegangscontrole. Daarnaast wordt rond elke wedstrijd in de Ere- en Eerste Divisie voldoende politie ingezet om de veiligheid rondom de stadions te garanderen. Een tweede blik in het jaarlijkse CIV-rapport leert ons echter dat in meer dan 10% van de wedstrijden in het professionele voetbal incidenten met vuurwerk zijn. Amateurclubs beschikken veelal niet over deze middelen, maar worden wel geacht om het vuurwerk van hun velden te bannen. Lukt dat niet volgen er sancties vanuit Zeist.
,,Een waterdicht systeem is zowel in het betaald voetbal als in het amateurvoetbal lastig te bewerkstelligen. Maar we verwachten wel, dat zodra er vuurwerk is, dat de clubs optreden. In die hoedanigheid verwachten we meer van clubs uit de Tweede en Derde Divisie dan in de lagere klassen, maar iedere vereniging heeft hierin een verantwoordelijkheid”, vervolgt Van der Zee. ,,Uiteraard in samenspraak met de KNVB, politie en OM. Vuurwerk in het amateurvoetbal is net zo gevaarlijk als in het betaald voetbal. Wel is de strafmaat ingesteld naar draagkracht van wat je van clubs op de betreffende niveaus mag verwachten. Het sanctiebeleid is meer gelijkgetrokken met het betaald voetbal. De strafmaat wordt bepaald op basis van weinig/matig/veel vuurwerk, tussen het publiek/gooien van vuurwerk, preventieve acties vanuit de club voor, tijdens en na het voorval.”

Van der Zee zegt dat clubs zelf verantwoordelijk zijn voor de veiligheid op de sportparken, maar hij roept ook op tot samenwerking met elkaar. ,,Clubs, KNVB, politie en OM. De KNVB kan het niet alleen, de clubs kunnen het niet alleen. Als we het vuurwerk echt willen terugdringen, moeten we het met z’n allen doen. Zonder draconische maatregelen die ten koste gaan van toegankelijkheid, gastvrij en veilig voetbal.” Om al deze plannen te doen slagen zal van der Zee wel het strenge beleid van de KNVB moeten verkopen aan de eigen achterban. ,,De KNVB zal clubs die problemen hebben om dit te handhaven altijd zo goed mogelijk helpen. Gezamenlijk moeten we geen vuurwerk willen binnen het voetbal”, besluit de directeur amateurvoetbal met een appèl aan de clubs om het standpunt van de voetbalbond te onderschrijven en uit te dragen.

Mart Vergouwen, voorzitter vv Katwijk
Met het verhaal van Jan Dirk van der Zee in de achterzak reizen we richting de kust. Katwijk-voorzitter Mart Vergouwen werd in de eerder genoemde column door van der Zee geroemd voor zijn open brief op de website van de club. Ook al leverde die brief een protest op van de eigen harde kern. Tijdens het thuisduel met Barendrecht was er een tweede protest, aanleiding was een opgelegd sportparkverbod voor twee leden van die harde kern.
,,Na het eerste protest zijn we met zijn allen om tafel gaan zitten en hebben bestuur en supporters duidelijke afspraken met elkaar gemaakt met betrekking tot vuurwerk. Na de derby tegen Rijnsburgse Boys staken twee supporters toch fakkels af en zij waren zo duidelijk in beeld, dat wij over zijn gegaan tot het opleggen van verboden”, vertelt Vergouwen tegen deze site. ,,Katwijk heeft, qua ligging, echter wel een probleem. Als wij iemand schorsen kan diegene bij de hockeyvelden, net buiten de hekken gaan staan en de wedstrijd alsnog zien.”

,,Laat ik één ding duidelijk stellen: het verbod op vuurwerk wordt ons als club ook opgelegd. Van ons, en dan met name onze stewards, wordt verwacht dat we politieagentje gaan spelen bij mensen die we soms al jaren kennen en ook mensen van de club zijn. Met dit zerotolerance-beleid creëert de KNVB een onwenselijke kloof binnen de club”, aldus Vergouwen, die niet alleen het standpunt van de bond niet deelt, maar ook zijn vraagtekens zet bij de verwachtingen van de bond op het gebied van de handhaving. ,,Als wij het echt goed zouden willen doen, moeten wij professionele beveiligers inhuren. Geld wat we dan terug zouden moeten verdienen met een fikse verhoging van de ticketprijzen bijvoorbeeld. En zelfs dan is je beveiliging niet 100% waterdicht. Onze stewardgroep is wel opgeleid, maar dat maakt ze nog geen betaalde professionals. Het zijn goed opgeleide vrijwilligers, maar wel vrijwilligers. Mensen van de club.”
Dat Mart Vergouwen niets ziet in het verbod van de nationale voetbalbond is duidelijk. ,,De Nederlandse wet, die het afsteken van vuurwerk verbiedt, is de belangrijkste stok om mee te slaan. Een onverwoestbare stok bovendien”, zegt Vergouwen. Hij ziet zelf echter veel meer in een regulering dan in een verbod. ,,Als je het gebruik van fakkels reguleert en er gezamenlijk afspraken over maakt, kun je voor een veilige omgeving voor de sfeeractie zorgen. Bovendien voorkom je dan veel beter dat er ander (harder) vuurwerk wordt afgestoken, zeker als je deze afspraak meeneemt in het onderlinge gesprek.” De Katwijk-voorzitter heeft echter niet het idee dat een dergelijk voorstel voet aan de grond kan krijgen in Zeist. ,,En ik heb geen zin om energie te steken in het vechten tegen windmolens.”

Jan Vosjan, voorzitter supportersvereniging HHC Clubsupport
HHC-supporter Jan Vosjan weet hoe het kan zijn als je regulering op een goede manier toepast. ,,We overlegden met de veiligheidscoördinator over sfeeracties. Ook de scheids werd ingelicht. We hebben altijd oranje zwarte streamers of rook. Die streamers zijn leuk maar mooie oranje rook geeft een extra dimensie. Veel supporters vragen erom en vinden het prachtig.” Vosjan heeft, tijdens activiteiten namens HHC Clubsupport, louter positieve ervaringen met het reguleren van vuurwerk bij sfeeracties.
,,We zingen ‘als de rook om mijn hoofd is verdwenen’ en ondertussen komen de spelers het veld op. De potjes worden gecoördineerd aangezet op een vlakke betonnen ondergrond. Geplaatst tussen afrastering en ledboarding en dus ontoegankelijk voor spelers, supporters en verdwaalde kleuters. Volgens instructievoorschrift en dus niet zomaar tussen het publiek gedonderd.” Veiligheid en sfeer gaan hand in hand bij de acties van HHC Clubsupport. Vosjan is het dan ook niet eens met de waarschuwende vinger van directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee. ,,De opmerking ‘wachten op de eerste dode’ vind ik persoonlijk suggestief en dramatiserend. En zeker niet van toepassing op de situatie bij HHC.”

In tegenstelling tot Vergouwen is Vosjan wel bereid de rol van Don Quichot in te vullen en pleit hij voor een herziening van het algehele vuurwerkverbod. ,,Rook als sfeeractie is op deze wijze succesvol met een minimaal risico. Het zou leuk zijn als de KNVB aan deze wijze van afsteken haar medewerking zou verlenen. Bij Eredivisiewedstrijden zien we ook vaak mooie sfeeracties, vaak zelfs met enorme knallen. Zeker, allemaal door pyrotechnici in werking gesteld maar er zijn best voorwaarden te bedenken waarbinnen topamateurs op veilige wijze rook als sfeeractie kunnen gebruiken.”
 

goofygrunn

Registered User
Ik vermoed dat hier ook al wat voetbal supporters zijn. Heb vorige week bij behoorlijk geergerd aan van Praag met zijn hetste tegen vuurwerk in stadions. Plaatste oa een foto van een afgerukte hand en werd vervolgens door de mangel gehaald omdat de bron niet klopte met voetbal. Zelf merk ik het nu ook weer met een reisverbod richting Fortuna morgen omdat er behoorlijk wat vuurwerk meegenomen zou worden. Om te kotsen die vergelijkingen
 

The Cigarman

Moderator
Medewerker
Ik vermoed dat hier ook al wat voetbal supporters zijn. Heb vorige week bij behoorlijk geergerd aan van Praag met zijn hetste tegen vuurwerk in stadions. Plaatste oa een foto van een afgerukte hand en werd vervolgens door de mangel gehaald omdat de bron niet klopte met voetbal. Zelf merk ik het nu ook weer met een reisverbod richting Fortuna morgen omdat er behoorlijk wat vuurwerk meegenomen zou worden. Om te kotsen die vergelijkingen

Hoort vuurwerk wel in een voetbal stadion?
Het is allemaal leuk als een supporter een stadionfakkel afsteekt in de Kuip, maar de ijzeren staaf wordt roodgloeiend van de warmte.
En je hoort nu tijdens de samenvatting bij NOS op zondag avond af en toe een harde knal, maar dat zijn geen rotjes uit een slof astronauten.

Het niet het lichtste spul wat wordt afgestoken en dan ben ik het gewoon met meneer van Praag eens.
Het gaat altijd goed, maar je bent niet blij als je een roodgloeiende ijzeren staaf in je nek krijgt.

het sfeervuurwerk voor de wedstrijden, dat vind ik prima.
Maar dat wordt ook door een pyrotechnicus afgestoken en het verhoogd ook de sfeer.
 

goofygrunn

Registered User
Laten we wel zijn, die taverelen zoals in griekenland met ajaxsupporters staat in een tegenstelling dan cat 1 vuurwerk in NL of een fakkel. In mijn optiek sloeg van Praag daar de plank volkomen mis. Ik heb de brand in Euroborg dichtbij meegemaakt en weet heus hoe fout het kan gaan, dit lag echter niet geheel in de vuurwerk als oorzaak maar meer de pleerollen en brandende peuken etc. We bespreken hier alles wat met vuurwerk te maken heeft en strijden via traditie etc tegen verbodszones en alles wat er bij komt kijken. Tuurlijk kan je in stadions strijden tegen illegale knallers, dit in het algemeen ook rond O&N maar draaf niet door als je geen idee hebt wat cat 1 bijv is. Alles wordt maar over 1 kan geschoren en daar ben ik wel klaar mee. Je kunt ook afspraken maken rond die rode staven in stadions, zet er emmers bij met zand voor mij part
 

gwgwgw

Registered User
Ik denk dat de supporters van PSV die bij de kampioenswedstrijd bekogeld werden door Ajaxsupporters vanuit het uitvak met fakkels hier anders over denken. Ook hebben we de afgelopen jaren vele voorbeelden in nederland gehad waarbij er fakkels op (kunstgras)velden werden gegooid.

Ik vind fakkels ook zeer mooi en sfeerverhogend. Maar bij het toestaan van fakkels zal het een kwestie van tijd zijn dat er een wedstrijd uit de klauwen loopt en men elkaar gaat lopen bestoken met fakkels (wat nu soms ook wel eens gebeurd.

Mooi gezicht? Ja schitterend. Toestaan? Nee, dat is vragen om problemen.
 

AWG

Registered User
koudvuur... is dat niet wat ze vroeger vertelden over sterretjes?? nou je kunt er nog net niet mee lassen met die 1300 graden...

koudvuur, net als coldfusion een utopie..
het zal vast wel ooit uitgevonden worden maar wanneer.???

knvb is net als de VN en NAVO een tandeloze leeuw. hoop gebrul en geschreeuw en stoerdoenerij, maar ondertussen niks hard kunnen maken...
 

KoenL

Registered User
Ook hier is het probleem dat er individuen zijn die niet eens normaal met een sterretje kunnen omgaan. Maar wat als je dat sterretje vervangt voor een nitraat of zelfs zwaarder? Die idioten vormen het gevaar, niet het vuurwerk. Je kan nog zoveel willen verbieden, maar ook nu mogen die knallers niet in het stadion en toch gebeurt het. Het trieste is dat vrijwel altijd anderen de sjaak zijn om de letterlijke klap op te vangen:

Een flinke boem naast een Steward:

Een stokloze lawinepijl in het stadion:

Een steward die een zwaar stuk vuurwerk (Cobra?) van het veld wil halen, omdat ze dekt dat het een fakkel is:

Van Praag zit misschien aan die anti kant, maar als ik verantwoordelijk zou zijn voor veiligheid van die stewards en supporters kan ik mij goed voorstellen dat je met een gestrekt been tegen die zooi ingaat.
 

The Cigarman

Moderator
Medewerker
Ook hier is het probleem dat er individuen zijn die niet eens normaal met een sterretje kunnen omgaan. Maar wat als je dat sterretje vervangt voor een nitraat of zelfs zwaarder? Die idioten vormen het gevaar, niet het vuurwerk. Je kan nog zoveel willen verbieden, maar ook nu mogen die knallers niet in het stadion en toch gebeurt het. Het trieste is dat vrijwel altijd anderen de sjaak zijn om de letterlijke klap op te vangen:

Is bovenstaand verhaal ook niet het gene wat op de straat gebeurd?
 
Bovenaan