Explosies Ikea kwamen door vuurwerk

Dim

Product Beheer
Medewerker
De explosie bij Ikea Eindhoven is veroorzaakt door vuurwerk. Dat zegt de hoofdvestiging in Stockholm. De ontploffingen bij winkels in België en Frankrijk kwamen ook door vuurwerk.

Geen dreigementen
Volgens Ikea ging het om klein vuurwerk. Voorafgaand aan de explosies had het meubelconcern geen dreigementen ontvangen. Bij de ontploffingen zijn gisteren geen gewonden gevallen.

Te vroeg
De Nederlandse politie vindt het nog veel te vroeg om iets te zeggen over de aard van het explosief bij de vestiging in Son. De politie wil wel kwijt dat er veel beelden zijn gemaakt van de resten van het explosief en van het verdachte pakketje dat in Eindhoven gecontroleerd tot ontploffing werd gebracht

Explosieven Opruimingsdienst
De vestiging van Ikea bij Eindhoven is na controle opengegaan. De Explosieven Opruimingsdienst heeft het hele pand doorzocht, maar niets verdachts gevonden.

Melkpakken
Ook in Frankrijk en België waren kleine explosies bij IKEA. Bij de IKEA in Gent waren het twee wekkers, verstopt in melkpakken. België heeft vanmorgen alle vestigingen laten doorzoeken. Bij de IKEA in Gent gebeurde dat met speurhonden. Ook daar is niets verdachts meer gevonden.

Bron: http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieu...nland/explosies-ikea-kwamen-door-vuurwerk.xml
 

mickeyzegtboem

Registered User
Een prutsbom met impact



Er ontploften drie bommen bij Ikea. Regel één: ‘Van afpersing is absoluut geen sprake.’

'Ontploffingen Ikea waren vuurwerk''Ontploffingen waren wekkers'Niets verdachts gevonden


‘Natuurlijk, het is eerder gebeurd. Maar we houden geen rekening met chantage of afpersing’, meldde riskmanager Edwin Gaasenbeek van Ikea onmiddellijk nadat bij het Eindhovense filiaal van het woonwarenhuis een zelfgeknutselde bom was afgegaan. Een grap? Die conclusie ligt voor de hand. Zeker nadat ook een woordvoerster van Ikea had verklaard dat de explosies bij de vestigingen in Eindhoven, België en Frankrijk zijn veroorzaakt door vuurwerk.
Volgens Richard Franken, directeur van Hoffmann Bedrijfsrecherche, zou het net zo goed om afpersing kunnen gaan. ‘Dat komt veel vaker voor dan dat jullie – de media – schrijven’, zegt hij. ‘De media worden namelijk vaak als dwangmiddel gebruikt. ‘Als je niet snel betaalt, zal ik de krant eens een leuk berichtje sturen over het gif in jullie producten’, dat soort dingen.’



Kwart miljoen
Franken denkt dat maar één op de tien gevallen van bedrijfschantage bij het publiek bekend wordt. ‘Ook de politie en wij zien lang niet alles’, zegt hij. ‘Het aantal bedrijfschantages in Nederland is wat wij een ‘dark number’ noemen. Bedrijven zijn erg bang voor hun imago en daar spelen criminelen op in. Daders noch slachtoffers hebben baat bij openheid.’
Toch halen geregeld pogingen tot afpersing van bedrijven het nieuws. Meestal gaat het om succesverhalen van de politie. In 2004 veroordeelde de Amsterdamse rechtbank twee Polen tot lange gevangenisstraffen omdat ze bommen hadden geplaatst in Ikea-filialen in Amsterdam en Sliedrecht. In een Duitse brief vol spelfouten hadden ze gedreigd de explosieven tot ontploffing te brengen als er niet een kwart miljoen euro betaald zou worden. De bommen werden inderdaad in de filialen aangetroffen. Toen bomexperts ze onschadelijk probeerden te maken, raakte een van hen gewond.
Ikea was dus al eens aan de beurt, maar ook bierbrouwer Heineken kreeg in de afgelopen decennia zeker vijf keer met afpersing te maken. In 1988 eist een 35-jarige man uit Hoogezand-Sappemeer bijna 1 miljoen gulden. Hij dreigt blikjes bier te vergiftigen. Een jaar later eist een twintigjarige copy-cat 90.000 gulden van Heineken. Als hij dat niet krijgt, dreigt hij cyaankali in flesjes bier te spuiten. In 2005 probeert een Brit hetzelfde, alleen kiest hij in zijn dreigbrief voor het zenuwgas Sarin.
Anderen proberen het bij Nutricia: ‘vijf miljoen gulden of we vergiftigen de babyvoeding’, bij warenhuis Vroom en Dreesmann ‘we leggen een bom als jullie geen 1,2 miljoen gulden betalen’. En in 1997 is er de man uit Doetinchem die geld eist van Heinz onder de dreiging glassplinters en zoutzuur in voedingsmiddelen te stoppen. Twee jaar later dreigt iemand treinen te laten ontsporen als de NS niet direct een stevig bedrag betalen. En wat te denken van de twee schutters die in Doetinchem in 2003 willekeurige huizen onder vuur nemen? Ze eisen miljoenen euro’s van Albert Heijn-moedermaatschappij Ahold in ruil voor een staakt-het-vuren. In hetzelfde jaar wordt een brave huisvader opgepakt die zuivelbedrijf Campina in zijn macht houdt door chocoladetoetjes en straciatella-yoghurt van rattengif te voorzien. Hij kwam naar eigen zeggen op het idee toen hij een toetje zat te eten.
De sterk toegenomen populariteit van het fenomeen leidt in 2007 tot een uitvoerig onderzoek in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie. Jaarlijks zouden minstens 550 Nederlandse bedrijven worden afgeperst. Bij het merendeel gaat het om kleine bedrijven, bijvoorbeeld in de horeca, die worden gedwongen protectiegeld te betalen. Grote ondernemingen zijn vaker het slachtoffer van productafpersing. Hierbij meldt het rapport dat het in Nederland jaarlijks om zo’n negen gevallen zou gaan.
Volgens Els Prins van MKB Nederland is dit een klein gedeelte van het werkelijke aantal. ‘Maar weinig gevallen komen bij de politie terecht, omdat ondernemers bang zijn en ze geen direct bewijs hebben’, zegt ze. ‘Afpersing begint vaak met een gratis dienst of product en schuift dan langzaam de verkeerde kant op. Of er is een investeerder die eerst geld uitleent en zich daarna stap voor stap het bedrijf toeëigent. Het zijn vaak kleine bedrijven. Grote hebben protocollen die voorschrijven hoe dit af te handelen. Die verzekeren zich ook tegen schade door afpersing.’
Terugkrabbelen
Om ondernemers toch over te halen om hier iets tegen te ondernemen, heeft de provincie Limburg al in 2005 een Vertrouwensman voor het Bedrijfsleven aangesteld. Will Meijers adviseert, met de belofte van volledige geheimhouding, ondernemers in het nauw. ‘Ik krijg zo’n zeventig tot tachtig telefoontjes per jaar’, zegt de oud-politieman. ‘Meestal gaat het om bedrijven met klanten die weigeren te betalen en daarna een hoop herrie gaan maken. Ik heb verschillende keren het gevoel gehad dat ik met een grote afpersingszaak te maken had. Maar dan krabbelden ze uiteindelijk toch terug.’




Ondanks het geringe succes van de Limburgse variant werken ambtenaren van het ministerie van Justitie en Veiligheid aan een landelijke variant. Wanneer die er is en hoe die eruit gaat zien, kunnen ze op het ministerie nog niet zeggen.’ We zijn nog aan het aftasten’, zegt de woordvoerder.

Bron:
http://www.depers.nl/binnenland/572511/Afpersing-Nee-hoor.html
 

Vinnie

FPM Kalender Beheer
Medewerker
Opsporing Verzocht toont verdachte explosie IKEA.

(Novum) - Het televisieprogramma Opsporing Verzocht heeft dinsdagavond aandacht besteed aan de ontploffing in een afvalbak bij de IKEA-vestiging in het Brabantse Son. Er werden onder meer beelden getoond van een verdachte. De man liep richting het woonwarenhuis, maar is daar niet binnen geweest. Hij heeft lang donker haar, maar dit is volgens de politie mogelijk een pruik.

De explosie vond op 30 mei plaats. Tegelijkertijd vonden er ook kleine ontploffingen plaats in België en Frankrijk. Niemand raakte gewond. Volgens het Zweedse woonwarenhuis waren de ontploffingen het gevolg van 'klein vuurwerk', maar de politie spreekt van licht explosief materiaal waarmee iemand ernstig kan worden verwond.

In Son ontplofte een pakketje in een prullenbak bij de ingang van de winkel. De vuilnisbak werd verwoest. Een tweede pakketje bij de ingang werd onschadelijk gemaakt door de Explosieven Opruimingsdienst.

Vrijdagavond ontplofte opnieuw een bom in een IKEA-vestiging. Dit keer ging een explosief af in een filiaal in het Duitse Dresden. Het politieonderzoek naar de ontploffingen is nog in volle gang. Of de verschillende ontploffingen met elkaar te maken hebben, is niet duidelijk. Het motief van de daders is nog altijd onbekend. De ontploffingen zijn geen van alle opgeëist.

646693.jpg
 
Bovenaan