'Daling vuurwerkslachtoffers stagneert'

Plum Bloom

Registered User
De daling van het aantal vuurwerkslachtoffers lijkt te stagneren. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van kenniscentrum VeiligheidNL en de NOS onder de ziekenhuizen in Nederland.

ANP 03-01-17, 19:03

Op de bijna negentig spoedeisende hulpafdelingen werden in totaal 473 mensen met vuurwerkletsel behandeld. Dat is iets minder dan vorig jaar toen op dezelfde posten 480 mensen werden geholpen met verwondingen door vuurwerk. In zowel 2015 als 2016 daalde het aantal vuurwerkslachtoffers met 14 procent, mede doordat er pas vanaf oudejaarsavond vuurwerk afgestoken mag worden.

Bijna twee derde van alle vuurwerkslachtoffers stak het vuurwerk niet zelf af, maar was toeschouwer. Vorig jaar was dat nog iets minder dan de helft.

Er werden wel meer mensen meer behandeld vanwege ernstig alcoholmisbruik. Dit aantal steeg van 380 naar 473.

Teleurstellend
De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen (NVSHA) vindt het teleurstellend dat zij dit jaar rond de jaarwisseling ongeveer evenveel vuurwerkslachtoffers moesten behandelen als een jaar eerder. ,,Er werd gerekend op een verdere afname van het aantal vuurwerkslachtoffers. Voorafgaand aan Oud en Nieuw is immers veel aandacht besteed aan de gevaren van vuurwerk. Bovendien was het weer tijdens de jaarwisseling relatief vochtig, waardoor een verdere daling verwacht mocht worden.''

http://www.ad.nl/home/daling-vuurwerkslachtoffers-stagneert~a87b0190/
 

Plum Bloom

Registered User
Geen info over de ernst van de verwondingen. Dat is wel jammer.

Grote vraag opnieuw hoeveel mensen hebben gejokt over het ontstaan van hun verwondingen. En hoe geloofwaardig deze cijfers ueberhaupt zijn, in de wetenschap dat ze afkomstig zijn van een beroepsgroep die massaal af wil van het consumentenvuurwerk. Wij van WC Eend etc etc.
 

Plum Bloom

Registered User
Hieronder het complete verhaal van nos.nl:

De daling van het aantal vuurwerkslachtoffers is bijna tot stilstand gekomen. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van kenniscentrum VeiligheidNL en de NOS onder de ziekenhuizen in Nederland.

Op de bijna negentig spoedeisende hulpafdelingen werden in totaal 473 mensen met vuurwerkletsel behandeld. Dat is iets minder dan vorig jaar, toen dezelfde posten 480 mensen hielpen. Wel werden er bijna honderd mensen meer behandeld omdat ze stomdronken waren.

In zowel 2015 als 2016 daalde het aantal vuurwerkslachtoffers met 14 procent, mede doordat er pas vanaf Oudejaarsavond vuurwerk afgestoken mag worden.

Overzicht

VeiligheidNL kreeg uitgesplitste gegevens van veertien spoedeisende hulpposten (SEH) uit zijn vaste onderzoekspanel. De NOS schreef de resterende ziekenhuizen met een SEH aan. Zo kregen we de gegevens van alle ziekenhuizen in ons land.

Plastisch chirurgen hebben dit jaar minder handen en vingers afgezet bij vuurwerkslachtoffers dan vorig jaar. "We hebben één hand afgezet en in totaal 25 vingers. Soms twee of drie tegelijk, soms één", zegt Annekatrien van de Kar, plastisch chirurg in het AMC in Amsterdam en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie. In totaal behandelden plastisch chirurgen dit jaar minder ernstige letsels door vuurwerk dan vorig jaar. Dit jaar waren het er 33, vorig jaar 52. De plastisch chirurgen kregen vooral slachtoffers van illegaal knalvuurwerk op de operatietafel. In twee derde van de gevallen ging het om illegaal vuurwerk,. Bijna de helft van de slachtoffers was jonger dan 18 jaar, onder wie enkele jonge kinderen. Van de 33 slachtoffers waren er zes omstanders, de rest stak het vuurwerk zelf af. Onder de slachtoffers waren drie vrouwen.

Artsenverenigingen van traumachirurgen en plastisch chirurgen meldden afgelopen dagen dat zij minder vuurwerkslachtoffers behandeld hadden. Daardoor leek het alsof de daling van het aantal vuurwerkslachtoffers onverminderd doorgaat, maar het NOS-onderzoek onder alle spoedeisende hulpafdelingen laat zien dat de daling sterk afvlakt.

De verklaring is dat die artsen allemaal een deel van de patiënten zien, maar geen overzicht hebben van alle patiënten die naar de eerste hulp komen met letsel door vuurwerk of alcoholgebruik.


Oogletsel

Het aantal vuurwerkslachtoffers met oogletsel is gestegen. Vorig jaar had iets minder dan een kwart van de slachtoffers oogletsel, dit jaar ruim een derde. Het meeste letsel is veroorzaakt door siervuurwerk. Volgens de oogartsen zijn zestien mensen blind geworden aan een oog, tegen vijftien vorig jaar. Bij vijf mensen moest een oog verwijderd worden. Vorig jaar was dat er een.

De oogartsen benadrukken dat het om voorlopige cijfers gaat. Elk jaar gaan er enkele ogen verloren waarvan aanvankelijk gedacht werd dat ze gered konden worden.

Dertig procent van de SEH-patiënten had brandwonden. Eén op de vier liep letsel op aan een hand of vingers, minder dan tijdens de vorige jaarwisseling toen dat ruim een derde van de patiënten overkwam. Er zijn dus meer oogletsels en minder handletsels opgelopen dan vorig jaar.

Omstanders

Opmerkelijk is dat bijna twee derde van alle vuurwerkslachtoffers het vuurwerk niet zelf heeft afgestoken maar toeschouwer was. Vorig jaar was dat nog iets minder dan de helft.

Een derde van de slachtoffers is jonger dan twintig jaar. Vorig jaar was dat nog ruim de helft. Uit de gegevens blijkt verder dat een kwart van de letsels werd veroorzaakt door illegaal vuurwerk, net als vorig jaar. Er is dit jaar geen letsel gemeld dat is veroorzaakt door op straat gevonden vuurwerk. Onderzoekscoördinator Birgitte Blatter van VeiligheidNL denkt dat het regenachtige weer en vroege veegacties daarbij hebben geholpen.

Alcohol

Er werden minder mensen vanuit de SEH opgenomen in het ziekenhuis dan in voorgaande jaren. Dat lijkt een aanwijzing dat de ernst van het letsel iets afneemt. Maar Ties Eikendal, voorzitter van de Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen, ziet dat het letsel juist steeds ernstiger wordt. Volgens hem speelt alcohol daarbij een rol.

Het aantal gevallen van ernstig alcoholmisbruik steeg door van 380 in 2016 naar tenminste 473 in 2017. Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam meldt dat daar op beide locaties samen 150 mensen binnenkwamen met verwondingen die samenhingen met zeer ernstige dronkenschap. Van hen hadden er 42 een echte alcoholvergiftiging. In totaal waren er 365 alcoholvergiftigingen, twintig minder dan vorig jaar, stelt VeiligheidNL.
Ook huisartsenposten behandelen vuurwerkslachtoffers. Over het algemeen zijn dat kleine verwondingen. VeiligheidNL heeft dit jaar voor het eerst bij een aantal posten navraag gedaan. Daaruit blijkt dat een huisartsenpost gemiddeld zo'n 12 patiënten ziet met vuurwerkletsel. De zware gevallen zijn doorverwezen naar de spoedeisende hulpen.

http://nos.nl/artikel/2151297-daling-aantal-vuurwerkslachtoffers-stagneert.html
 
Laatst bewerkt:

joszie

Zilveren Member
als er meer slachtoffers met oogletsel zijn dan moet dat vuurwerkbrilletje gewoon beter gepromoot worden. Verplicht stellen dat ding. Voor iedereen, dus ook omstanders!
 

Plum Bloom

Registered User
Overzichtje eens bekeken. Conclusie: 33 ziekenhuizen met minder slachtoffers, 19 gelijk gebleven en 34 met een stijging. In de meeste gevallen is de stijging minimaal. Echter: in Den Haag en Amsterdam is er sprake van een explosieve stijging. De stagnerende daling van het totaal aantal slachtoffers in NL is volledig toe te schrijven aan de forse toename in deze twee steden! Hoe zou dat komen, vraag ik me af.
 
Laatst bewerkt:

goofygrunn

Registered User
In zowel 2015 als 2016 daalde het aantal vuurwerkslachtoffers met 14 procent, mede doordat er pas vanaf Oudejaarsavond vuurwerk afgestoken mag worden.

Oh? waarop is dat gebasseerd? Tijdsvak voor 1800 in de jaren ervoor dus veel slachtoffers in ziekenhuis? Voor de rest is het allemaal wat blabla en je ziet nergens conclusie's. Zoals joszie al zegt verplicht een vuurwerkbril voor alles en iedereen, leer mensen hoe je cakes etc moet aansteken dan zie je nog nauwelijks vuurwerk gerelateerde slachtoffers.
 

Plum Bloom

Registered User
Overzichtje eens bekeken. Conclusie: 33 ziekenhuizen met minder slachtoffers, 19 gelijk gebleven en 34 met een stijging. In de meeste gevallen is de stijging minimaal. Echter: in Den Haag en Amsterdam is er sprake van een explosieve stijging. De stagnerende daling van het totaal aantal slachtoffers in NL is volledig toe te schrijven aan de forse toename in deze twee steden! Hoe zou dat komen, vraag ik me af.

OLGV Amsterdam Oost +10 slachtoffers, OLGV Amsterdam West +16 slachtoffers, HMC Den Haag +19 slachtoffers, Haga Den Haag +17 slachtoffers.

Kwee nie, heeft dit te maken met andere grote problemen in deze steden?
 

GMP82

Zilveren Member
Ja maar dat mag je niet zeggen, FOEI! Want dat is discriminatie, etnisch profileren, haatzaaien, etc.
 

Plum Bloom

Registered User
Ja maar dat mag je niet zeggen, FOEI! Want dat is discriminatie, etnisch profileren, haatzaaien, etc.

Ik woon niet in de Randstad. Is dit werkelijk (een groot deel van) het probleem?

Ik constateer hoe dan ook dat buiten Den Haag, Amsterdam en in mindere mate Rotterdam (+10) in de rest van het land de letselaantallen gemiddeld behoorlijk gedaald zijn. Ik vind dat meer dan bemoedigend.
 

GMP82

Zilveren Member
Ik roep al jaren dat de problemen rondom oud en nieuw geen moer te maken hebben met vuurwerk, maar alles met gedrag/mentaliteit.

- lak aan regels
- lak aan autoriteit
- lak aan de medeburger
- of gewoon overal lak aan.

En of dat in de grote steden erger is dan op het platteland weet ik niet. Ik weet in ieder geval dat het in m'n eigen stad niet best is.
Getuige de autobranden (ook buiten oud en nieuw) op andere plaatsen in het land, denk ik niet dat het alleen een stedelijk probleem is.
 

Plum Bloom

Registered User
Autobranden volgens mij vooral door toedoen van hen wier naam kennelijk niet mag worden genoemd. Volgens mij zijn die oververtegenwoordigd in Amsterdam-West en Amsterdam-Oost, de plaatsen waar ziekenhuizen liggen die dit jaar veel meer vuurwerkslachtoffers aan de poort kregen dan vorig jaar (OLVG West en OLVG Oost). Zijn dit ook de klootzakken die in Den Haag voor al die ellende hebben gezorgd? Zo ja, dan wordt het tijd dat dat wordt benoemd.
 
Bovenaan