Beter voor Dordt (BVD) ziet geen draagvlak voor beperking van het afsteken vuurwerk in Dordrecht

Moontan

Moderator
Medewerker
DORDRECHT - De meerderheid van de gemeenteraad van Dordrecht is blij om enkele vuurwerk vrije zones in Dordrecht te gaan instellen. Beperking afsteken van vuurwerk wordt dat genoemd op weg naar de jaarwisseling 2015-2016.

Beter voor Dordt (BVD) ging als grootste partij in de gemeenteraad niet mee, maar was bij de stemming een grote minderheid. De PvdA was voor op basis van de volgende motivatie:

70% van de straatbewoners aangeeft een vuurwerkvrije zone te willen hebben, vinden wij dat de gemeente hiernaar moet luisteren en moet kunnen faciliteren.

De motie die nu voor ons ligt kunnen wij dan ook in de huidige vorm accepteren en ermee instemmen. In deze motie wordt de ruimte geboden aan inwoners om zelf vuurwerkvrije zones mogelijk te maken.

Motie (ingediend door GroenLinks - en medeondertekend door CU-SGP, D66, SP, VSP, CDA - is door de gemeenteraad aangenomen.

http://www.dordrecht.net/nieuws/201...g-van-het-afsteken-vuurwerk-in-dordrecht.html
 

Moontan

Moderator
Medewerker
Beter Voor Dordt: Beter Voor Dordt over vuurwerkvrije zones

Tijdens de middagraad van 12 mei jl. heeft de meerderheid van de gemeenteraad een motie van GroenLinks gesteund voor het instellen van vuurwerkvrije zones. Beter Voor Dordt heeft de motie niet gesteund.

De fractie heeft steeds benadrukt dat wij enkel voorstander van een vuurwerkvrije zone zijn, indien:

1.er voldoende draagvlak onder de inwoners is en het initiatief tot instelling van een vuurwerkvrije zone van deze inwoners komt; en
2.de handhaving van een vuurwerkvrije zone goed geregeld is.
Dit betekent dus niet dat wij op voorhand tegenstander zijn van vuurwerkvrije zones en zeker niet als het een initiatief van inwoners is.

Draagvlak
Door verschillende partijen is aangegeven dat er voldoende draagvlak is voor een vuurwerkvrije zone in bijvoorbeeld de binnenstad / het centrum. Hierbij verwijst men naar het onderzoek Bewonerspanel Dordrecht over vuurwerkoverlast. Uit dit onderzoek blijkt dat het draagvlak voor vuurwerkvrije zones in Dordrecht op circa 76% uitkomt. Saillant detail hierbij is wel dat het voor 7% van 76% van de deelnemers niet uitmaakt of er nu wel of geen vuurwerkvrije zones komen. In stadsdeel Centrum (bestaande uit de wijken: Binnenstad, Noordflank, Het Reeland en Staart) is het percentage circa 79%. Als het om de vraag gaat of de eigen woonbuurt een vuurwerkvrije zone zou moeten worden, dan is het draagvlak in stadsdeel Centrum met 68% een stuk lager.

Wat niet uit het onderzoek blijkt is dat slechts 415 inwoners uit stadsdeel Centrum (dus de wijken: Binnenstad, Noordflank, Het Reeland enStaart) aan het onderzoek deel hebben genomen. Hiervan heeft 79%, dus 328 inwoners op een totaal aantal van 26.386 inwoners (1,24%), aangegeven dat ze een voorstander van vuurwerkvrije zones zijn. Verder blijkt uit navraag bij het Onderzoekcentrum Drechtsteden (OCD) dat het aantal jongeren dat aan dit onderzoek deel heeft genomen, beperkt is.

Kijkend naar de locaties waar mogelijk een vuurwerkzone gerealiseerd kan worden, noemt 67% van de deelnemers locaties rondom verpleeg- / verzorghuizen en ziekenhuizen. Het bijzondere hierbij is dat deze (op een enkeling na), niet in de binnenstad zijn gevestigd.

Wat Beter Voor Dordt betreft kan er dus niet zondermeer gesteld worden dat er voldoende draagvlak is voor het instellen van vuurwerkvrije zones. Het aantal deelnemers en het aantal jongeren dat aan het onderzoek deel hebben genomen zijn immers beperkt en de locaties waar mogelijk vuurwerkvrije zones aangewezen kunnen worden, zijn voor de binnenstad / het centrum minder relevant.

Handhaving
Ten aanzien van de handhaving van de vuurwerkvrije zones merken wij op dat wij van mening zijn dat er geen regels ingevoerd moeten worden, die niet (kunnen) worden gehandhaafd. De kans is wat ons betreft klein dat de politie, vanwege andere prioriteiten tijdens de jaarwisseling, personeelsbezetting en overige capaciteitsvraagstukken, een hoge prioritering aan de handhaving van vuurwerk vrije zones zal geven. Ook deNederlandse Politieboond NPB maakt zich zorgen over de handhaving in en om vuurwerkvrije zones.

Namens de fractie Beter Voor Dordt

Willem Bronkhorst

http://schapenhoeder.nl/beter-voor-dordt-beter-voor-dordt-over-vuurwerkvrije-zones/
 

gizmo75

Registered User
toch gaat die beperking er gewoon komen mensen van Beter voor Dort

Tja, zo werkt dat in de politiek. Maar uiteindelijk dus waarschijnlijk alleen rondom het ziekenhuis, wat ik niet meer dan logisch vindt, en bij verpleeg-/verzorgingstehuizen als de bewoners daar zelf met een initiatief voor komen. Uit landelijk onderzoek is gebleken dat de meeste ouderen in zo'n tehuis het vuurwerk met Oud & Nieuw juist als een verzetje zien en zich er niet aan ergeren. Mijn voorzichtige conclusie: er komen in Dort bijna geen vuurwerkvrije zones...
 

rodepo

Registered User
Mij is niks gevraagd. En in een straal van 50 meter rond het ziekenhuis is al jaren een vuurwerkverbod. Dan nog dat bewoners zelf iets zouden kunnen bepalen kan natuurlijk niet, naar mijn weten kan een vuurwerkvrije zone alleen igeval van avp worden ingesteld.
 
Laatst bewerkt:

sprinkhaan

Registered User
Ik woon zelf in dordrecht en ken de diverse wijken en de mensen die daar wonen.
Dit is echt een perfect recept voor een nieuwe golf buren ruzies als dit daadwerkelijk gebruikt gaat worden.
 

gizmo75

Registered User
Mij is niks gevraagd. En in een straal van 50 meter rond het ziekenhuis is al jaren een vuurwerkverbod. Dan nog dat bewoners zelf iets zouden kunnen bepalen kan natuurlijk niet, naar mijn weten kan een vuurwerkvrije zone alleen igeval van avp worden ingesteld.

Ik woon zelf in dordrecht en ken de diverse wijken en de mensen die daar wonen.
Dit is echt een perfect recept voor een nieuwe golf buren ruzies als dit daadwerkelijk gebruikt gaat worden.

Hmm, er wordt volgens mij niet bedoeld dat mensen zelf met elkaar in discussie moeten en/of zelf moeten bepalen. Er wordt bedoeld dat áls bijv. een verzorgingstehuis een vuurwerkzone wenst, ze dit eerst zelf aan moeten kaarten bij de gemeente dat die wens er is. Hetzelfde geldt voor een bepaalde wijk of straat. De gemeente wil dat niet zelf voor die mensen beslissen en/of opleggen, de bevolking c.q. instelling moet zelf met initiatief richting de gemeente komen en uiten dat ze dit willen. Pas daarna zal er een proces starten om de haalbaarheid te toetsen en e.e.a. in gang te zetten.
 

rodepo

Registered User
Jep zo zou het moeten zijn. En zo is het ook geregeld min of meer. Maar groen links probeert( mijn aaname) er een eigen draai aan te geven om verdeeldheid te creeren waardoor ze hopen meer draagvlak te krijgen.
 

Moontan

Moderator
Medewerker
Bericht van de VVD afdeling Dordrecht:

Vuurwerkvrije zones

We zijn in Nederland maar ook in Europa heel goed in het bedenken van regels. Van het oplaten van een ballon tot het krijgen van een plastic tasje bij het winkelen, wij regelen het. Dit zijn vaak wetten die niet te controleren en dus niet te handhaven zijn.

De laatste tijd is het invoeren van vuurwerkvrije gebieden ook zo’n onderwerp waar de politiek veel tijd in steekt. Ook in Dordrecht is het zo ver dat wij in de stad vuurwerkvrije gebieden gaan krijgen. De gemeenteraad heeft hier afgelopen dinsdag, 12 mei, een motie over aangenomen met als argument dat vuurwerk overlast geeft.

De VVD fractie heeft hier niet mee ingestemd, omdat wij dit ook zo’n regel vinden die niet te handhaven is door de overheid. Bovendien ontstaat er een waterbed effect; de jongeren uit de delen van de stad waar geen vuurwerk mag worden afgestoken zullen zich verplaatsen naar delen van de stad waar het wel mag.

Wij vinden als VVD dat mondige burgers van deze stad zelf de burgers in hun straat kunnen aanspreken op hun verantwoordelijkheid als er gevaarlijke situaties ontstaan met vuurwerk.

Wel vinden wij dat er hard moet worden opgetreden tegen illegaal vuurwerk verkoop en vuurwerk vandalisme. Hier heeft de overheid een taak. Evenals bij de handhaving van het verbod dat er geen vuurwerk afgestoken mag worden voor 18.00 uur op oudejaarsavond.

Wij gaan er vanuit dat mensen elkaars bezittingen respecteren en elkaar er ook op aanspreken als er gevaarlijke situaties ontstaan.

http://www.vvddordrecht.nl/actueel_599/76639/
 
Bovenaan