België: Vuurwerk mag niet overal

Moontan

Moderator
Medewerker
Vuurwerk mag niet overal

TOESTEMMING BURGEMEESTER IN MEESTE GEMEENTEN NODIG

Wie plannen heeft om in de oudejaarsnacht vuurwerk af te steken, moet daarbij niet alleen qua veiligheidsvoorzieningen voorzichtig zijn. De vraag is ook of het wel mag ? De reglementering verschilt van gemeente tot gemeente, zo blijkt.

"Vuurwerk vormt maar een klein deel van ons assortiment", zegt Erwin Van De Walle van "De Feestwinkel" in Oudenaarde. "Maar de jongste dagen gaat het artikel natuurlijk weer vlot over de toonbank. Eigenlijk is eindejaar de enige periode waarin we vuurwerk verkopen. Wij, Belgen zijn minder vuurwerkgek dan bijvoorbeeld de Nederlanders", bedenkt Erwin.

De verkoop op vuurwerk is gereglementeerd. "We mogen maximaal één kilogram per klant verkopen. Al kunnen we natuurlijk niet beletten dat mensen s' anderendaags terug komen. Maar de meesten komen er wel met een half kilootje. Vuurpijlen blijven populair, maar meer en meer schakelen mensen toch over op batterijen: blokjes die op de grond blijven staan en vuur de lucht in spuwen", legt Erwin uit.

"Er wordt dit jaar niet meer of niet minder vuurwerk verkocht dan vorig jaar. We voelen de crisis niet, maar zien ook geen groei", vertelt hij nog.

Erwin spoort klanten altijd aan tot voorzichtigheid: ze krijgen een Nederlandstalige handleiding met veiligheidstips mee.

Dit zijn de belangrijkste voorzorgsmaatregelen bij het afsteken van vuurwerk: volg nauwkeurig de gebruiksaanwijzing en knutsel nooit zelf vuurwerk in elkaar. Steek het vuurwerk af op een open plaats, op veilige afstand van andere mensen en van ontvlambare materialen, zoals bijvoorbeeld droog hout. Steek het vuurwerk altijd aan met een lont en nooit rechtstreeks met een lucifer of aansteker. Hou het vuurwerk niet in je handen en buig er niet overheen op het moment dat je het aansteekt. Probeer nooit vuurwerk dat niet ontploft is opnieuw aan te steken, maar giet er een emmer water over. Laat het een hele nacht zo liggen op een veilige plaats, en dus niet midden op straat of op het trottoir.

GAS-boetes
Hoe voorzichtig je ook bent: niet overal is vuurwerk toegelaten. In Oudenaarde, Ronse, Zottegem, Horebeke, Wortegem-Petegem, Kruishoutem en Zingem is het oplaten van zogenaamde wensballonnen met een brandende kaars absoluut verboden. In die steden en gemeenten mag je ook niet zomaar vuurwerk afsteken, maar heb je een schriftelijke toestemming van de burgemeester nodig.

In Kluisbergen en ook in Maarkedal is er geen expliciet verbod op het afschieten van vuurwerk. "We hebben daar geen gemeentelijke verordening voor", zeggen de Maarkedalse burgemeester Anny Vande Catsyne en de Kluisbergense burgemeester Philippe Willequet.

"Als mensen dan toch vuurwerk afschieten, willen we wel dat dit veilig verloopt."

Gavere, waar het hele jaar door een totaal verbod op vuurwerk van kracht is, doet in de oudejaarsnacht een kleine toegifte: vuurwerk mag alleen tussen middernacht en halféén. Zwalm heft zijn gemeentelijk verbod zelfs de hele nacht op. En in Brakel en Lierde is er sowieso geen beperking op vreugdevuur.

Meer info over veilig vuurwerk staat op de website economie.fgov.be/nl


http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-gavere/vuurwerk-mag-niet-overal-a2165485/

7372688.jpeg
 
Bovenaan