Belastingdienst en FIOD buigen zich over illegale vuurwerkhandel Manfred T

Moontan

Moderator
Medewerker
Belastingdienst en FIOD buigen zich over illegale vuurwerkhandel Manfred T.

ASSEN - Moet de 46-jarige Manfred T. uit Hollandscheveld nu wel of niet bijna 900.000 euro terugbetalen aan de staat? Daar moeten de Belastingdienst en de FIOD duidelijkheid over geven.

Dat bleek vanmiddag in de rechtbank in Assen. Over die vraag wordt voorlopig nog schriftelijk gesteggeld. Later zal de rechtbank zich hierover buigen.

Illegale handel
T. verdiende bijna negen ton met de verkoop van illegaal vuurwerk, hennep en illegale merkkleding. Hij gebruikte zijn legale onderneming, het verkopen van drinken en snacks vanuit zijn snackwagen, tussen 2005 en 2009 voor de illegale handel. Hiervoor werd hij in 2013 veroordeeld tot een gevangenisstraf van bijna twee jaar.

Het Openbaar Ministerie wil al jaren dat T. het bedrag dat hij illegaal verdiende terugbetaalt. Maar de zaak liep vertraging op omdat er onduidelijkheden in de boekhouding zaten.

Legaal, illegaal?
Het is niet duidelijk hoeveel geld T. legaal verdiende met het verkopen van snacks. Dat bedrag zou dan moeten worden afgetrokken van die 900.000 euro. Een boekhouder kon dat bedrag niet precies berekenen, omdat de contante opbrengsten van de snackwagen niet bekend waren.

Berekeningen
De officier van justitie stelde voor dat de Belastingdienst en de FIOD een berekening maken van de gemiddelde opbrengsten van die snackwagen. Dat gemiddelde kan dan worden gebruikt om de gaten in de uiteindelijke berekening op te vullen.

T.'s advocaat zag liever dat een andere boekhouder dat zou doen, in plaats van de fiscus. Maar de rechter ging met de officier van justitie mee. Binnen zes weken moet er een nieuwe berekening komen. De zaak komt dan uiterlijk binnen drie maanden voor de rechter.

Schriftje
Tijdens de zitting van vanmiddag kwam T. met een schriftje waarin die onbekende opbrengsten wel vermeld stonden. T. zou dat schriftje in 2011 hebben teruggekregen van de politie, maar nam dit in een zitting een jaar later niet mee. De rechter plaatste daarom voorzichtige vraagtekens bij de betrouwbaarheid daarvan. Wel mag het schriftje worden geraadpleegd bij de uiteindelijke berekening.

http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/bel...n-zich-over-illegale-vuurwerkhandel-manfred-t
 

Moontan

Moderator
Medewerker
OM wil 8,5 ton van veroordeelde snackboer

ASSEN - De 46-jarige Mannes T. (46) uit Hollandscheveld bestrijdt dat hij ruim 850.000 euro heeft verdiend met wiethandel en de verkoop van illegaal vuurwerk. Dat bedrag moet T. van het Openbaar Ministerie (OM) terugbetalen aan de Staat.

De Drent is in 2010 tot drie jaar cel veroordeeld voor grootschalig handel in hennep en vuurwerk. Het OM en T. zijn al jaren in gevecht over het bedrag dat hij met zijn criminele activiteiten van 2007 tot en met 2009 verdiend zou hebben. De inwoner van Hollandscheveld heeft een snackwagen, waarmee hij op evenementen staat. T. zegt dat hij daardoor veel contant geld had.

Op een rechtszitting dinsdag bleek dat de officier van justitie vasthoudt aan de terugvordering van ruim 8,5 ton crimineel geld. Het bedrag dat T. uiteindelijk moet betalen, valt waarschijnlijk lager uit. Een deskundige heeft op verzoek van zijn advocaat in opdracht van de rechtbank de boekhouding van de snackboer bestudeerd. Zij komt tot de conclusie dat T. in de genoemde periode inderdaad ook contant geld verdiende met de verkoop van patat, frikadellen en kroketten aan consumenten. Dat heeft het OM niet meegenomen bij de berekening.

De hoogte van het bedrag heeft deze deskundige niet kunnen vaststellen. Zij kon niet achterhalen hoe groot de winstmarges op snacks zijn bij verkoop vanuit een kraam op evenementen. De rechtbank heeft de officier van justitie dinsdag de opdracht gegeven om de FIOD in te schakelen voor een berekening van de gemiddelde winstmarge van snackwagens bij festiviteiten. Dat moet binnen zes weken gebeuren. Overigens is T. ook in hoger beroep veroordeeld voor handel in wiet en illegaal vuurwerk. De straf viel wel iets lager uit. Na de zomervakantie wordt de ontnemingsvordering waarschijnlijk afgehandeld.

http://www.dvhn.nl/nieuws/drenthe/om-wil-8-5-ton-van-veroordeelde-snackboer-12617873.html
 
Bovenaan