Baarle-Nassau bezorgd over vuurwerkopslag in Baarle-Hertog

Moontan

Moderator
Medewerker
Baarle-Nassau bezorgd over vuurwerkopslag in Baarle-Hertog

BAARLE-NASSAU - De gemeenteraad van Baarle-Nassau maakt zich ernstig zorgen over de voorgenomen vuurwerkopslag in Baarle-Hertog (B). Vanavond hebben de vijf partijen unaniem een motie aangenomen waarin ze de burgemeester oproepen de zorgen over te brengen bij de Belgische buurgemeente.

Het gaat om zeven vuurwerkwinkels die nu nog in de omgeving van de grensoverschrijdende Kapelstraat zitten. De winkels verhuizen in de loop van volgend jaar naar een nieuw in te richten 'ambachtelijke zone', op Belgische grond, in de omgeving van de Oordeelsestraat. Baarle-Nassau en Baarle-Hertog hebben daar 'goede' afspraken over gemaakt, juist ook om de overlast van vuurwerkverkoop in de dorpskern van Baarle het hoofd te bieden. De beide burgemeesters van de Baarles hadden eerder al afgesproken maatregelen te gaan treffen. Ook deze jaarwisseling gaf de vuurwerkverkoop weer overlast voor de bewoners, het afsteken en de handel. Maar de verhuizing van de winkels naar de Belgische zone levert nu problemen op, die de verhouding tussen de Baarles onder druk kan zetten.

Tegen de borst
Fractievoorzitter Cees de Jong van het CDA verwoordde de motie van de raad en zei dat het hem zeer tegen de borst stuit dat Baarle-Hertog kennelijk een eigen pad volgt en geen rekening houdt met de Nederlandse buur. ,,En niet alleen wij als raad zijn bezorgd, ook de inwoners maken zich grote zorgen.'' Probleem is dat de zone een enclave betreft, een van de velen. Het gebied is omgeven door Nederlandse grond. Hoe gaat straks de aanvoer van het vuurwerk, is één van de vragen. Maar de grootste zorg betreft de omvang van de vuurwerkopslag. De Belgen gaan in hun regelgeving uit van een toegestane opslag van maximaal vijf ton pyrotechnisch materiaal (onder meer buskruit) per opslagplaats. In totaal zou dat neerkomen op 29 ton. Dat is bijna drie keer meer dan de vuurwerkopslag aan Nederlandse kant, in Baarle-Nassau, waar volgens het Vuurwerkbesluit in totaal tien ton vuurwerk mag worden opgeslagen. De gemeenteraad wil ook de zekerheid hebben dat er geen professioneel vuurwerk wordt opgeslagen aan Belgische kant. Burgemeester Marjon de Hoon-Veelenturf stelde gerust dat in de Belgische regelgeving is vastgelegd dat dat niet mag. Ze zal donderdag nog de motie onder de aandacht brengen bij het gemeentebestuur van Baarle-Hertog.


http://www.bndestem.nl/breda/baarle-nassau-bezorgd-over-br-vuurwerkopslag-in-baarle-hertog~ada885de/
 

GMP82

Zilveren Member
Zozo, kent men opeens het verschil / bestaan van professioneel vuurwerk (t.o.v. consumenten)?
 
Bovenaan